Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις «εσωτερικής κατανάλωσης» στο Χρηματιστήριο

Με Wall Street και Λονδίνο κλειστές ο τζίρος περιορίστηκε στα 45,2 εκατ. ευρώ και το «παιχνίδι» έγινε κυρίως από εγχώριους επενδυτές. Ξεχώρισε η Εθνική, ακολούθησαν Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Aegean και Jumbo. Στις 894 μονάδες ο ΓΔ.

Κινήσεις «εσωτερικής κατανάλωσης» στο Χρηματιστήριο

Δεν έδειξε να επηρεάζεται από την επιφυλακτική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, ενώ με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και στο υψηλό ημέρας.

Οι ενεργοί Επενδυτές στις Ευρωπαϊκές Αγορές, επέλεξαν την επιφυλακτική στάση αναμονής, περιμένοντας τις ανακοινώσεις από σημαντικό αριθμό μακροοικονομικών στοιχείων και όχι μόνο, όπως ανεργία και δείκτες ΡΜΙ στις ΗΠΑ, πληθωρισμός και ανεργία σε Ευρωζώνη και Γερμανία, νομισματική πολιτική και ομιλία του Andrew Bailey από πλευράς BoE, συνάντηση του ΟΠΕΚ την Τρίτη, επιτόκια και ΑΕΠ στην Αυστραλία, ΑΕΠ στην Ελβετία και ανεργία στον Καναδά.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., κυριότερο στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης η καταβαράθρωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 69 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 12/2 με 37,6 εκατ.), με “άλλοθι” τις αργίες σε Wall Street (Memorial Day) και Λονδίνο (Τραπεζική αργία).

Παρά το χαμηλότερο τζίρο, η σημερινή συνεδρίαση δεν στερήθηκε ενδιαφέροντος, καθώς συνεχίστηκαν οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, σε αρκετά μεγάλο κομμάτι του ταμπλώ, όμως είναι κοινό μυστικό πως “με αυτούς τους τζίρους, ο ΓΔ του Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο”.

Στα υπ΄ όψιν και η νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, να υποχωρεί στο 0,832%.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του Μαϊου, αλλά και του χρηματιστηριακού 5μηνου.

Ο Μάιος διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών μηνών, δίνοντας μηνιαίες απώλειες 1,73% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 10,16% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 10,61% και ο ΔΤΡ κέρδη 6,4%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού πενταμήνου η Foodlink (+107,59%).

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, εξακολουθούν να διίστανται οι απόψεις των Επαγγελματιών του χώρου, με τους επιφυλακτικούς να μένουν στην σταδιακή συρρίκνωση της καθαρής αξίας συναλλαγών και τους περισσότερο αισιόδοξους να τονίζουν τα deals που ανακοινώνονται, αλλά και τις πιθανές προοπτικές του Τραπεζικού κλάδου.

Στην πλευρά των δεύτερων και ο Μάνος Χατζηδάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

“Ενθαρρυντικά”. Η λέξη αυτή συνοψίζει, ίσως με τον καλύτερο τρόπο, το χαρακτηρισμό του α’ τριμήνου για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες. Από τα 126 δισ. ευρώ συνολικής χρηματοδότησης από ΕΚΤ και ELA τον Ιούλιο του 2015, οι Ελληνικές Τράπεζες βρίσκονται πλέον με πλεονασματική ρευστότητα.

Από τα 112 δισ. ευρώ (NPEs 50%) εγχώρια Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στο τέλος του 2015, βρίσκονται στα 31,4 δισ. ευρώ (NPEs 26,1%) με προοπτική να πέσουν στα 7,6 δισ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς και μονοψήφιο δείκτη ΜΕΔ.

Το επαναλαμβανόμενο προ προβλέψεων εισόδημα έχει πλέον σταθεροποιηθεί και αποτυπώνει τις εξοικονομήσεις των διαδοχικών κινήσεων αναδιάρθρωσης (εθελούσιες, ψηφιοποίηση, μείωση Δικτύου), ενώ οι πιστωτικές απομειώσεις έχουν αποκλιμακωθεί αισθητά.

“Το ταξίδι στην Ιθάκη” της κανονικότητας, για της Ελληνικές Τράπεζες φθάνει στο τέλος του φέτος, η πανδημία πιθανόν να καθυστέρησε την διάρκεια “του ταξιδιού”, ωστόσο η ευκαιρία που προέκυψε από αυτή τη νέα παράκαμψη, φαίνεται να γίνεται καταλύτης για την ανάπτυξη και την αύξηση των μελλοντικών κερδών τους: Τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μοχλευθούν με Τραπεζικά κεφάλαια, δίνοντας νέα έσοδα από δάνεια με χαμηλότερο προφίλ ρίσκου.

“Απομένει το ύψος της αναβαλλόμενης φορολογίας. Αυτό όμως δεν αποτελεί καν βασικό προαπαιτούμενο για τη λειτουργία τους και δεν δημιουργεί διακρίσεις έναντι των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Τραπεζών, ως προς την πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότη από την ΕΚΤ, καθώς και τους ελάχιστους δείκτες φερεγγυότητας”, σημειώνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική (+4,19%) και Πειραιώς (+1,80%), δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η Alpha Bank (+2,09%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η μετοχή της Eurobank (-0,31%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 1,083 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τα 1,144 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 1,17 – 1,19 και 1,323 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη στα 1,00 ευρώ.

Άφησε πίσω της την πρώτη αντίσταση στα 2,486 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) η μετοχή της ΕΤΕ και ελπίζει σε κίνηση προς τα 2,65, 2,72 (gap) και 2,768 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι στηρίξεις στα 2,423 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 2,37 – 2,35 και 2,26 ευρώ.

Όσο ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 0,75 ευρώ, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 0,805 (ημερήσιο “stop short) και 0,83 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 0,75, μπορεί να δώσει πίεση προς τα 0,718 και 0,6320 ευρώ.

Για να ελπίζει σε κάτι καλύτερο η μετοχή της ΠΕΙΡ θα ήθελε επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 1,59 – 1,61 και 1,649 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 554,43 μονάδες (+2,14%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 550,94 (+1,49%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 552,22 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,73%.

Αν ο εν λόγω δείκτης πετύχει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 547 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) - 552 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 565 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 580, 596 (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων) και 604 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Οι στηρίξεις στις 541, 530 (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών), 505 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 494 (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων) και 488 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, “η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μία ακόμη μεγάλη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα ολοκληρωθεί το πρώτο 3μηνο του 2022”, τόνισε στους Αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμη φορά ότι “η Τράπεζα δεν χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου”.

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα “Frontier”, που αφορά στην τιτλοποίηση 6 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Μυλωνάς εξήγησε ότι “η επιλογή του Επενδυτή θα γίνει στις αρχές Ιουλίου, με στόχο το κλείσιμο της συναλλαγής το τρίτο 3μηνο του 2021”.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “με εντατικό ρυθμό προχωρούν οι επαφές της Διοικητικής Ομάδας της Alpha Bank με Ξένα Funds και Εταιρείες Επενδύσεων και το κλίμα που μεταφέρεται από την πλευρά των Επενδυτών, ενόψει της Α.Μ.Κ. ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ, είναι ιδιαίτερα θετικό. Ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr ‘αναφέρουν ότι πλην των Επενδυτών που έχουν ήδη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, θερμό ενδιαφέρον για να μπουν στην αύξηση έχουν εκδηλώσει οι: Oaktree Capital, Tosca fund Asset Management, First Millennium Partners, το Βρετανικό VR Capital και μια σειρά από άλλα Funds που έως σήμερα δεν ήταν Μέτοχοι της Alpha Βank. Η Α.Μ.Κ. έχει μπει και στο ραντάρ 3 - 4 Επενδυτικών Κεφαλαίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στο 8,8% φέτος, στο 6,4% το 2022 και χαμηλότερα του 6% το 2023, θα υποχωρήσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) του Ομίλου Eurobank, ως προς το σύνολο των χορηγήσεων, βάσει των στόχων που προβλέπει το νέο πλάνο τριετίας. Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις του SSM για τη διαχείριση των NPEs, ο Όμιλος υπέβαλε την στρατηγική διαχείρισης των NPEs για την τριετία 2021 - 2023, μαζί με τους ετήσιους στόχους, τόσο σε επίπεδο Τράπεζας, όσο και σε επίπεδο Ομίλου”.

Με σαφώς περισσότερους τους “πράσινους” τίτλους, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υποαπέδωσαν οι ΕΕΕ (-0,57%), ΒΙΟ (-0,22%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,68%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ και ΟΠΑΠ.

Βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 8,84 ευρώ (-1,94%) η μετοχή της ΔΕΗ, αλλά με τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών, όχι μόνο απέφυγε τις τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και το κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ, αλλά έκλεισε και στο υψηλό ημέρας, με ημερήσια κέρδη 0,50%. Ελάχιστη προϋπόθεση για την επιστροφή του αισιόδοξου σεναρίου, αποτελεί το κλείσιμο υψηλότερα των 9,06 – 9,10 ευρώ, όπου συγκλίνει και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών. Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 9,275 (ημερήσιο “stop short”), 9,38 και 10,14 – 10,25 ευρώ (θα χρειαστεί είδηση για να δοκιμαστεί η εν λόγω ζώνη αντίστασης). Οι στηρίξεις στα 8,87, 8,75, 8,60 και 8,30 – 8,20 ευρώ.

Ο μοναδικός τίτλος, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, από το σύνολο του FTSE25, που κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΕΕ (-0,57%), χωρίς, όμως, να αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 30,10 και 30,91 – 31,00 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 28,76 (ημερήσιο “stop long”), 28,58, 27,63 και 26,92 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για CPI (+6,76% και υψηλά 161 μηνών), ΕΛΧΑ (+0,23%) και Λούλη (+2,31% με ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές, πάνω από 1% του συνόλου των μετοχών), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο για Επίλεκτο (+10%), Μινέρβα (+4%), ΛΕΒΚ (+4,17%), ΓΕΚΕ (+9,32%) και Fieratex (+4,44%), επαναπροσεγγίζει τα υψηλά 12μηνου η Λανακάμ (+9%), προσπαθούν πλαγιοανοδικά οι Frigoglass (+9,68%) και Reds (+5,13%), αύξησαν συναλλαγές οι Moda Bagno (+12,73%), Doppler (-4%), Byte (+0,86%), Lavipharm (+2,46%), Κορδέλλου (+7,46%), Μαθιός (+14,54%) και Ιντρακάτ (+5,88%), ενώ Καραμολέγκος (+29,27%) και Ευρωσύμβουλοι (+19,63%), για διαφορετικούς λόγους ο κάθε τίτλος, συνέχισαν να εμφανίζουν επιθετικούς αγοραστές, πάντα με ζητούμενο την συνέχεια και την συνέπεια.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Revoil (-2,25%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Άβακα (-2,38%), Quest (-1,39%) και Space (-2,39%), ισοφάρισε το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο η Epsilon Net (+0,67%), παρουσία πωλητή στον Κέκροπα (-1,33%), ενώ τραβήχτηκε λίγο ψηλότερα, αλλά δεν έχει τελειώσει ο πωλητής στα Πλ. Θράκης (+1,85%). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αναλυτών, ο τίτλος θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 6,34 ευρώ, προκειμένου οι “buyers” να βάλουν στο στόχαστρο τα 10,00 ευρώ (!)

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, για όσο καιρό παραμένει αλώβητη η ισχυροποιημένη στήριξη στις 850 μονάδες, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε τετραψήφια νούμερα, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 895, 900 (gap), 908, 915 (ημερήσιο “stop short”) και 950 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 885 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), μπορεί να δώσει πίεση προς τις 873, 850 και 846 – 836 μονάδες.

Το καθοδικό “χάσμα” των 2240 μονάδων, παραμένει ο μεγάλος στόχος των αγοραστών, στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2170, 2180 (gap), 2185, 2200 και 2216 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 2141 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), μπορεί να ενεργοποιήσει πωλητικές δυνάμεις προς τις 2106, 2077 – 2070 και 1974 – 1956 μονάδες, όπου συγκλίνουν οι εκθετικοί ΚΜΟ 200 και 30 εβδομάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον και οι μετακυλίσεις θέσεων στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, θα στηρίξουν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών”, εκτιμά η Beta Sec.

“Η συναλλακτική κόπωση, μετά την ολοκλήρωση του rebalancing, δεν διαμορφώνει προϋποθέσεις για μια γρήγορη επάνοδο στην περιοχή των 900 μονάδων του ΓΔ. Το σενάριο της συσσώρευσης προβάλει ως το πιθανότερο ενδεχόμενο, προσώρας, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες δυνάμεις για το εγχείρημα”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση γύρισε οριακά ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 885 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 860 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες. Τα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου της ΕΤΕ διαμορφώθηκαν στα €557 εκατ., από ζημίες €423 εκατ. στο 4ο τρίμηνο 2020. Η μεγάλη κερδοφορία οφείλεται σε έσοδα από trading ύψους €491 εκατ. Τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €95 εκατ. (-4% σε τριμηνιαία βάση), εκ των οποίων τα €89 εκατ. προήλθαν από την Ελλάδα και τα €6 εκατ. από το εξωτερικό. Τα οργανικά έσοδα υποχώρησαν κατά 5% σε τριμηνιαία βάση, λόγω της μείωσης των εσόδων από τόκους (-6%) και των εσόδων από προμήθειες (-1%). Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 31% σε τριμηνιαία βάση, καθώς τα έσοδα από trading αυξήθηκαν στα €491 εκατ., έναντι €268 εκατ. στο 4ο τρίμηνο. Το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 10% και τα κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν στα €663 εκατ. (+51%). Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ανήλθαν σε €77 εκατ. (-82%). Ο σχηματισμός ΜΕΑ του Ομίλου παρέμεινε αρνητικός και ανήλθε σε €132 εκατ., έναντι -€70 εκατ. στο 4ο τρίμηνο. Τα ΜΕΑ στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε €4,1 δισ. Ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ από προβλέψεις ενισχύθηκε κατά 190 μονάδες βάσης, στο 65%. Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν οριακά κατά €10 εκατ. σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά €354 εκατ. Ο δείκτης ρευστότητας αυξήθηκε στο 61,3%, από 60,9% Τα πραγματικά ενσώματα ιδία κεφάλαια γύρισαν θετικά στα €281 εκατ., από -€132 εκατ. στο 4ο τρίμηνο. Ο διευθύνων σύμβουλος επανέλαβε στην τηλεδιάσκεψη ότι η Τράπεζα δεν χρειάζεται Α.Μ.Κ. Πολύ καλά τα οργανικά αποτελέσματα, τα οποία ενισχύθηκαν και από τα μεγάλα έσοδα από trading, με αποτέλεσμα τα πραγματικά ενσώματα ίδια κεφάλαια να γυρίσουν θετικά. Εκτιμούμε ότι η Εθνική δεν θα προχωρήσει σε Α.Μ.Κ. το 2021 και θα στηριχθεί στην οργανική αύξηση της κερδοφορίας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα αυτή σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η Εθνική Τράπεζα είναι η καλύτερη ιδέα μας για αγορά στον Τραπεζικό κλάδο, αφού διαθέτει την υψηλότερη ρευστότητα, τα χαμηλότερα ΜΕΑ και τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης από προβλέψεις στον κλάδο”, σημειώνει η Merit Sec.

“Υφίστανται οι προϋποθέσεις για μια ανοδική εκτόνωση το επόμενο διάστημα, ειδικότερα στην περίπτωση που το επενδυτικό κλίμα στο εξωτερικό παραμείνει ευνοϊκό. Σε μια τέτοια κίνηση, ενδέχεται να πρωταγωνιστήσουν τίτλοι που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία, όπως το Λιανεμπόριο. Αυξημένη μεταβλητότητα αναμένουμε στον Τραπεζικό κλάδο, εν όψει και της Α.Μ.Κ. της ΑΛΦΑ. Κλειστές θα παραμείνουν οι Αγορές σε ΗΠΑ και ΗΒ”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Tο Ελληνικό Χρηματιστήριο “έχει αλλάξει πίστα”, σύμφωνα με την άποψη του Ηλία Ζαχαράκη.

Οι επιχειρηματικές συζητήσεις, που εδώ και καιρό κυοφορούνται, πλέον αρχίζουν και βγαίνουν στην επιφάνεια με ανακοινώσεις.

Το να πουλήσει Εισηγμένη, Θυγατρική της για 93 εκατ., ενώ πριν λίγα χρόνια είχε αποτίμηση η Ίδια 35 εκατ., δείχνει πόσο υποτιμημένη ήταν η Αγορά και τι μπορεί να πετύχει στο μέλλον, από την στιγμή που η Οικονομία γυρνάει στην ομαλότητα.

Με βάση δημοσιεύματα, η “αγαπημένη” των επιλογών μας εδώ και χρόνια Infoquest, πούλησε την Θυγατρική της Cardlink σε Γαλλικό Όμιλο, 7πλασιαζοντας την επένδυσή της, μέσα σε 6 χρόνια. Από την άλλη το μεγάλο deal ήρθε από την άλλη Μεριά του Ατλαντικού, μιας και η γνωστή Mondelez αγόρασε την Chipita στα 1,6 δισ. ευρώ, πληρώνοντας 21 φορές τα EBIDTA. Οι όροι φαντάζουν αστρονομικοί, αν κάποιος σκεφτεί ότι μιλάμε για Ελληνική Εταιρεία. Θυμίζουμε ότι η Chipita είχε περάσει στην Vivartia και στον Όμιλο της ΜΙG και πουλήθηκε και πάλι αυτόνομα το 2010 στον Όμιλο Olayan.

Έκτοτε η Εταιρεία μεγεθύνθηκε με Εργοστάσια σε όλο τον Κόσμο, για να φτάσουμε στο σημερινό μεγάλο deal.

Το ρίσκο Χώρας όχι μόνο έχει “πάει περίπατο”, αλλά παράλληλα οι Ξένοι βλέπουν και σημαντικές προοπτικές για την Οικονομία.

Η Chipita σαν νέο μπορεί να μην αφορά Εισηγμένη, παρόλα αυτά μπορεί να ανεβάσει τις αποτιμήσεις και των Εισηγμένων, που αν μη τι άλλο είχαν άλλου είδους κοστολόγηση από τους Επενδυτές.

Αυτό σαν δεδομένο γίνεται πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, κάτι που μας κάνει να ελπίζουμε ότι και η ανάκαμψη θα έρθει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Τέλος της εβδομάδας θα μάθουμε και το ΑΕΠ του α’ τριμήνου και πως ουσιαστικά κινείται το 2021, σε σχέση με το δύσκολο 2020.

Θυμίζουμε πως πέρσι το lockdown ξεκίνησε ουσιαστικά από το δεύτερο τρίμηνο.

Η ΕΧΑΕ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τεχνικά, αλλά και λόγω της σημαντικής αύξησης τζίρου στην Αγορά. Στα μέσα της εβδομάδας θα μας παρουσιάσει τα δεδομένα και το τι περιμένει το επόμενο διάστημα.

Τεχνικά η Αγορά δοκιμάζει και πάλι το 61% της όλης πτωτικής κίνησής της, θυμίζοντας πως τα “stop” στα “short” είναι λίγο ψηλότερα, ενώ σε Intraday χρόνους έχουμε πάρει ήδη αγοραστικά σήματα. Το θετικό είναι ότι οι ταλαντωτές μας σε ημερήσιο έχουν κατέβει σε επίπεδα, που περιμένουν και πάλι ένα έναυσμα για ανοδική κίνηση. Αυτό που παρατηρούμε ότι όποια Α.Μ.Κ. συντελείται έχει μεγάλο ενδιαφέρον και πολύ καλές πιθανότητες για απόδοση στο μέλλον. Από την άλλη “δώρα”, όπως αυτό της Πειραιώς στην εγγραφή χωρίς δικαιώματα, δεν ξαναέρχονται εύκολα.

Ουσιαστικά Πληροφορική και Κατασκευές συνεχίζουν να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον με την Βιομηχανία να ακολουθεί σταθερά.

Οι 900 μονάδες συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν, μαζεύοντας δυνάμεις πριν “δούμε την συνέχεια του έργου”.

“Η περίοδος προσφέρεται για αναδιάταξη χαρτοφυλακίων, με βάση το τι περιμένουμε στο μέλλον. Για να μπορέσουμε να πετύχουμε αποδόσεις χωρίς να αναλαμβάνουμε μεγάλο ρίσκο, θα πρέπει να κάνουμε σωστές επιλογές, διασπορά στο χαρτοφυλάκιό μας και καλό ‘money management”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και την τελευταία του μήνα, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ήπιες απώλειες στην Ευρώπη.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Προσπαθεί να πάρει απόσταση από τα $1900 ο Χρυσός, εναλλαγές προσήμων στο Ασήμι, πάνω από τα $37000 το Bitcoin, πάνω από τα $2620 το Ethereum.

Στις 51 μονάδες κατέβασε ταχύτητα ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) Μεταποίησης στην Κίνα. Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο από τις προβλέψεις.

Κατά 2,5% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Μάιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και σε Εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), ο δείκτης αυξήθηκε 0,5% σε μηνιαία βάση. Σε εναρμονισμένη βάση, για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% ετησίως και στο 0,3% μηνιαίως.

Υψηλότερα αναθεωρεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τις προβλέψεις του για την Παγκόσμια ανάπτυξη. Αναμένει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο 5,8% φέτος (από 4,2% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο) και στο 4,4% το 2022 (από 3,7% που εκτιμούσε τον Δεκέμβριο).

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, βουτιά χρέους κατά 14 μονάδες του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελληνική Οικονομία, θέτοντας όμως παράλληλα τον πήχη της ανάπτυξης σε πιο χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την Κομισιόν. Στην έκθεσή του εκτιμά πως η Ελληνική Οικονομία θα εμφανίσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 3,8% και 5% το επόμενο έτος, η ανεργία αργά, αλλά σταθερά θα συνεχίσει να διαγράφει καθοδική τροχιά (από 16,3% πέρυσι σε 15,9% φέτος και 15,6% του χρόνου), ενώ η επάνοδος της κατανάλωσης σε συνθήκες κανονικότητας θα είναι ομαλή, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις φέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, “τον Απρίλιο του 2021, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της Εγχώριας Οικονομίας αυξήθηκε σε 17,3%, από 16,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 4.271 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 3.980 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων αυξήθηκε σε 10,7%, από 6,9% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 3.160 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.421 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021”.

Την κάλυψη του τίτλου της Quest ανακοίνωσε η Eurobank Equities σε έκθεσή της, εκτιμώντας ότι τα EBIT του 2021 ότι θα είναι κατά 45% υψηλότερα, σε σχέση με το 2019. Το μοντέλο αποτίμησης της Χρηματιστηριακής δίνει μία αξία βάσης στα 18,4 ευρώ, με ενδεικτικό εύρος μεταξύ 16,8 και 20,4 ευρώ.

Η Citigroup παραμένει ουδέτερη για τις Ελληνικές Τράπεζες και χαρακτηρίζει υψηλού κινδύνου τις μετοχές τους.

Η τιμή - στόχος για τη Eurobank διατηρείται στα 0,80 ευρώ (Neutral/High Risk).

Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή - στόχος είναι τα 2,50 ευρώ (Neutral/High Risk).

Η Citigroup δεν δίνει τιμή - στόχο για την Πειραιώς, αλλά η σύσταση είναι (Neutral), ενώ για την Alpha Βank δεν καλύπτει πλέον τη μετοχή και δεν δίνει τιμή – στόχο, ή σύσταση.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 894,2 μονάδες (+0,74%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 893,82 (+0,70%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 894,85 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,82%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 44,7 εκατ., από τα οποία τα 1,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ολοκληρώθηκε η πώληση 96.353 ιδίων μετοχών της Motor Oil καθώς πέρασε “πακέτο” 96.353 ιδίων μετοχών στην τιμή των 13,5 ευρώ, με τη συνολική αξία της συναλλαγής να ανέρχεται στα 1,3 εκατ. ευρώ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, TITC και ΦΡΛΚ και με το θετικό η ΕΕΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και ΟΤΕ και στο χαμηλό οι Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 85 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

---ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν νεότερη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.820 συμβόλαια).

Στα 5.683 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.597 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 322, 285 για τον Ιούνιο, 36 για τον Ιούλιο και 1 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.166) κινήθηκε μεταξύ 2.148,25 και 2.168,5 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.500 ΔΕΗ, 25.000 ΟΠΑΠ) ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.366), Alpha Bank (3.357), ΔΕΗ (565), Εθνική (8.500), ΓΕΚ (244), ΟΤΕ (119), Πειραιώς (3.978), ΟΠΑΠ (125), MIG (103), Ελλάκτωρα (755), ΕΥΔΑΠ (104), Viohalco (104).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 54.552, MIG 42.709, Alpha Bank 47.780, Πειραιώς 501.181, ΔΕΗ 15.970, Εθνική 41.705.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                  Name of Issuer                  NSP               Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,23%

2021-05-21

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 85.392.116 τεμ., (από 82.644.113 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.747.459 τεμ. (1.747.883), Eurobank 82.075.248 τεμ. (60.606.348), ΟΠΑΠ 1.339.971 τεμ. (1.365.866), Εθνική 10.526.080 τεμ. (10.526.080), Πειραιώς 5.798.475 τεμ. (5.561.435), ΟΤΕ 1.411.755 τεμ. (1.378.755)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v