Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο

Πρώτο ζητούμενο η επιβεβαίωση των στηρίξεων, μετά τα πλούσια κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης. Η εικόνα στις διεθνείς αγορές και οι προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής προσπάθειας. Οι αγοραστές πρωταγωνιστούν στο ξεκίνημα.

Χρηματιστήριο: Οι τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο

«Βαρίδι» η τεχνολογία στη Wall Street, επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του τομέα υπηρεσιών στην Κίνα, σε αναζήτηση κατεύθυνσης στα ευρωπαϊκά. Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ήταν ο τραπεζικός κλάδος -επιτέλους- που έκανε τη διαφορά για τους long.

Ανετη υπέρβαση των 500 μονάδων για τον ΔΤΡ, με «κλείσιμο» στα υψηλά ημέρας των 514,76 μονάδων και με ενθαρρυντική τη θεαματική αύξηση συναλλαγών/τζίρου σε Alpha Bank, Eurobank και Εθνική. Με μοχλό τις τραπεζικές, τα blue chips συγχρονίστηκαν ανοδικά, με αποτέλεσμα ο FTSE25 να διαμορφώνεται στις 1.964,88 (2,44%) και ο ΓΔ στις 817,03 (1,80%). Με συναλλαγές 44,824 εκατ. μετοχών, αξία 77,473 εκατ., όντως η χθεσινή συνεδρίαση ήταν, μετά από καιρό, μία μεστή ημέρα για traders και επενδυτές.

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, ειδικότερα η Alpha Bank, με την Αναστασία Παπαϊωάννου από νωρίς να δίνει λεπτομέρειες για την έκδοση ομολόγου (Tier II) ύψους 500 εκατ. Σχεδόν ένα χρόνο μετά από ανάλογη έκδοση (Φεβρουάριος), η Αlpha Βank προχωρά σε μία ανάλογη κίνηση, θυμίζοντας πως η προσφορά είχε φτάσει τα 5,5 δισ. Προ Covid-19 βέβαια, πλην όμως και οι αποδόσεις των ομολόγων μετά την κατάρρευση του Μαρτίου ακολούθησαν, σταδιακά, πορεία αναφοράς.

Προπομπός για την προσέλκυση κεφαλαίων και για την ΑΜΚ της Πειραιώς, η «έξοδος» της Αlpha Bank, με τη λέξη «αποτυχία» να είναι απαγορευτική για το σύστημα -εγχώριο και διεθνές.

Να υποθέσουμε πως χθες είχαμε μία πρώτη προσπάθεια προεξόφλησης από την πλευρά των «ισχυρών χεριών»; Πιθανόν, θα χρειαστούν όμως η σημερινή και οι επόμενες μία-δύο συνεδριάσεις. Γι' αυτό και μέλημά μας παραμένει, όπως και χθες, πρωτίστως η επιβεβαίωση των στηρίξεων και στη συνέχεια, ανάλογα με τη ροή (και) των ξένων αγορών, η ανίχνευση υψηλότερων περιοχών.

Η Eurobank ξεχώρισε από τις τραπεζικές, με 9,58% στο 0,661 ευρώ. Μένει να φανεί σήμερα-αύριο εάν το 0,60 μπορεί να αποτελέσει στήριξη και εάν ναι -όπως φαίνεται στο διάγραμμα-, να δοθεί συνέχεια προς το 0,72 ευρώ, που είναι και ο πιο κοντινός σημαντικός στόχος.

Κινητικότητα όμως και στην Εθνική (Frontier), με την Πειραιώς σε αναμονή για την ΑΜΚ.

Για τον ΔΤΡ οι 509 και 494 μονάδες είναι οι στηρίξεις μας και οι 539 η αντίσταση. Πρακτικά, όπως σημειώναμε (τη Δευτέρα), για τον κλάδο η διαφορά επήλθε με την υπέρβαση των 467 μονάδων. Καλή συνεδρίαση και για τα blue chips, με αυξημένες συναλλαγές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Viohalco κ.α., με νέα υψηλά για ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco.

Με τη χθεσινή άνοδο συγκεκριμένων μετοχών εξηγείται η πραγματοποίηση πολλών πακέτων σε χαμηλότερες τιμές, όλο το προηγούμενο διάστημα. Ηδη οι αγορές των «ισχυρών χεριών» από χαμηλότερα σε τίτλους λ.χ. των ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil αποδίδουν ικανοποιητικά, ενώ για την προσέγγιση και υπέρβαση των 13 ευρώ προϊδεάζει η συναλλακτικότητα στη μετοχή του ΟΤΕ.

Στις 72/29 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, καθώς ενεργοποιήθηκαν και εγχώρια επενδυτικά σχήματα που εστιάζουν, κυρίως, σε μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας.

Μία πρώτη αποτίμηση της χθεσινής ημέρας κρίθηκε ικανοποιητική, μένει να φανεί εάν μπορεί να έχει συνέχεια σήμερα. Με τα futures στη Wall Street -νωρίτερα- να «δείχνουν» τον S&P από 0,62% υψηλότερα και τις 3.892 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v