Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ζορίζεται στις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Πέφτουν οι ταχύτητες σε τράπεζες και ορισμένα blue chips. Εντός παιδιάς η διόρθωση, λένε αναλυτές, με σαφείς ενδείξεις, το τελευταίο διήμερο, ως προς τη δυσκολία άμεσης συνέχισης της αντίδρασης πέραν των 905-910 μονάδων. Η ρευστότητα και οι θεσμικοί.

Γιατί ζορίζεται στις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Λίγο χαμηλότερα τα ευρωπαϊκά, λίγο υψηλότερα τα futures στη Wall Street και στο Χρηματιστήριο Αθηνών πωλητές-αγοραστές συνεχίζουν τη μερική κατοχύρωση θέσεων και την τοποθέτησή τους σε επίπεδα τιμών λίγο κάτω από το όριο των 900 μονάδων.

Σταθερή η ροή εντολών, με κορυφή τις 902,65 μονάδες (ΓΔ) και κοντινή στήριξη -σημείο αναφοράς- τις 886 μονάδες.

Προσώρας, η απόλυτα δικαιολογημένη διόρθωση δεν ξεπερνά τις 895 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε περισσότερα των 26 εκατ. ευρώ (συγκριτικά λιγότερη των προηγούμενων δύο ημερών).

Στις 2.166 (-0,60%) ο FTSE25, με αφορμή το «γύρισμα» 2-3 «βαριών» χαρτιών του δείκτη (λίγο πριν τις 12:00), την υπερίσχυση των πωλητών στις τραπεζικές και το χαμήλωμα των αγορών σε Coca Cola, TITAN.

Εντός παιδιάς η διόρθωση, με σαφείς ενδείξεις, το τελευταίο 2ήμερο, ως προς τη δυσκολία άμεσης συνέχισης της αντίδρασης πέραν των 905-910 μονάδων.

Κοινή εκτίμηση των αναλυτών πως για τον τραπεζικό κλάδο, η περιοχή των 600 μονάδων (ΔΤΡ) αποτελεί σημαντική αντίσταση, σημείο αναμενόμενων ρευστοποιήσεων απ' όσους σε διαστήματα εβδομάδος και μηνός εγγράφουν κέρδη. Όντως, στις 592 μονάδες ο ΔΤΡ, η απόδοση είναι 3,35% και 9,31% αντίστοιχα, με την αναμονή για την επόμενη φάση προς την αμκ της Πειραιώς να απαιτεί και άντληση ρευστότητας από θέσεις σε Eurobank, ETE, Alpha Bank.

Στο διάγραμμα (ΔΤΡ) είναι εμφανής η στήριξη, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, των 586 μονάδων. Τιμή που λειτουργεί και ως stop (σε intraday εντολές).

Η μερική κατοχύρωση στις τραπεζικές έχει ως συνέπεια ανάλογες εντολές σε αρκετά blue chips, με ερώτημα για την αγορά εάν οι θεσμικοί θα «τραβήξουν» ρευστότητα (από μετοχές του δείκτη) προκειμένου να συμμετάσχουν στην αμκ της Πειραιώς.

Παράμετρος που εξαρχής συμπεριλαμβανόταν στην προσέγγιση (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων.
Με πωλητές σε ΟΤΕ και ΔΕΗ, όπως και σε δεικτοβαρείς μετοχές των Jumbo, TITAN, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια.

Στα 14,51 ευρώ η μετοχή της Mytilineos (ευνοείται και από την άνοδο του αλουμινίου, στις 2.325$ νωρίτερα), στα 4,795 της Viohalco, στα 12,06 του ΟΠΑΠ, στα 8,19 της ΕΥΔΑΠ, στα 8,83 της Sarantis, στα 4,66 της Fourlis. Με την Coca Cola, στα 28,12 από το αρχικά υψηλό των 28,40 ευρώ.

Στις 49/56 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, αποτυπώνοντας το μικρό προβάδισμα των πωλητών, από τις 12:00 και μετά.

Για Attica Συμμετοχών, Moda Bagno, Intracom, MIG, AsCo, Reds/Καμπάς κ.α. η μεγαλύτερη άνοδος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v