Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με... ούριο άνεμο το δεύτερο τρίμηνο στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος σήμερα ο Γενικός Δείκτης, μετά την υπεραπόδοση το πρώτο τρίμηνο. «Κλειδί» της τάσης οι τράπεζες, σημείο αναφοράς η Πειραιώς. Ποιες εισηγμένες ωφελούνται από το «πακέτο Μπάιντεν». Τα θετικά σινιάλα.

Με... ούριο άνεμο το δεύτερο τρίμηνο στο Χρηματιστήριο

Με τον ανοδικό «αέρα» του πρώτου τριμήνου ξεκινούν σήμερα οι αγορές για το δεύτερο.

Εν μέσω εύλογων ανησυχιών αλλά και προσδοκιών, με τη θετική είδηση της ημέρας να έρχεται
από τις ΗΠΑ. Η παρουσίαση χθες από τον Τζο Μπάιντεν ενός γιγαντιαίου προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας, που είναι το μεγαλύτερο μετά τον Β' ΠΠ, προφανώς και στέλνει
πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Με την προσδοκία πως θα εισακουσθούν από Βρυξέλλες και Βερολίνο, σε μία συγκυρία που η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που εάν υλοποιηθεί επαρκώς, θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη μετασχηματισμού της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, της κοινωνίας.

Στο «πράσινο» τα futures στη Νέα Υόρκη, πάνω από τις 15.000 με άνοδο 9,40% στο 3μήνο ο DAX στη Φρανκφούρτη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Απρίλιος, το δεύτερο τρίμηνο (*) ξεκινούν με τον Γενικό Δείκτη από τις 865,05 μονάδες, με τον FTSE25 από τις 2.077,11, με τον Δείκτη Τραπεζών από τις 537,05 και
από τις 1.243,33 μονάδες για τον FTMidCap.

Ενα καλό πρώτο 3μηνο με ανοδική διόρθωση από τα χαμηλά Ιανουαρίου-αρχών Φεβρουαρίου, σπάζοντας την αρνητική παράδοση του Μαρτίου με ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των συνεδριάσεων του τελευταίου μήνα, τη σταδιακή, εμφανή ενίσχυση της συναλλακτικότητας, αύξηση του τζίρου. Ενθαρρυντική η διάχυση των εντολών, τοποθετήσεων σε πολλές μετοχές εισηγμένων, πέραν των συνήθων 8-12 επιλογών των funds, ως και η επανεργοποίηση εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων (κυρίως) στη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, σημείο αναφοράς η Πειραιώς και οι εξελίξεις που σχετίζονται με τη διαδικασία της αμκ. Βραχυπρόθεσμα να συνεκτιμηθούν (κυρίως) δύο παράμετροι: η πρώτη αφορά στην υποχρέωση παράδοσης όλων των δανεισμένων μετοχών στους κατόχους με τη φυσική παράδοση μετοχών να γίνεται στις 16 Απριλίου στα Συμβόλαια (επί της μετοχής, στα Παράγωγα). Στις 16 Απριλίου, τρίτη Παρασκευή Απριλίου, λήγει η απλή σειρά μηνός στο ΧΠΑ. Η δεύτερη αφορά στην ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από τον Χρήστο Σταϊκούρα (**), με ιδιαίτερη αναφορά στην Πειραιώς.

Στο 0,4368 ευρώ η μετοχή, με 2ήμερη ανοδική διόρθωση, σε τιμές που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, θα μπορούσε να «κουμπώσει» η αμκ. Μένει να αποσαφηνισθεί, πιθανότατα από την Τρίτη και μετά.

Στα 13,68 ευρώ ο ΟΤΕ, στα 11,53 ο ΟΠΑΠ, με τη διοίκηση να ανακοινώνει γενναίο μέρισμα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς. Στα 16 ευρώ ο ΤΙΤΑΝας, ίσως η εισηγμένη με τα μεγαλύτερα άμεσα οφέλη από τις εξαγγελίες/πρόγραμμα Μπάιντεν. Δευτερευόντως εισηγμένες με παρουσία στην αγορά των ΗΠΑ, κυρίως από την πλευρά του ομίλου Viohalco, ειδικότερα για Cenergy, ElvalHalcor.

Μάχη με τον χρόνο για 3 δισ. ευρώ κάθε 6μηνο θα δίνει το οικονομικό επιτελείο, όσον αφορά στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάπτυξης, σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, με κύριους ευνοημένους κλάδους της ενέργειας, των υποδομών/κατασκευών, αλλά και πληροφορικής.

Από τον τελευταίο κρατάμε τις ανακοινώσεις της Profile, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να εστιάζει στην προοπτική νέων εξαγορών που άνοιξε η απόκτηση της Centevo.

(*) απολογισμός πρώτου 3μήνου των αναγνωστών του Euro2day.gr, στη στήλη του Εκηβόλου.

(**) δυνατότητα απευθείας παρακολούθησης της Ολομέλειας στο Κανάλι της Βουλής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v