Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πτώση στον ρυθμό των διεθνών αγορών

Περιορίζονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, που επανέρχεται πάνω από τις 890 μονάδες. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις, κλειδώνουν κερδοφόρες θέσεις σε blue chips και mid caps. Η εικόνα της Εθνικής και το σινιάλο από τον τζίρο.

Χρηματιστήριο: Πτώση στον ρυθμό των διεθνών αγορών

Σε διόρθωση τα ευρωπαϊκά, στο «κόκκινο» τα futures στη Νέα Υόρκη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών
υπερισχύουν οι πωλητές.

Με απώλειες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο, επηρεάζοντας ανάλογα traders και επενδυτές και στην Αθήνα.

Αναμενόμενο το ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς προηγούνταν με διόρθωση η Ευρώπη, με τη ροή εντολών να παραπέμπει σε διαχειρίσιμη μερική μείωση θέσεων. Στο πλαίσιο μίας διόρθωσης, που -μέχρι τώρα- έχει τεχνικά (παρά ουσιαστικά) χαρακτηριστικά, διευκολύνει και πωλήσεις σε καλές τιμές αλλά και αγορές σε χαμηλότερες. Με τη συνέχεια, βραχυπρόθεσμα, να εξαρτάται από το αν στη Wall Street θα βγει αντίδραση σήμερα-αύριο.

Από τις 884,79 μονάδες το άνοιγμα για τον Γενικό Δείκτη, με μικρό πτωτικό χάσμα, καθώς από τις 10:25 είχαν περάσει στο σύστημα εντολές για πώληση στα τραπεζικά και τα blue chips.

Αφορμής δοθείσης η «εξαέρωση» στα κύρια ευρωπαϊκά -μετά και τον τελευταίο ανοδικό κύκλο-, διολίσθηση και στα καθ' ημάς μετά την αντίδραση, πάνω από τις 900 μονάδες.

Αρνητικό το πρόσημο για τους κύριους δείκτες, τόσο σε διάστημα εβδομάδος όσο και μηνός, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται για τις τραπεζικές μετοχές. Με πωλήσεις, ωστόσο, στην πλειονότητα των μετοχών του FTSE25 και FTMidCap, καθώς θέσεις «κλειδώνονται» και στα χαρτιά της μεσαίας κατηγορίας, που είχαν υπεραποδώσει μέχρι τελευταία.

Συναλλαγές και τζίρος χαμηλότερα του μέσου όρου εβδομάδος και μηνός, που σημαίνει ότι οι μεν πωλητές είναι φειδωλοί, προσέχουν τις τιμές, οι δε αγοραστές έχουν το περιθώριο να περιμένουν και χαμηλότερα. Το πιθανότατο, καθώς η κλίση είναι ξεκάθαρη σε εβδομαδιαίο διάστημα, που για τον ΓΔ φτάνει το μείον 3,23%.

Σε Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Mytilineos, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Fourlis, TITAN και Πλαστικά Θράκης η μεγαλύτερη δραστηριότητα, με πωλητές στις εννέα και αγοραστές στην τελευταία. Σε νέο υψηλό, νωρίτερα, στα 5,90 ευρώ, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση θεαματικών μεγεθών πρώτου τριμήνου.

Με πωλητές και σήμερα στην Εθνική, έως τα 2,471 ευρώ, στον απόηχο της διάψευσης προβλέψεων για ένταξη στον δείκτη MSCI Greece. Εύλογες, απόλυτα φυσιολογικές οι ρευστοποιήσεις από όσους είχαν ποντάρει στο ενδεχόμενο, που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.

Τεχνικά η τεχνική/διαγραμματική εικόνα για τη μετοχή έχει «γυρίσει» σε short (σε εβδομάδα), παραμένει, όμως, ανοδική σε διαστήματα μηνός και 3μήνου.

Στα 14,26 (-1,08%) για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 14,56 (-2,26%) της Mytilineos, στα 12,07 (-0,66%) του ΟΠΑΠ.
Διόρθωσης συνέχεια για τη μετοχή της ΔΕΗ, στα 8,69 (-1,81%), κυρίως λόγω της επιβάρυνσης του «κόστους ρύπων», κόστος που μετακυλίεται στον καταναλωτή (!).

Στις 15/73 η σχέση ανοδικών/πτωτικών. Με μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών, μετοχές των Newsphone, Minerva, Μουζάκης, Attica Bank, Viohalco, AVE, Centric, Cenergy κ.α.

Στα 11,2 εκατ. η αξία συναλλαγών, χωρίς πακέτα, λίγο μετά τις 11:15.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v