Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κινητοποίηση αγοραστών σε blue chip-μεσαία

Θετικό ξεκίνημα για την εγχώρια αγορά, όπου καταγράφεται ενδιαφέρον τόσο για την υψηλή όσο και για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με επικέντρωση σε συγκεκριμένους τίτλους. Καλή η εικόνα και σε επίπεδο συναλλαγών.

Χρηματιστήριο: Κινητοποίηση αγοραστών σε blue chip-μεσαία

Θετικό το κλίμα στα ευρωπαϊκά, θερμό στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Νευρώδες, με ταχύ ρυθμό εκτέλεσης εντολών, το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με traders και επενδυτές να ενεργούν σε τιμές υψηλότερες των 900 μονάδων.

Συνέχεια στις κινήσεις των αγοραστών, από τα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης με τραπεζικά χαρτιά, blue chips και επιλεγμένα mid caps στο επίκεντρο funds, «ισχυρών χεριών» αλλά και εγχώριων επενδυτικών σχημάτων. Ενθαρρυντική ακριβώς η συντήρηση αυτής της διάχυσης ενδιαφέροντος, ρευστότητας σε ένα ευρύ φάσμα εισηγμένων/επιλογών από μετοχές του FTSE25, του FTMidCap και χαμηλότερης αποτίμησης.

Αυξημένος ο τζίρος, με τη μέχρι και χθες μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (για την εβδομάδα) να έχει ενισχυθεί στα 144 εκατ. (κυρίως λόγω MSCI), θεαματική μεταβολή, που επιβεβαιώνει τη σταθερή ενεργή συμμετοχή όλο και περισσότερων. Μεγάλων και μικρών, όπως αποτυπώνεται στον αριθμό ενεργών κωδικών/μερίδων.

Στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, αλλά με 2 mid caps να ακολουθούν, καθώς σε AVAX και Intracom οι συναλλαγές παραπέμπουν σε κινήσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων, είσοδο «ισχυρών χεριών».

Σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Jumbo, EXAE επίσης καλή ροή συναλλαγών, με τους αγοραστές να υπερτερούν. Τεχνικά, για τον ΓΔ κοντινή αντίσταση είναι στις 910 μονάδες, μένει να δούμε εάν θα επιτευχθεί σε «κλείσιμο» εβδομάδας.

Κλάδος-κλειδί, και λόγω βαρύτητας στάθμισης, ο τραπεζικός, με Πειραιώς και Alpha Bank βραχυπρόθεσμα σε καλύτερη κίνηση απ' ό,τι Εθνική και Eurobank. Ο λόγος; Η μη προεξόφληση ένταξης στον δείκτη MSCI Greece (για την Alpha Bank, προφανώς) κάτι, που δεν ίσχυσε για την Εθνική (ενεργοποιώντας, βραχυπρόθεσμα, πωλήσεις).

Στο 1,628 (1,75%) η Πειραιώς, στο 1,297 (1,33%) η Αlpha Bank. Στο 0,7936 (-0,18%) η Eurobank, στα 2,547 (0,67% ) η Εθνική.

«Ηράκλειο άθλο» χαρακτήρισε την προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ο αρμόδιος υφ. Οικονομικών Γιώργος Ζαββός. Εξέλιξη που αποτυπώνεται και χρηματιστηριακά, αν και για τον κλάδο άλυτο είναι το θέμα/πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.

Τεχνικά, για τον ΔΤΡ οι long θέσεις ενεργοποιούνται -και πάλι- στο ενδεχόμενο υπέρβασης των 610 μονάδων.

Στα 15,16 (1,27%) η Mytilineos, με τη διοίκηση να ανακοινώνει σχεδόν καθημερινά και κάτι καινούργιο.
Στα 2,17 δισ. η αποτίμηση της εισηγμένης, που για πολλούς θεωρείται deep value, δεδομένων των προοπτικών της.

Ισχυροί αγοραστές στην Intracom στο 1,52 (4,11%), αλλαγή θεματοφυλάκων στην AVAX στα 1,28-1,206 ευρώ, στα 9,265 (0,33%) η ΔΕΗ, στα 14,62 (1,25%) ο ΟΤΕ με εμφανή τη στόχευση των 15 ευρώ, στα 4,33 (1,17%) η ΕΧΑΕ.

Στις 66/24 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη άνοδο για τίτλους των Μαθιός, Intracom, CairoMezz, Aegean, Profile, Attica Συμμετοχών κ.α.

Στα 9,2 εκατ. η αξία συναλλαγών στις 11:20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v