Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνει τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

Κίνηση προς τις 840 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με αγοραστές σε τράπεζες και blue chips. Στην Jumbo ο μεγαλύτερος τζίρος. Νέα υψηλά για Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα. Αρνητικό πρόσημο για Alpha. Ποιοι ξεχωρίζουν από τα... χαμηλότερα στρώματα.

Διευρύνει τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

Σε ισχυρό ανοδικό άνοιγμα παραπέμπουν τα futures στη Νέα Υόρκη. Στο «πράσινο», εδώ και ώρα,
στη Φρανκφούρτη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών σταθερά σε θετικό πρόσημο.

Από τις 829,18 μονάδες, στην αρχή, την άμεση επιβεβαίωση των 828,73 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, η συνεδρίαση εξελίσσεται σε ανοδικό... μονόδρομο. Με υψηλό στις 837,27 και ζητούμενο, για τους long, την επιβεβαίωση της τάσης για υπέρβαση των 840-850 μονάδων σε κλείσιμο σε εβδομαδιαίο (Παρασκευή).

Μέτριων συναλλαγών η συνέχιση της long φοράς, που γίνονται ακόμη πιο μέτριες εάν αφαιρεθούν τα πακέτα, συνολικής αξίας 7 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Jumbo. Σε συνέχεια αυτών που είχαν αναφερθεί στο προηγούμενο σχόλιό μας, με τα «ισχυρά χέρια» να κάνουν εμφανή την παρουσία τους.

Από τα 11,50 ευρώ προ ημερών στα 15,28 ευρώ, μία από τις «βαριές» μετοχές του δείκτη, με κίνηση που ακολουθεί αυτήν της αγοράς αλλά και ειδικότερα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στις 2.012 μονάδες ο FTSE25, με άνοδο 2,42% σε διάστημα εβδομάδας και 11,56% σε μηνιαίο, διαδρομή που δεν έχει γίνει με τους μικροεπενδυτές αλλά (κυρίως) χάρη στη διακριτική, ενεργότερη συμμετοχή των μεγαλύτερων. Και όπως φάνηκε, μέσω του 5% του FMS στο μ.κ. του ΟΤΕ, με αγορές και ισχυρών funds συνεπικουρούμενες με προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών, από τις διοικήσεις των εισηγμένων ή ακόμη την εκδήλωση ανάλογης πρόθεσης. Ενδεικτική η περίπτωση του ΟΤΕ, ενδεικτική και της Jumbo, αλλά και αρκετών ακόμη από τη μεγάλη (αλλά όχι μόνο) κεφαλαιοποίηση.

Με τον τραπεζικό κλάδο στο προσκήνιο, με μία βασική εκκρεμότητα -αυτή των όρων αμκ της Πειραιώς-, με την αποσαφήνισή της να εκτιμάται πως θα «ελαφρύνει» ή «βαρύνει» τον κλάδο-κλειδί.

Στην περιοχή των 530 μονάδων, με τους long να προσβλέπουν σε πειστική υπέρβαση των 550 μονάδων, εξέλιξη που άλλαζε το πρόσημο για τον ΔΤΡ, μεσοπρόθεσμα. Προσώρας βγαίνει αντίδραση 3,12% σε εβδομαδιαία και 18,54% μηνιαία μέτρηση.

Σε Jumbo ο μεγαλύτερος τζίρος, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, ΟΛΠ, όλες με αγοραστές -πλην της Alpha Bank.

Μεγαλύτερη άνοδος για Jumbo στα 12,58 (4,30%), Motor Oil στα 12,86 (3,29%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 9,32 (2,75%), που είναι και νέα υψηλά για τη μετοχή. Επαναφορά για την Τέρνα Ενεργειακή στα 13 ευρώ, στα 9,195 η ΔΕΗ, σε υψηλά των 27,64 η Coca Cola.

Σταθερά υπέρ των αγοραστών η τάση, καθώς υπερτερούν σε 70 (έναντι 37) μετοχές.

Με Ακρίτα, Lavipharm, Κυριακούλη, Βιοκαρπέτ, Avax, Lykos, Τζιρακιάν από τις αρκετές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας, με απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v