Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τις 900 χωρίς τζίρο το Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, με την αποχή των αγοραστών να διευκολύνει τους short. Αντλείται ρευστότητα από τράπεζες και blue chips, σε οριακά θετικό έδαφος διατηρούνται Alpha Bank και Coca Cola.

Κάτω από τις 900 χωρίς τζίρο το Χρηματιστήριο

Στάση αγοραστών, σε δοκιμασία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τιμές χαμηλότερα των 900 μονάδων.

Ισχυρή αντίδραση στα κύρια ευρωπαϊκά, ενδεικτικό το 0,92% για τον DAX προς τις 15.700 μονάδες, την ώρα που στο ελληνικό συνεχίζεται η ταλαιπωρία με ισχνούς τζίρους, για ακόμη μία -πολλοστή- συνεδρίαση.

Με περιορισμένες συναλλαγές/ρευστοποιήσεις η διόρθωση, καθώς οι αγοραστές είτε είναι σε... διακοπές είτε κρατούν ρευστότητα για να συμμετάσχουν σε αμκ και εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.

Με αξία συναλλαγών μόλις 3,5 εκατ. η διεύρυνση της διόρθωσης για τον Γενικό Δείκτη προς τις 894 μονάδες -που σε όρους χρηματιστηριακής αξίας αντιστοιχεί σε υπερεκατονταπλάσιο μέγεθος (!).

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για άντληση ρευστότητας από μία ούτως ή άλλως «ρηχή» αγορά -και μάλιστα εν μέσω θέρους. Χαρακτηριστική η προσέγγιση του Ηλία Ζαχαράκη, ο οποίος σημειώνει πως «... ο τζίρος έσβησε με την αμκ 800 εκατ. της Alpha Bank...». Εκτίμηση παραγόντων και επενδυτών πως με την ανακοίνωση της αμκ ήταν σαν -αίφνης- να τραβήχτηκε «φρένο» σε εισροές κεφαλαίων, τοποθετήσεις νέων, ενώ μειώθηκαν ή έκλεισαν αρκετές θέσεις «πώλησης» σε blue chips.

Στα μόλις 17,2 εκατ. η αξία συναλλαγών νωρίτερα (στις 13:45), με το όλο κλίμα να επιβαρύνεται και λόγω των ανησυχιών για την παραλλαγή Δέλτα, τις επιπλέον συνέπειες στον τουρισμό, τις επιχειρήσεις του κλάδου, τον κίνδυνο δημιουργίας υπέρβαρων νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Χαμηλού κόστους, ούτως ή άλλως, η «μόχλευση» για τους πωλητές, πετυχαίνοντας καλύτερες/φθηνότερες τιμές με ελάχιστα εκατ. ευρώ.

Συνολική η στάση, με ρευστοποιήσεις από αρκετά θεσμικά χαρτοφυλάκια, πιθανότατα από μετοχικά και μεικτά Αμοιβαία Κεφάλαια, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αμκ της Αlpha Bank.

Ενδεικτικό το γεγονός πως πριν λίγο από τις πρώτες 20 σε συναλλαγές μετοχές, σε μόλις 1 υπερτερούσαν, οριακά, οι αγοραστές. Στην Αlpha Bank με συναλλαγές στο 1,11 ευρώ.

Προφανώς αντλείται ρευστότητα μέσω ΟΤΕ (στα 14,57 με απώλειες 1,97%), ΔΕΗ (8,97), ΟΠΑΠ (12,98) και άλλες μετοχές όπως Mytilineos, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, Viohalco κ.α.

Στις 24/77 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v