Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές έχουν προβάδισμα οι αγοραστές

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τελευταία συνεδρίαση του μήνα, με κλειστή Wall και σενάρια για καλλωπισμό αποτιμήσεων. Στις τράπεζες το «κλειδί». Ποια χαρτιά κινήθηκαν ανοδικά με αυξημένο τζίρο στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές έχουν προβάδισμα οι αγοραστές

Τελευταία συνεδρίαση για τον Μάιο, κλειστή η Wall Street και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι επενδυτές θα επιδιώξουν ένα καλό «κλείσιμο» μηνός. Στην περιοχή των 15.520 μονάδων ο DAX με ανοδική τάση, τόσο σε διάστημα εβδομάδας όσο και μήνα, 3μήνου και συνολική απόδοση 13,13% από την αρχή του έτους.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λίγο διαφορετική εικόνα, καθώς με τον ΓΔ στις 887,60 μονάδες, η μηνιαία απόδοση είναι αρνητική (2,50%), κάτι που πολύ δύσκολα θα ανατραπεί σήμερα. Με συνέπεια, ένα σερί διαδοχικών μηνών με θετικό πρόσημο (μετά τον Ιανουάριο) να τερματίζεται εξαιτίας του διψήφιου ποσοστού διόρθωσης του τραπεζικού κλάδου.

Τον Μάιο εξισορροπήθηκε, εν μέρει, η τάση για την Πειραιώς, μετά τη μεγάλη «βουτιά» που προκάλεσε η αμκ της (από τα τοπικά υψηλά στα μέσα Μαρτίου), τον ίδιο μήνα οι εξελίξεις στην Alpha Bank έδειξαν να αιφνιδιάζουν -ως προς τον χρονισμό τους- την αγορά, με συνέπεια για τη μετοχή να καταγραφούν απώλειες σχεδόν 20%, με ό,τι αυτό σήμαινε για την επιβάρυνση της αγοράς, τις αναπόφευκτες ρευστοποιήσεις και σε επιμέρους blue chips, μετοχές-σηματωρούς.

Ωστόσο τον Μάιο έκλεισαν 2-3 σημαντικές συμφωνίες, προχώρησαν 1-2 διαγωνισμοί που είχαν επενδυτικό/χρηματιστηριακό αποτύπωμα. Τα deals της Chipita, της Cardlink, η πρόοδος στον διαγωνισμό για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες συν τα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα συνέβαλαν στη διαφοροποίηση αρκετών εισηγμένων από το πτωτικό κλίμα που διαμορφώθηκε, με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο.

Παράλληλα η συγκρατημένη προσδοκία πως η αγορά αρχίζει να (ξανα)ανοίγει, ότι ο τουρισμός θα κινηθεί, οι σταθερές εισροές ξένων (και «ξένων») κεφαλαίων συντηρούν το ενδιαφέρον για μία αγορά που της αξίζει κάτι καλύτερο. Τουλάχιστον με γνώμονα τα μεγέθη πρώτου τριμήνου, τον σχεδιασμό, τις επενδύσεις ισχυρών αλλά και μεσαίου μεγέθους ομίλων και επιχειρήσεων.

Κλάδος-ρυθμιστής (και λόγω της ετεροβαρούς στάθμισής του) ο τραπεζικός κλάδος και «κλειδί» σε αυτή τη φάση η προετοιμασία για την αμκ της Alpha Βank.

Τέσσερα νέα funds «φλερτάρουν» με την αμκ, σημείωνε νωρίτερα η Αναστασία Παπαϊωάννου, αναλύοντας το ενδιαφέρον υφιστάμενων αλλά και νέων επενδυτικών χαρτοφυλακίων που είναι θετικά προς την όλη διαδικασία. Στο 1,0775 ευρώ η μετοχή, με συναλλαγές 8,41 εκατ. τμχ. την Παρασκευή.

Στη «μάχη» για την τιτλοποίηση Frontier και στα οφέλη για την Εθνική αναφέρεται σήμερα ο Χρήστος Κίτσιος. Στα 2,48 ευρώ η μετοχή, με -συγκριτικά- μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα και 1,67 εκατ. την Παρασκευή.

Σε μετοχές με αυξημένες συναλλαγές και άνοδο την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδος (κατ'  αρχάς), το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον ειδικότερα σε ΟΤΕ (14,65), Jumbo (15,80), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (9,55), ΤΙΤΑΝ (17,50), Coca Cola (29,97), αλλά και σε ElvalHalcor (2,14), Quest (14,42), Fourlis (4,335), Cenergy (2,645), Πλαστικά Θράκης (5,96), Intracom (1,45), Avax (1,26) κ.α.

Τελευταία συνεδρίαση Μαΐου, με τον απολογισμό σχετικά ικανοποιητικό, την προσοχή (κυρίως) σε δείκτες και λιγότερο σε μετοχές και πιθανή την προσπάθεια ορισμένων επενδυτών να διαμορφώσουν ένα καλύτερο «κλείσιμο» μηνός, 5μήνου για τα χαρτοφυλάκιά τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v