Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές με τάση long σε blue chips-μεσαία

Οι κινήσεις για να εδραιωθεί ένα θετικό μομέντουμ στην εγχώρια αγορά και η εικόνα από το μέτωπο των συναλλαγών. Ποια στοιχεία θα καθορίσουν την πορεία της εγχώριας αγοράς στην εβδομάδα. Η προσοχή και στα διεθνή χρηματιστήρια.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές με τάση long σε blue chips-μεσαία

Μεστή, ενδιαφέρουσα και αυτή η εβδομάδα. Με τις διεθνείς αγορές σε σημείο καμπής, στην Νέα Υόρκη ο S&P 500 στις 4.175,83 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX στις 15.416,64 μονάδες. Με το 10ετές των ΗΠΑ, στο 1,626%, τον δείκτη VIX στις 18,81 μονάδες με θεαματική αποκλιμάκωση την Παρασκευή.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από μία αρκετά αποδοτική εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 907,08 μονάδες, με θετικό πρόσημο 1,12% στην εβδομάδα και 12,12% από την αρχή του έτους. Σταθερή η εισροή κεφαλαίων τόσο στην υποκείμενη αγορά, όσο στα Παράγωγα και τα Αμοιβαία, ισχυρή ένδειξη της επαναφοράς του ελληνικού χρηματιστηρίου στο επενδυτικό στόχαστρο.

Στα 89,8 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, σε ικανοποιητικά μεγέθη ο τζίρος σε Συμβόλαια (επί μετοχών), στα 47,8 εκατ. οι νέες εισροές στα Α/Κ.

Με αυτά, ξεκινάμε από αύριο, εβδομάδα που στην λήξη της έχει το "κλείσιμο" της σειράς Μαΐου στα Παράγωγα και την έκθεση του οίκου Moody's για το αξιόχρεο της χώρας.

Ενδιάμεσα, είναι η διαδικασία για την έκδοση του ομολόγου της Costamare, του πρώτου "ναυτιλιακού" για το χρηματιστήριο, στο διάστημα 19-21 Μαΐου, η 2ημερίδα της ΕΧΑΕ για 10 εισηγμένες της "Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης" (4ο Συνέδριο, στις 19-20 Μαΐου).

Στην εβδομάδα συνεχίζεται η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, κάτι που όπως έδειξαν οι προηγούμενες συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και την διαμόρφωση τάσης, κατ' αρχήν σε βραχυπρόθεσμο διάστημα. Ετσι, την Τρίτη είναι η σειρά των ElvalHalcor και Fourlis, για να ακολουθήσει ο ΟΠΑΠ (Τετάρτη), η Frigoglass (Πέμπτη).

Στα 63,2 δισ. η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων, έχει "τσιμπήσει" τόσο για τους τραπεζικούς τίτλους, όσο για αρκετά blue chips και ικανό αριθμό mid caps. Mε όλους τους κλαδικούς δείκτες σε long φορά- σε διάστημα 3μηνου- με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια, για έναν μήνα που είθισται να δίνει σήμα ρευστοποιήσεων/αρχής εξόδου. Κανόνας προ Covid-19, γιατί, πλέον, έχουν αλλάξει (σχεδόν) τα πάντα, τόσο εκτός, όσο εντός συνόρων.

Οι long με τον "αέρα" της πολύ καλής εικόνας των blue chips, την Παρασκευή, θα επιδιώξουν να συνεχίσουν υψηλότερα. Με, συγκριτικά, ικανοποιητικές συναλλαγές η υπεραπόδωση μετοχών όπως ΤΙΤΑΝ, Aegean, Motor Oil, Mytilineos, Jumbo, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την συνδρομή των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Η κίνηση του ΟΤΕ στα 14,70 (1,69%), του ΟΠΑΠ στα 12,45 (1,97%) σε συνδυασμό με το πλαγιοανοδικό της ΔΕΗ στα 9,23 (0,22%) το πιθανότερο να έχει συνέχεια, με "κλειδί" την προοπτική υπέρβασης και των 15 ευρώ, για τη μετοχή του Οργανισμού. Σε σημεία ενεργοποίησης ισχυρότερης φοράς ΤΙΤΑΝ (17,58), Motor Oil (13,92), Mytilineos (15,31), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (10,02).

Ανάλογη εικόνα και στα mid caps, με long τάση για: ΕΥΑΘ, Intracom, Quest, Autohellas, Papoutsanis, Profile ενώ συνέχιση μπορεί να έχει η αντίδραση της Παρασκευής, για τίτλους των Ideal, Attica Συμμετοχών, ΣΙΔΜΑ, Μοτοδυναμική, Mevaco, Κυριακούλης, Μαθιός, Foodlink κ.α. από αυτές τις κατηγορίες.

Τεχνικά, στις 890-880 μονάδες είναι οι στηρίξεις, για τον ΓΔ, προς τις 910-920 οι αντιστάσεις.

Traders και επενδυτές, μετά από ένα ανοδικό σερί 9 εβδομάδων, επέλεξαν να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους, στοχεύοντας υψηλότερα. Εάν θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα η αναδιανομή θέσεων με επιλεκτικές κινήσεις, θα το δούμε, από αύριο Δευτέρα. Με ορίζοντα την Παρασκευή και ενδεχόμενη προεξόφληση μίας θετικής έκθεσης από τον αμερικανικό οίκο, το βράδυ της ίδιας μέρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v