Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση με... υποσχέσεις στο Χρηματιστήριο

Γιατί η ελεγχόμενη διολίσθηση στο κλείσιμο του μήνα αφήνει περιθώρια για καλύτερο... Απρίλιο στο Χρηματιστήριο. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις, συνεχίζεται η αντίδραση στην Πειραιώς, νέο υψηλό για τη Lamda.

Πτώση με... υποσχέσεις στο Χρηματιστήριο

Οριακές διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά, στο «πράσινο» γύρισαν τα futures στη Wall Street.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία «κλεισίματος» μηνός, πρώτου τριμήνου
2021.

Με τις συναλλαγές σε μάλλον μέτρια επίπεδα σε σχέση με αυτά που «προδίκαζε» η σημερινή συνεδρίαση, τελευταία του Μαρτίου.

Σε στενό εύρος η διακύμανση για βασικούς δείκτες, μετοχές, με πωλητές-αγοραστές να δείχνουν ικανοποιημένοι από τον λογαριασμό μηνός, που βρίσκει τους long με ένα 9,48%, τους δε short να έχουν εκμεταλλευτεί τη βραχυπρόθεσμη διόρθωση (κυρίως) του τραπεζικού κλάδου προ δύο εβδομάδων.

Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 εύλογα είναι από τα θέματα ημερήσιας διάταξης, με τον Φίλιππο Πανταζή να αναφέρεται σε όλες τις επενδυτικές προτάσεις αλλά και σε σχετικό θέμα να εξειδικεύονται τα 28 «πράσινα» επενδυτικά σχέδια με επιδοτήσεις 6 δισ.

Αναμφίβολα ένας πολύ μεγάλος σχεδιασμός, με την κυβέρνηση να υπολογίζει πως τα πρώτα κεφάλαια θα αρχίσουν να (εκ)ταμιεύονται από τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου. Τα πρώτα, από την προκαταβολή των περίπου 4,2 δισ. που μένει, προφανώς, να λάβουν την έγκριση Βρυξελλών, Βερολίνου. Μακάρι, καθώς η προοπτική εισροής/χρηματοδοτήσεων αφορά -ως επί το πλείστον- εισηγμένες στο χρηματιστήριο, κυρίως μεγάλους ομίλους σε κλάδους-πυλώνες υποδομών/κατασκευών, ενέργειας, ψηφιακού μετασχηματισμού, μεταφορών/αποθήκευσης κ.α., με ικανοποιητική επενδυτική/χρηματιστηριακή εκπροσώπηση.

Μένει να αρχίσουν να υλοποιούνται, με τα funds να έχουν λάβει πρόδρομες θέσεις αλλά να αναμένουν την ενεργοποίηση των σχεδιασμών για να κινηθούν ενεργότερα. Αυτά μάς αφορούν για τη συνέχεια, συνεκτιμώντας την εξέλιξη στο μέτωπο της πανδημίας και του χρονισμού σταδιακού «ανοίγματος» (κυρίως) της τουριστικής αγοράς.

Βραχυπρόθεσμα, όμως, προέχει το «κλείσιμο» Μαρτίου και 3μήνου, με τον FTSE25 να διορθώνει στις 2.083 μονάδες. Ζητούμενο, για τους long, ενόψει του Απριλίου ένα «κλείσιμο», σήμερα, του δείκτη υψηλότερα των 2.084 μονάδων.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως δείχνει το διάγραμμα, ενισχύεται το ενδεχόμενο της συνέχισης της αντίδρασης προς τις 2.139, με καταληκτικό σημείο τις 2.165 μονάδες στην εξέλιξη του συγκεκριμένου σχηματισμού.

Με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ETE, Eurobank, ΔΕΗ, Motor Oil, Jumbo, ΔΕΗ και Mytilineos στην πρώτη 10άδα.

Με τους πωλητές να πλεονεκτούν στις 7 από αυτές, με τους αγοραστές να υπερτερούν σε ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Jumbo.

Σε 71 μετοχές έχουν προβάδισμα οι πωλητές, έναντι 44 που πλεονεκτούν οι αγοραστές.

Με ενδεικτικές τιμές για τον ΟΠΑΠ στα 11,65 ευρώ, την Πειραιώς στο 0,4462, την Jumbo στα 15,70 ευρώ.

Νέο υψηλό για τη Lamda Development στα 7,40 ευρώ από τις μετοχές του FTSE25. Και από τους τίτλους του FTMidCap για Intracom (1,152), Πλαστικά Θράκης (4,35).

Στα 35,5 εκατ. η αξία συναλλαγών, λίγο μετά τις 15:15, με άλλο ένα πακέτο να έχει αλλάξει χέρια στη μετοχή του ΟΤΕ, στις 12:57, για 100.000 τμχ. στα 13,56 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v