Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με το πόδι στο γκάζι μπήκε στις αργίες

Ο τραπεζικός κλάδος σήκωσε στις πλάτες του τον Γενικό Δείκτη. Μεγάλη διακύμανση για τη μετοχή της Πειραιώς. ΟΠΑΠ, Lamda και Motor Oil συμπληρώνουν το παζλ των κερδισμένων. Πωλητές σε ΟΤΕ, Ελλάκτωρ. Τρίτη η επόμενη συνεδρίαση.

Χρηματιστήριο: Με το πόδι στο γκάζι μπήκε στις αργίες

Καθαρά ανοδική η τελευταία συνεδρίαση, πριν τις αργίες του Καθολικού Πάσχα, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς του δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τους αγοραστές να παίρνουν ψυχολογία από τον θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Οι τελευταίες, με ανοδικά “καύσιμα” από την θετική, σημερινή, έκπληξη της Μεταποίησης στην Ευρωζώνη, το σχέδιο γιγαντιαίας επένδυσης για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Χώρας, ύψους $2 τρισ., που παρουσίασε χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά και την νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων, που σημειώνεται στις Αγορές ομολόγων (στο 1,69% η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους, στο 0,816% η απόδοση του αντίστοιχου Ελληνικού Κρατικού τίτλου).

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 9 Ιουλίου 2021.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., και στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, με “άλλοθι” τον σημαντικό αριθμό των επερχόμενων αργιών), η σημαντική κινητοποίηση στο μεγαλύτερο κομμάτι της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον, έστω και με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Στο επίκεντρο της προσοχής τα αποτελέσματα που συνεχίζουν να ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, κάτι που φάνηκε και σήμερα από την, εκ διαμέτρου αντίθετη, κίνηση σε ΟΠΑΠ (+3,41%) και Ελλάκτωρα (-1,03%).

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, με εβδομαδιαία κέρδη 2,75% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε κέρδη 1,87%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 8,19% και ο ΔΤΡ κέρδη 6,60%.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), μήνας μεγάλων συγκινήσεων αναμένεται ο Απρίλιος σε όλα τα μέτωπα.

Είναι ο μήνας στον οποίο φαίνεται ότι θα δούμε άνοιγμα του Λιανικού Εμπορίου, των Σχολείων και της Εστίασης.

Ο μήνας ξεκινάει με δύο χρηματιστηριακές αργίες, λόγω του Καθολικού Πάσχα και τελειώνει την ορθόδοξη Μ. Παρασκευή, έχοντας μόλις 19 συνεδριάσεις.

Είναι ο μήνας που οι Εισηγμένες οφείλουν να ολοκληρώσουν τις δημοσιεύσεις για τη χρήση του 2020, ενώ δεν αποκλείεται να ακούσουμε και κάποια πρώτα νούμερα για το α’ τρίμηνο του 2021, αν και η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό είναι περισσότερο επιθυμία παρά μια ρεαλιστική εκτίμηση.

Η σημασία των ετήσιων αποτελεσμάτων δεν είναι αμελητέα, αφού οι “αδύναμοι κρίκοι” των Εισηγμένων, υπό συγκεκριμένα κριτήρια, θα οδηγηθούν στην επιτήρηση.

Για όσες Εταιρείες “ξεχάσουν” να δημοσιεύσουν, θα οδηγηθούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης, καθώς δεν θα δοθεί άλλη παράταση, όπως έγινε απλόχερα πέρυσι.

Σήμερα λήγει τυπικά η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την Εγνατία Οδό, με δύο Ελληνικά Σχήματα να δεσπόζουν στη διαγωνιστική διαδικασία και συγκεκριμένα τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ – EGIS Projects S.A και τις Μυτιληναίος – Vinci - Άβαξ.

Στις 2 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γ.σ. που θα εγκρίνει τη συναλλαγή τιτλοποίησης “Galaxy” και την αποκοπή του Σχήματος Ειδικού Σκοπού των ομολογιών μεσαίας διαβάθμισης και διανομής τους στους Μετόχους της Alpha Bank, όπως έγινε στην περίπτωση της Eurobank με το Cairo Mezz.

Την ίδια ημέρα για τους Μετόχους της Ελλάκτωρ ξεκινάει το σήριαλ της έγκρισης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Οι πιθανότητες να υπάρξει απόφαση με την πρώτη συνέλευση είναι μικρές, επομένως θα υπάρξουν και άλλες πράξεις με τους Συμμετέχοντες να υπόσχονται εκπλήξεις.

Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ θα τρέξει τον Απρίλιο και για την Αεροπορία Αιγαίου.

Στις 6 Απριλίου συνεδριάζει το ΔΣ της ΔΕΗ για να εγκρίνει τα 11 Σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα περάσουν στην β’ φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ. Οι 11 που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι οι εξής: Macquarie, Ardian, KKR, Blackrock, First State Investments, BCI, CVC, F2I, Oak Hill Advisors, China South power Grid/China three Gorges και Guangzhou Power.

Την ίδια ημέρα η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος θα δώσει κατευθύνσεις για τους εκτιμώμενους ρυθμούς ανάπτυξης του 2021, τον πληθωρισμό και την ανεργία.

Την επόμενη ημέρα είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς, με βασικό θέμα την έγκριση της Α.Μ.Κ. και τον τρόπο συμμετοχής (ή μη συμμετοχής) των υφιστάμενων Μετόχων.

Ο αρχικός προγραμματισμός τοποθετεί το άνοιγμα του βιβλίου το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου και την τιμολόγηση της τιμής έκδοσης στο τέλος του μήνα. Ίσως το βασικότερο χρηματιστηριακό “event” της χρονιάς, το οποίο θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις και αναγνώσεις σε όλο τον Εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Στις 21 και 22 Απριλίου θα διεξαχθεί το πρώτο συνέδριο Ενέργειας υπό την αιγίδα του ΧΑ.

Την Παρασκευή 23 Απριλίου η S&P θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο, με τον Οίκο να βρίσκεται δύο βαθμίδες κάτω από επενδυτικό όριο, στο “ΒΒ-“ με σταθερή προοπτική.

Στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015, το Επενδυτικό Κεφάλαιο του John Paulson είχε σωρευτικά επενδύσει 796,9 εκατ. ευρώ, για το 9,13% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Άλλα 100 εκατ. ευρώ είχαν τοποθετηθεί στην Alpha Bank για την απόκτηση του 6,52%. Εκτός από τις τοποθετήσεις σε Τραπεζικές μετοχές, υπάρχει και ένα ποσοστό 10% στην ΕΥΔΑΠ που είχε αγοραστεί το 2014 έναντι 86 εκατ. ευρώ, ή 8,07 ευρώ ανά μετοχή.

Στο τέλος Απριλίου λήγει η δεύτερη παράταση που είχε δώσει το Δημόσιο, για τη διαπραγμάτευση της τιμής του Αδιύλιστου Νερού, ενόψει της νέας σύμβασης παραχώρησης για την περίοδο 2020 - 2040. Οι δύο παρατάσεις είχαν κριθεί απαραίτητες λόγω της πανδημίας. Ενδεχομένως η παρουσία του κοινού Μετόχου σε Τράπεζα Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ, να λειτουργήσει ευνοϊκά στο κλείσιμο της υπόθεσης.

Το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει βασικός Μέτοχος με ποσοστό 61,33% και η Εταιρεία, ως ΔΕΚΟ, υπάγεται στα Υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης, τα οποία θα έχουν και τον τελικό λόγο στις αποφάσεις.

Ένα ακόμα κρίσιμο θέμα για την εταιρεία είναι η ΕΥΔΑΠ Υποδομών, η οποία είναι μια ξεχωριστή Οντότητα από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και είναι ο λόγος για τον οποίο από το 2005 η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. δεν πληρώνει στο Δημόσιο το κόστος του Αδιύλιστου Νερού, προσφέροντας ως αντάλλαγμα το κόστος συντήρησης του Δικτύου μεταφοράς του, από τη Δυτική Ελλάδα και τη Βοιωτία. Η 20ετης συνεργασία έχει λήξει και πιθανότατα να έχουμε μια συμφωνία πακέτο, που θα περιλαμβάνει κόστος Νερού και συντήρηση Δικτύου μεταφοράς Νερού.

Με όλα αυτά τα γεγονότα μπροστά μας, ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας που για πολλούς τελειώνουν τα ψέματα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Σαφώς πιο περιορισμένο, σήμερα, το volatility στον Δεικτοβαρή Τραπεζικό κλάδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έλειψαν οι εναλλαγές προσήμων, πλην Eurobank, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (+5,69%) κινήθηκε μεταξύ 0,917 (-0,04%) και 0,9698 ευρώ (+5,71%), της Εθνικής (+0,40%) μεταξύ 2,46 (-0,81%) και 2,539 ευρώ (+2,38%), της Eurobank (+3,45%) μεταξύ 0,728 (+0,41%) και 0,7638 ευρώ (+5,35%) και της Πειραιώς (-1,51%) μεταξύ 0,478 (+9,43%) και 0,39 ευρώ (-10,71%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 556,95 μονάδες (+3,71%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 553,72 (+3,10%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 553,26 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,02%

Για τον ΔΤΡ, θετική ένδειξη η σημερινή ανακατάληψη των 539 και 543 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων). Αν επιβεβαιωθούν σαν στήριξη, οι επόμενες αντιστάσεις στις 573 και 600 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αυξηθούν οι πιθανότητες διόρθωσης προς τις 523 και 502 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “κατά 358 εκατ. ευρώ απομείωσε στο Δ' τρίμηνο του 2020 την αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής στα βιβλία της η Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να την ευθυγραμμίσει με τη δεσμευτική προσφορά της CVC Capital Partners, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του ‘Euro2day.gr”.

Εν τω μεταξύ, “η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, αποτελεί, ουσιαστικά, την αφετηρία μιας διαδικασίας αποκατάστασης ορισμένων αδυναμιών στα μεγέθη του Ιδρύματος. Παράλληλα, ιδιαιτέρως θετική είναι και η απόφαση περιορισμού του ποσοστού του ΤΧΣ σε μειοψηφικό ποσοστό, καθώς μόνο με αυτή τη συνθήκη εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί η στήριξη της Τράπεζας με Ιδιωτικά Κεφάλαια, σε διατηρήσιμη βάση”, τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή.

Μιλώντας, επίσης, στη Βουλή ο Γιώργος Βερύκιος, πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, ξεκαθάρισε ότι το ποσοστό του Ταμείου θα πέσει κάτω από το 33,4%.

Από την άλλη σε “θετικές”, από “σταθερές” προηγουμένως, άλλαξε τις προοπτικές για το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα η Moody’s, ενώ ο Οίκος προχώρησε σε ανάλογη κίνηση και για το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα.

Με πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου υποαπέδωσαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,03%), ΒΙΟ (-0,83%), ΕΕΕ (-0,26%), ΟΛΠ (-0,68%) και ΟΤΕ (-0,58%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΔΕΗ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή του ΟΠΑΠ (+3,47%) συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 14 μηνών, μετά τα αποτελέσματα και την μερισματική διανομή – έκπληξη, που ανακοίνωσε ο Οργανισμός. Η μετοχή έσπασε την συσσώρευση, ενώ από την χθεσινή συνεδρίαση έδωσε και ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων. Αν επιβεβαιωθεί σαν στήριξη, η μέχρι πρότινος αντίσταση στα 11,60 – 11,84 ευρώ, ο τίτλος μπορεί να αναμετρηθεί με την επόμενη αντίσταση στα 12,32 – 12,60 ευρώ. Αντίθετα, επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 11,60 ευρώ, δεν αποκλείεται να σπρώξει την μετοχή προς τα 11,49 και 11,10 – 10,94 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του Ελλάκτωρα (-1,03%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Εισηγμένη και τα οποία δεν ικανοποίησαν τους Αναλυτές.

Αν χαθεί η πρώτη στήριξη στα 1,40 – 1,382 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 1,20 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, η Τρ. Αττικής (+5,66%) ανακοίνωσε ότι από 31/3/2021, έπαψε να κάνει χρήση των διατάξεων του Ν.3723/2008 περί “ενίσχυσης της ρευστότητας της Οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης” και ταυτόχρονα των εγγυήσεων του Πυλώνα ΙΙ.

Συνεπακόλουθα, από την άνω ημερομηνία η Τράπεζα δεν υπόκειται, πλέον, στις δεσμεύσεις του συγκεκριμένου προγράμματος όπως, μεταξύ άλλων, η υποχρέωση διορισμού Εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου στο ΔΣ της Τράπεζας.

Η ετήσια εξοικονόμηση για την Τράπεζα ανέρχεται σε €3,5 εκατ. περίπου (προμήθεια του Ελληνικού Δημοσίου για την εγγύησή του).

Από εκεί και πέρα, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Μινέρβα (+27,91%, με αυξημένες συναλλαγές), τέσσερις για την Ιντερτέκ (+3,45%) και τα Πλ. Κρήτης (+1,82%), πέντε για την Fieratex (+8,74%, με αύξηση των συναλλαγών) και έξι για τα Πλ. Θράκης (+2,25% και νέα υψηλά 125 μηνών).

Επιστροφή αγοραστών σε Παϊρη (+8,26%), Ιντεάλ (+2,65%), Autohellas (+4,15%) και Cairo Mezz (+4,40%), αύξησαν συναλλαγές οι Unibios (+5%) και Πετρόπουλος (+6,01%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο για Αστικά Ακίνητα (+2,29%) και Ναύπακτο (+0,63%), ενώ στις 23/3 έχει σημειωθεί το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Centric (+2,86%).

Παρουσία πωλητή σε Μαθιό (-11,96%), CPI (-5,43%), Entersoft (-2,90%), Reds (-2,03%) και Λύκο (-3,64%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Cenergy (-2,19%), ενώ ίσως έχει ενδιαφέρον τι σκοπό έχει το “bid” που βγαίνει στην Sato (+5,88%).

Για τον Γενικό Δείκτη, η πρώτη στήριξη στις 862 μονάδες και η αμέσως επόμενη στις 823 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών και ημερήσιο “stop long”).

Θετική ένδειξη το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 873 μονάδων, αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 893 (gap) και 898 – 908 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η όποια διόρθωση δεν πρέπει να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 1976 (ημερήσιο “stop long”) και σε ακρότητα χαμηλότερα των 1965 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 1957 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 1910 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Αντίθετα, επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή υψηλότερα της “διακεκαυμένης ζώνης” 2079 – 2106, αυξάνει τις ελπίδες των “buyers” για κίνηση προς τις 2168, 2185, 2201 και 2240 μονάδες (gap).

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Ο ΓΔ συνεχίζει να πραγματοποιεί υψηλά 52 εβδομάδων, αφού βρήκε στήριξη στις 830 μονάδες, χωρίς όμως να έχει διασπάσει οριστικά την βραχυπρόθεσμη αντίσταση στην περιοχή των 865 - 875 μονάδων. Βραχυπρόθεσμα, είτε θα έχουμε διάσπαση των 875 μονάδων και συνέχιση του ανοδικού κύματος, είτε συσσώρευση μεταξύ 830 - 875 μονάδων. Ο ΔΤΡ μετά το νέο υψηλό 52 εβδομάδων, αγωνίζεται να διατηρηθεί πάνω από το προηγούμενο υψηλό των 535 μονάδων. Οι 535 μονάδες, ή στην χειρότερη περίπτωση οι 51Ο μονάδες, θα πρέπει να διατηρηθούν για την συνέχιση του ανοδικού κύματος. Σε διαφορετική περίπτωση, το υψηλό των 575 μονάδων θα θεωρείται ως μη γενόμενο και ή συσσώρευση μεταξύ 440 - 535 μονάδων θα συνεχιστεί”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Βλέπουμε λόγους για επιλεκτικές τοποθετήσεις, μετά τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ και το τεχνικό squeeze στην Τράπεζα Πειραιώς”, αναφέρει η Beta Sec.

“Ο ‘γεμάτος’ φετινός Μάρτιος, επέτρεψε την καταγραφή υψηλών θετικών επιδόσεων για τον ΓΔ και ακόμη μεγαλύτερων για τις Τράπεζες, εκτρέφοντας αισιόδοξες προσδοκίες για τη συνέχεια, με προαπαιτούμενο να τιθασευτεί η υγειονομική κρίση. Ωστόσο, θα χρειαστεί εύλογη περίοδος συσσώρευσης για να δρομολογηθεί η επόμενη ανοδική κίνηση του ΓΔ”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Στο μέτωπο της πανδημίας η κατάσταση δεν δείχνει να βελτιώνεται στην Ευρώπη, με την Γαλλία να ανακοινώνει μηνιαίο lockdown. Στον αντίποδα, εντός συνόρων επιχειρείται ένα πρώτο άνοιγμα της Αγοράς, με συγκεκριμένους περιορισμούς και φυσικά υπό επιτήρηση. Συνολικά, ωστόσο, οι θετικές προοπτικές από το άνοιγμα των Οικονομιών συντηρεί το ανοδικό προφίλ των μετοχικών δεικτών. Στο εσωτερικό, τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ ήταν εντός των εκτιμήσεων, με τα EBITDA Δ΄ τριμήνου να ανέρχονται στα 52,7 εκατ. ευρώ, ενώ η τελική γραμμή της χρήσεως 2020 επηρεάστηκε θετικά κατά 142,7 εκατ. ευρώ από επαναμέτρηση αξίας προηγούμενων συμμετοχικών δικαιωμάτων στη Kaizen Gaming Ltd. Αξίζει να σημειώσουμε στο Δ΄ τρίμηνο την σημαντική συνεισφορά του διαδικτυακού στοιχηματισμού (GGR 33 εκατ. ευρώ, εκ των 82 εκατ. ευρώ) και διαδικτυακού Καζίνο (GGR 19 εκατ. ευρώ) λόγω και της πλήρους ενοποίησης της παραπάνω Εταιρείας για τον Δεκέμβριο 2020. Βραχυπρόθεσμα συνιστούμε προσοχή, καθώς δεν μπορούν να αποκλειστούν διορθώσεις τιμών”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

Η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 860 μονάδες και οι πρόσφατες συνεδριάσεις με τα σερί ημερήσια ανοδικά “κηροπήγια”, που έκλειναν κοντά στα υψηλά τους, επιβεβαιώνουν τη βραχυπρόθεσμη δυναμική της Αγοράς, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.

Σαν άλλη "Διώρυγα του Σουέζ", η Ελληνική Αγορά φαίνεται να ανοίγει, εκμεταλλευόμενη τον “ούριο άνεμο που πνέει” στα Ξένα Χρηματιστήρια, αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον που γεννούν οι εγχώριες εταιρικές ανακοινώσεις.

Ξεκάθαρα υπέρ της Χώρας μας, στην παρούσα συγκυρία, η σύγκριση των χρηματιστηριακών προφίλ και του επενδυτικού ρίσκου σε Ελλάδα - Τουρκία.

Η φυγή κεφαλαίων από τρίτες Χώρες, δε σημαίνει ότι αυτά θα αποσυρθούν/εξαφανισθούν εν γένει από τα Χρηματιστήρια. Αντιθέτως, θα κινηθούν προς ελκυστικούς Επενδυτικούς Προορισμούς.

“Η Αθήνα καλείται και έχει την ευκαιρία και ως Μέλος της Ευρωζώνης, να παίξει αυτό το ρόλο. Ας ευχηθούμε να μη χαθεί άλλος χρόνος”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός Αναλυτής).

Ο Μάρτιος ούτε γδάρτης ήταν, ούτε τρόμαξε τους Επενδυτές με την επιδημιολογική εικόνα και τα συνεχή ρεκόρ που παρουσιάζουν τα κρούσματα στην Χώρα μας, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ήταν ο καλύτερος μήνας σε μέσες ημερήσιες συναλλαγές (99,6 εκατ. ευρώ) από τον Μάιο του 2019 (110 εκατ. ευρώ) και γύρισε θετικό το πρόσημο του Γενικού Δείκτη από την αρχή του έτους κατά 6,9%, καταγράφοντας μηνιαία κέρδη 9,2%, πηγαίνοντας κόντρα στις εποχικές παραδόσεις των μηνιαίων αποδόσεων του Χ.Α.

Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι στο μήνα που πέρασε ανοίχτηκαν όλα τα βασικά μέτωπα που αφορούν την Αγορά, βάζοντάς τα σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης, λύνοντας εκκρεμότητες που λειτουργούσαν ανασταλτικά επενδυτικά (Α.Μ.Κ., πρόγραμμα Ταμείου Ανάκαμψης, Νομοσχέδιο για τις Τράπεζες, τιτλοποιήσεις κλπ).

Οι κινήσεις αυτές έφτιαξαν κλίμα και προσέλκυσαν νέα ρευστότητα από χαρτοφυλάκια μεγαλύτερου ορίζοντα διακράτησης, διαχέοντας την άνοδο σε μεγαλύτερο πλήθος τίτλων.

Τα αποτελέσματα των Εισηγμένων έχουν και αυτά με την σειρά τους συνδράμει στην βελτίωση της ψυχολογίας, καθώς, αναμενόμενα, η δραστηριότητα εμφανίζεται μειωμένη, η επίδραση, ωστόσο, του lockdown στο δ’ τρίμηνο, φαίνεται να έχει αναχαιτιστεί, μετά τις κινήσεις περιορισμού κόστους και την αύξηση της κίνησης στο Διαδίκτυο.

Στα συγκεντρωτικά 40 αποτελέσματα (22,5%) που αφορούν και τον Τραπεζικό κλάδο, οι Εισηγμένες εμφανίζουν μείωση δραστηριότητας 18,4%, αύξηση στα λειτουργικά κέρδη 9,1% και ζημιές 360,6 εκατ. ευρώ. Πλην των Διυλιστηρίων ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 13%, τα λειτουργικά αυξημένα κατά 28% ενώ η καθαρή κερδοφορία πλην των τραπεζών βρίσκεται στο 1,1 δισ. ευρώ (-14,7%).

Οι έκτακτοι παράγοντες φαίνεται ότι θα είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, καθώς οι Εταιρείες χρησιμοποίησαν “λογιστικές εφεδρείες” (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τράπεζες ομόλογα), ή μείωσαν το αποτέλεσμά τους με σημαντικές απομειώσεις, για να έχουν ένα καθαρότερο ξεκίνημα το 2021 (Τιτάν, Ελλάκτωρ, Τράπεζες προβλέψεις μελλοντικών τιτλοποιήσεων κ.α.)

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι τα μερίσματα και φέτος θα κινηθούν ικανοποιητικά, τηρουμένων των συνθηκών. Ήδη από τις 40 Εταιρείες, οι 15 έχουν ανακοινώσει μέρισμα, υποστηρίζοντας έτσι την ελκυστικότητα των μετοχών τους.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδειξε ότι η υποχώρηση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ένα φαινόμενο καθαρά βραχυπρόθεσμης φύσης, το οποίο έδωσε ανάσες για περισσότερη ανοδική δυναμική. Οι 830 μονάδες επιβεβαίωσαν το χαρακτήρα τους ως στήριξη και πλέον ο ΓΔ έχει βάλει πλώρη για το καθοδικό “κενό” των 885 – 892 μονάδων, το οποίο έρχεται από τον Μάρτιο του 2020, όταν για πρώτη φορά έκλεισε η οικονομική δραστηριότητα και θα είναι το άλμα επιστροφής στα επίπεδα διαπραγμάτευσης προ πανδημίας.

Ο MACD, μετά από ένα σύντομο πέρασμα από θέση πώλησης, γύρισε εκ νέου σε θέση αγοράς, ενώ η συνεχής καταγραφή νεότερων υψηλών έτους και 13 μηνών, δείχνει ότι η δυναμική της ανόδου έχει ακόμα αρκετά “καύσιμα”. Οι ταλαντωτές, εκ νέου, εισήλθαν σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών, αυτή την φορά ωστόσο στοχεύουν αισθητά υψηλότερα, με πιθανή κορύφωση στις 910 μονάδες.

Η περιοχή αυτή έχει ιδιότητες αντίστασης που χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής, καθώς στο εν λόγω επίπεδο είχε προηγηθεί χρονική διανομή, πριν την απότομη πτώση που ακολούθησε και επομένως θα απαιτηθούν μεγαλύτερα συναλλακτικά δεδομένα για να κατακτηθεί.

Γεμάτη από γεγονότα η ερχόμενη εβδομάδα, που θα έχουν σίγουρα αναγνώσεις από την Αγορά του Χ.Α.

Την Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα η Εγχώρια Αγορά θα παραμείνει κλειστή, ενώ οι Αγορές των ΗΠΑ θα λειτουργήσουν κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα.

“Στις 6 Απριλίου αποτελέσματα χρήσεις αναμένονται από την Ευρωπαϊκή Πίστη μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Χωρίς το μέρισμα των 23 λεπτών θα διαπραγματεύεται η Autohellas στις 7 Απριλίου, ενώ την ίδια ημέρα ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης η Quest Holdings. Την Παρασκευή ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης οι ΕΥΔΑΠ και Σαράντης”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Η Ελληνική Αγορά, εκμεταλλευόμενη το θετικό momentum των Ξένων Αγορών, αλλά και τις επικείμενες αργίες (λόγω Καθολικού Πάσχα) συνέχισε την ανοδική της πορεία, όπως αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Ο Γενικός δείκτης ξαναβρέθηκε μετά από 52 εβδομάδες στο υψηλό των 876,60 μονάδων, υποβοηθούμενος κυρίως από την AΛΦΑ και τον ΟΠΑΠ.

Αντίστοιχα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε, μετά την 26/2/20 τις 2110,34 μονάδες.

Οι θετικές αξιολογήσεις των Ξένων Οίκων (Moody’s) για τις Ελληνικές Τράπεζες, αλλά και η ανακοίνωση του μεγαλόπνοου επενδυτικού προγράμματος ανάταξης της Ελληνικής Οικονομίας, σε συνδυασμό με το μερικό άνοιγμα του Λιανεμπορίου, διατηρούν την αισιοδοξία στη Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Αν και η αισιοδοξία περισσεύει, πρέπει να έχουμε αυξημένα αντανακλαστικά, γιατί οι προϋπάρχουσες “ανοικτές πληγές” μπορούν ξαφνικά να αυξήσουν την μεταβλητότητα των τιμών τόσο εντός, όσο και εκτός Συνόρων.

Στο εσωτερικό & το εξωτερικό η πανδημία επελαύνει, τα εμβολιαστικά προγράμματα εμφανίζουν καθυστερήσεις και αν και εμείς χαλαρώνουμε τα μέτρα, έστω και μερικώς, στο εξωτερικό εισέρχονται σε νέα φάση μακροχρόνιων lock- down, με ότι επιπτώσεις θα έχουν αυτά στην Οικονομία, αλλά και στην επερχόμενη τουριστική περίοδο της Χώρας.

Το οικονομικό πρόγραμμα της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης, όχι μόνο δεν κρίνεται επαρκές από πολλούς, αλλά αντιμετωπίζει και τεχνικές – Εθνικές δυσκολίες (Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο).

Γεωπολιτικά προβλήματα εμφανίζονται, ή επανεμφανίζονται (Σινική Θάλασσα – Ουκρανία, Ρωσία - ΗΠΑ).

Το πρόβλημα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αλλά και η παραμονή των Αμερικανικών yield’s σε κρίσιμα επίπεδα, θα μπορούσαν να αυξήσουν την ανησυχία & την αστάθεια, αφού κάποια στιγμή (αν δεν αλλάξει τίποτα) θα παρατηρηθούν μεταφορές, ή επιστροφές κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ, αφού θα προσφέρουν αποδόσεις μεγαλύτερες από τις Ευρωπαϊκές, ή τις Αναδυόμενες Οικονομίες.

“Όμως όταν ‘θέλουν οι Αγορές’, τίποτα δεν μπορεί να τις σταματήσει. Συνεπώς βάσει των τα τεχνικών εργαλείων μας ακολουθούμε την τάση, έστω και αν ήδη εμφανίζονται αρνητικές αποκλίσεις. Ταυτόχρονα είμαστε σε αυξημένη επαγρύπνηση, ειδικά μέχρι την 7η Απριλίου, όπου θα ανακοινωθούν οι όροι & οι προϋποθέσεις της επικείμενης αύξησης της Τραπέζης Πειραιώς”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Πετρέλαιο και για το Ευρώ.

Αξιοσημείωτα κέρδη για Χρυσό και Ασήμι, πάνω από τα $59000 το Bitcoin, πάνω από τα $1940 το Ethereum.

Βουτιά 9% έκανε ο τζίρος στο Γερμανικό Λιανεμπόριο τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Δυνατή η Μεταποίηση της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, με τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ της Ιδιωτικής Εταιρείας IHS Markit να διαμορφώνεται σε ιστορικό υψηλό, στις 62,5 μονάδες. Το αποτέλεσμα ήταν ελαφρώς καλύτερο από την αρχική εκτίμηση για 62,4 μονάδες.

Άνοδο σημείωσαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 719000, από 658000. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν στις 675.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, εντός των προβλέψεων κινήθηκαν τα έσοδα του ΟΠΑΠ το 2020, σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank Equities. Όπως επισημαίνει, αντιμετώπισε 30% πτώση εσόδων και 47% κάμψη των συγκρίσιμων EBITDA, ποσοστά λογικά δεδομένου ότι αντιμετώπισε 4,5 μήνες lockdown.

Η Χρηματιστηριακή στέκεται στην πρόταση για το μέρισμα, 0,45 ευρώ ανά μετοχή και σημειώνει ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες τόσο της Ίδιας, όσο και ευρύτερα της Αγοράς. Μάλιστα, επισημαίνει ότι με δεδομένη την επανεκκίνηση της λειτουργίας των καταστημάτων το επόμενο διάστημα, είναι λογικό να περιμένει κάποιος ότι το μέρισμα θα αυξηθεί κι’ άλλο στη γ.σ. του Ιουνίου, κατά επιπλέον 0,20 - 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Η σύσταση είναι “αγορά” και η τιμή - στόχος τα 12,7 ευρώ.

Ο μετασχηματισμός του κλάδου των Τραπεζών, επιταχύνθηκε από το σχέδιο “Ηρακλής 2” και τις ενέργειες ενίσχυσης των κεφαλαίων, επισημαίνει η Euroxx Sec., μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οι συστάσεις της Euroxx είναι, “under review” για την Τράπεζα Πειραιώς, “overweight” για τις Eurobank, Alpha Bank και Εθνική, με τιμές - στόχους 0,88 ευρώ, 1,25 ευρώ και 3,40 ευρώ, αντίστοιχα.

Με θετικές συστάσεις, αλλά αυξημένες τιμές - στόχους συνεχίζει την κάλυψη των μετοχών της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας η Alpha Finance.

Πιο συγκεκριμένα, για τον τίτλο της Eurobank προτείνει “buy | high risk”, με νέα τιμή - στόχο τα 1 ευρώ, από 0,77 ευρώ προγενέστερα. Για τον τίτλο της Εθνικής προτείνει “buy | high risk”, με νέα τιμή - στόχο τα 3,24 ευρώ, από 2,70 ευρώ προγενέστερα.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 876,6 μονάδες (+1,34%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 873,68 (+1%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 875,22 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,18%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 61 εκατ., από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ και ΦΡΛΚ και με το θετικό οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Lamda Development, Jumbo και στο χαμηλό οι ΕΕΕ και ΟΤΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 85 ανοδικές μετοχές, έναντι 37 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Με επιστροφή των αγοραστών, συνδυάστηκε η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (38.921 συμβόλαια).

Στα 5.086 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.080  στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 528, 431 για τον Απρίλιο, 87 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.109) κινήθηκε μεταξύ 2.085 και 2.109 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.755), Alpha Bank (13.967), Πειραιώς (10.004), ΔΕΗ (511), Εθνική (4.357), Ελλάκτωρα (634), ΓΕΚ (548), Cenergy (293), Ιντρακόμ (300), ΑΔΜΗΕ (801), Lamda Development (295), ΕΥΔΑΠ (562), Ελ. Πετρέλαια (256), Motor Oil (332), Τρ. Αττικής (270), Μυτιληναίο (199), ΟΠΑΠ (776), ΟΤΕ (206), ΕΧΑΕ (115), Fourli (140), MIG (275), Viohalco (178).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 48.696, MIG 49.001, Alpha Bank 110.849, Πειραιώς 54.541, ΔΕΗ 16.486, Εθνική 42.367, ΓΕΚ 10.754.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,15%

2021-03-22

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07


Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.875.683 τεμ., (από 40.912.214 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.163.416 τεμ. (24.159.349), ΔΕΗ 1.666.825 τεμ. (1.674.650), Eurobank 38.091.602 τεμ. (38.091.602), ΟΠΑΠ 1.452.067 τεμ. (1.452.067), Εθνική 10.686.545 (10.686.545), OTE 993.166 (1.015.100).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v