Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά 14 μηνών το Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 880 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες να υπεραποδίδουν παρά τις απώλειες στον τίτλο της Πειραιώς. Ξεχωρίζει η Alpha Bank με αυξημένο τζίρο, κέρδη και για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Ισχυρές επιδόσεις στον FT MidCap.

Σε υψηλά 14 μηνών το Χρηματιστήριο

Σε νέα υψηλά τα κύρια ευρωπαϊκά, σε υψηλά 14 μηνών το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στην περιοχή των 15.300 μονάδων, νωρίτερα, ο DAX στη Φρανκφούρτη, πάνω από τις 2.120 μονάδες
ο FTSE25 στην Αθήνα.

Ανοδικός ο ρυθμός στη δεύτερη συνεδρίαση του Απριλίου, μήνας που ξεκίνησε με τον «αέρα» του Μαρτίου και για το χρηματιστήριό μας, με δύο συνεχόμενους μήνες με θετικό πρόσημο.

Σε τραπεζικές μετοχές η μεγαλύτερη ανοδική αντίδραση, σε συγκεκριμένα blue chips σταθερή η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων, ένδειξη πως τα «ισχυρά χέρια» προσβλέπουν σε υψηλότερες τιμές για τη συνέχεια.

Για τον Γενικό Δείκτη, το εύρος τιμών 885-890 μονάδων μπορεί να λειτουργήσει, βραχυπρόθεσμα, σαν ένα μικρό φρένο με ενδεχόμενη συνέπεια τη διολίσθηση προς τις 880-875 (σήμερα-αύριο), διακύμανση απόλυτα δικαιολογημένη, για όσους μετρούν την αγορά και με την τεχνική ανάλυση. Κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας υπέρβασης των 900 μονάδων.

Εως τις 578,77 μονάδες για τον ΔΤΡ, με τον κλάδο να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος βραχυπρόθεσμων εντολών, με την Alpha Bank να κλέβει την παράσταση. Με αυξημένες συναλλαγές, πειστική υπέρβαση του ορίου του 1 ευρώ, με εμφανή την παρουσία short funds, που σπεύδουν να καλύψουν θέσεις «ανοιχτών πωλήσεων». Short θέσεις που είχαν ανοιχτεί (κυρίως ) με την προεξόφληση πως η τράπεζα θα ακολουθούσε τον δρόμο της Πειραιώς. Ωστόσο η θέση της Αlpha Bank έχει ενισχυθεί (και) μετά την έκδοση του Tier II, γεγονός που μηδενίζει το ενδεχόμενο μίας αμκ, με συνέπεια όσοι είχαν ποντάρει αντίθετα να σπεύδουν να «κλείσουν» τις θέσεις τους.

Ακολουθούν αλλά από απόσταση Eurobank, ETE, επίσης με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές αλλά μακράν, σε σχέση με την Αlpha Bank.

Στο 1,036 (6,85%) η μετοχή της Αlpha Bank, στο 0,773 (3,07%) της Eurobank και στα 2,53 (1,61%) της Εθνικής.

Σε αντίθετη κατεύθυνση για την Πειραιώς, που διορθώνει στο 0,41 ξεκινώντας από το αρχικό 0,4588 ευρώ.

Σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος, με αγοραστές στα 9,149 ευρώ, τα 11,94 και τα 13,72 ευρώ αντίστοιχα.

Με αγοραστές και στην πλειονότητα των άλλων blue chips, με ενισχυμένους τους τίτλους των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Mytilineos, Lamda Development, EXAE ενώ ικανοποιητική είναι η εικόνα και για τις μετοχές του FTMidCap.

Στις 1.266 μονάδες ο δείκτης, με ισχυρή άνοδο για «βαριά χαρτιά» του FTMidCap, ειδικότερα για Attica Bank, Cenergy, Intracom, Πλαστικά Θράκης κ.α. από αυτή την κατηγορία εισηγμένων, που εδώ και καιρό έχει τους δικούς της φανατικούς και βραχυπρόθεσμους και πιο επενδυτικού προσανατολισμού.

Στις 70/44 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στα 48,5 εκατ. ο τζίρος (14:20), με το 1,2 εκατ. να έχει πραγματοποιηθεί με τη μορφή πακέτων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v