Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβάδισμα για τους short στο Χρηματιστήριο

Πτώση άνω του 1% για το Γενικό δείκτη καθώς οι αναταράξεις στις αγορές από τη νέα βουτιά στη Wall Street επηρεάζουν την τάση. Ανθεκτικές οι στηρίξεις αλλά και οι... αγοραστές. Οι κινήσεις στις τράπεζες και ο μπαλαντέρ των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Προβάδισμα για τους short στο Χρηματιστήριο

Ο πληθωρισμός «βούλιαξε» τη Wall Street, με πλεονέκτημα οι πωλητές από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο και Αθήνα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πωλητές-αγοραστές κινήθηκαν, για ακόμη μία συνεδρίαση, πέριξ της περιοχής των 900 μονάδων, χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές για τους δείκτες αλλά ενδιαφέρουσες (και αποδοτικές) υπεραποδόσεις (κυρίως) μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ενδειξη πως το επενδυτικό ενδιαφέρον, η ρευστότητα έχουν διευρυνθεί, σταδιακά, και προς εισηγμένες πέραν των συνήθων επιλογών των funds και θεσμικών διαχειριστών.

Με πλεονέκτημα, βραχυπρόθεσμα, οι short, με διαθέσεις επανατοποθετήσεων οι long, περιμένοντας ωστόσο λίγο χαμηλότερα, στα 91,397 εκατ. η αξία συναλλαγών, σταθερά σε καλά μεγέθη, ενδεικτικά του συνεχιζόμενου ενδιαφέροντος traders και επενδυτών.

Από λίγο υψηλότερες τιμές τα futures στη Νέα Υόρκη, ως φυσιολογική αντίδραση στη σημαντική διόρθωση (από τα ιστορικά υψηλά) στην «αγορά των αγορών», σε αναμονή της αποτίμησης της «βουτιάς» στη Wall Street η Φρανκφούρτη. Με τον DAX στις 15.150 μονάδες, short σε εβδομαδιαία μέτρηση αλλά long σε διαστήματα μηνός, τριών και έξι μηνών.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον και στο χρηματιστήριό μας, η αγοραστική διάθεση παραμένει ενεργή -πιθανότατα να δοθούν περιθώρια αγορών από καλύτερες/φθηνότερες τιμές, με τις στηρίξεις να λειτουργούν προσώρας απολύτως ικανοποιητικά.

Μεσο/μακροπρόθεσμα το κλίμα για τα «ελληνικά προϊόντα» είναι άριστο, έτσι όπως διατυπώθηκαν οι εκτιμήσεις από τον Κλάους Ρέγκλινγκ, τους ξένους οίκους, με ενδεικτικό το 5,6% που «βλέπει» η UBS. Ο οίκος, σύμφωνα με όσα σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, θεωρεί κρίσιμη εξέλιξη τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, από το 24% στο 22%, αλλά παραμένει επιφυλακτικός ως προς τον τουρισμό.

Στις 4 συστημικές επικεντρωμένες και χθες οι κινήσεις (κυρίως) των traders, με μεγαλύτερες απώλειες για την Εθνική στα 2,565 (-4,29%) και μόνη με θετικό πρόσημο την Alpha Bankστο 1,278 (0,24%). Στα υπόψη, η (έμμεση) διάψευση κάθε υποψίας για αμκ, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Βασίλη Ψάλτη, στο πλαίσιο του Delphi Forum. Επί της ουσίας, η διοίκηση με την ολοκλήρωση του Galaxy (και έχοντας τα 500 εκατ. μέσω του Tier II του Μαρτίου) έχει κάθε λόγο να... διαλύει κάθε υποψία που καλλιεργείται προς αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο ισχύει και για Eurobank, Εθνική.

Στον ρυθμό (και) των οικονομικών αποτελεσμάτων η αγορά, με τις περιπτώσεις των Πλαστικών Θράκης, Πλαισίου να επιβεβαιώνουν τον κανόνα που θέλει υγιείς επιχειρήσεις να έχουν ανάλογο χρηματιστηριακό αποτύπωμα. Αποτελέσματα και για ΟΤΕ, Coca Cola, Cenergy -σήμερα είναι η σειρά του ΤΙΤΑΝα-, ενισχύοντας την εκτίμηση πως η «καρδιά» των εισηγμένων όχι μόνον είναι ανθεκτική αλλά έχει δυνατότητες και προοπτικές για ακόμη καλύτερη συνέχεια. Και αυτό ενισχύει τη διάθεση των επενδυτών, άσχετα με το αν βραχυπρόθεσμα δίνονται ευκαιρίες και στους πωλητές.

Γι' αυτό και θα σταθώ στην αισιοδοξία του Αντώνη Αχιλλεούδη (ιδρυτικού εταίρου της AXIA Ventures), ο οποίος στην άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξή του (στον Γιώργο Φλώκα) εκτιμά πως «τραπεζικός» και «ενεργειακός» είναι οι κλάδοι επενδυτικής προτεραιότητας. Ενδιαφέρουσα και η άποψη του για το θέμα «πληθωρισμός/επιτόκια», που έχει ανακύψει τους τελευταίους μήνες, δίνοντας αφορμές για ισχυρές διορθώσεις στη Νέα Υόρκη. Συνακόλουθα στις αγορές διεθνώς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v