Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ψάχνει... εμβόλιο στις έξωθεν πιέσεις

Πιέσεις στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Οι ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές αναμένεται να ενεργοποιήσουν τα... αμυντικά αντανακλαστικά των επενδυτών στο ΧΑ. Τα διψήφια κέρδη στην εβδομάδα για τις τράπεζες και τα σενάρια.

Χρηματιστήριο: Ψάχνει... εμβόλιο στις έξωθεν πιέσεις

Νέος γύρος αναταράξεων στη Wall Street, με την εκ νέου άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων να ρίχνει τις αγορές μετοχών.

Ισχυρή διόρθωση νωρίτερα στις αγορές της Ασίας, για χαμηλότερα των 14.000 παραπέμπουν τα futures στη Φρανκφούρτη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα επιχειρηθεί η καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης.

Εχοντας την προηγούμενη εμπειρία από την πρώτη «βουτιά» στη Νέα Υόρκη, στα τέλη Φεβρουαρίου, και τότε με αφορμή τα ομόλογα.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενο το χθεσινό πάνω-κάτω στο χρηματιστήριο, καθώς με την προσέγγιση των 825-830 μονάδων επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις για μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Στις 815,10 μονάδες ο ΓΔ, με υψηλό ημέρας τις 827,68 μονάδες αλλά ζητούμενη, για σήμερα, τη διασφάλιση των 800 μονάδων. Ειδάλλως στηρίξεις θα πρέπει να αναζητηθούν χαμηλότερα.

Με το χθεσινό «κλείσιμο» για τον ΓΔ οι traders μετρούν θετική απόδοση 3,51% σε διάστημα εβδομάδας και 7,14% σε μηνιαίο. Και οριακά θετική 0,76% από την αρχή του έτους. Το πιθανότερο, οι αγοραστές στην αρχή της εβδομάδας (από τις 795,99) να προχωρήσουν σε νέες ρευστοποιήσεις.

Οπως φάνηκε χθες, ο κλάδος πρώτης προτεραιότητας είναι ο τραπεζικός, καθώς με τον ΔΤΡ στις 515,87 η εβδομαδιαία άνοδος είναι 10,78% και 14,08% σε μήνα.

Αναλυτικότερα, για τη Eurobank στο 0,6514 καταγράφεται αντίδραση 10,41% σε διάστημα εβδομάδας, για την Alpha Bank στο 0,926 φθάνει το 15,55%, για την Εθνική στα 2,241 είναι 7,38% και για την Πειραιώς στο 0,81 ευρώ διαμορφώνεται στα 7,43% στο ίδιο διάστημα.

Για τον κλάδο, κρησάρα θεωρείται η έκδοση του Tier II από την Αlpha Bank, κυρίως όμως η κάλυψη του στόχου της αμκ της Πειραιώς, που η αγορά την τοποθετεί για τα μέσα (;) Μαρτίου.

Ωστόσο, οι μέρες χρειάζονται προσοχή, κάτι που το γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους οι σύμβουλοι έκδοσης (Goldman Sachs, UBS), με τις αγορές να εστιάζουν -ήδη- στις διαδοχικές συνεδριάσεις της ΕΚΤ (10-11/3), της Fed και BoJ μέχρι την Παρασκευή 19 του μηνός. Ημέρα, που είναι και το πρώτο triple witching του 2021.

Συνεπώς εξασφαλισμένη η αυξημένη μεταβλητότητα, με το χρηματιστήριό μας να έχει επιδείξει μία ελαφρώς πιο... αυτόνομη πορεία τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες.

Γι' αυτό και θα φανούν χρήσιμες λ.χ. η σύσταση της Eurobank για τον ΟΤΕ, οι πιθανές εισροές λόγω αλλαγών στη στάθμιση δεικτών FTSE/Russell (με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναλύει τα ενδεχόμενα), όπως και η είσοδος της μετοχής της Viohalco σε δείκτες Stoxx (σύμφωνα με τον Στέφανο Κοτζαμάνη).

Επίσης η και σημειολογικά σημαντική ένταξη της Avax στη συμμαχία Mytilineos - Vinci στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την Εγνατία Οδό, όπως αναφέρει ο Χρήστος Κολώνας.

Πρακτικά και σήμερα, όπως τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, θεωρούμε ζητούμενη κατ' αρχάς την άμυνα και μετά την όποια σκέψη για κίνηση πέραν των 825-830 μονάδων.

Τα περίπου 150 εκατ. συναλλαγών που έγιναν Τετάρτη-Τρίτη έχουν και μεγάλο περιθώριο για να «βγάλουν» νέες πωλήσεις σήμερα αλλά και «μαγιά» για την προσπάθεια, που θα ακολουθήσει για κίνηση πέραν των 825-830 μονάδων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v