Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριήμερο-φωτιά στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Το θερμόμετρο ανεβαίνει και στο ταμπλό, λόγω της ΑΜΚ της Alpha Bank. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος. Προς νέα υψηλά η Μυτιληναίος που «κάλυψε» το μέρισμα, πιθανές «εκπλήξεις» στα mid-small caps.

Τριήμερο-φωτιά στο Χρηματιστήριο

Τριήμερο-φωτιά (και) για το Χρηματιστήριο Αθηνών, και δη τον τραπεζικό κλάδο. Πέραν των -κυριολεκτικά- υψηλών θερμοκρασιών κλιματικά, το θερμόμετρο ανεβαίνει από σήμερα μέχρι και μεθαύριο Τετάρτη λόγω της συνδυασμένης προσφοράς της Alpha Bank για την αύξηση κεφαλαίου, ύψους έως 800 εκατ. ευρώ.
Τελευταίο 3ήμερο Ιουνίου, 3μήνου και πρώτου 6μήνου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει -κατ' αρχάς- βραχυπρόθεσμα και για όσους θα επιδιώξουν να κάνουν ταμείο.

Στο 1,1255 ευρώ η τραπεζική μετοχή -με διόρθωση 1,71% την Παρασκευή- αλλά θετική απόδοση 0,63% στην εβδομάδα και 12,25% στον μήνα. Η σχετική διαδικασία έχει «κλειδώσει» όσον αφορά στη συμμετοχή βασικών μετόχων (μειοψηφίας) όπως λ.χ. των Paulson, BlackRock, Schroeders κ.α., με τη διοίκηση να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση των συμφερόντων των υφιστάμενων μετόχων.

Κοινή εκτίμηση πως από την αμκ της Alpha Bank θα κριθούν αρκετά για τον κλάδο, σε μία συγκυρία που είναι στην τελική ευθεία τα stress tests, με τα πρώτα μηνύματα -από τη Φρανκφούρτη- ενθαρρυντικά ως προς τις κεφαλαιακές αντοχές του εγχώριου συστήματος.

Λόγω Αlpha Bank, έμμεσα στο επίκεντρο και οι Eurobank (0,86), Εθνική (2,53) και Πειραιώς (1,495). Καλύτερη απόδοση για την πρώτη, χειρότερη για την τελευταία.

Με τον ΓΔ στις 907,76 μονάδες και τον ΔΤΡ στις 572,62, πολύ πιθανόν να δοκιμασθεί η ευρύτερη περιοχή των 900 μονάδων, με ζητούμενο -για τους long- ένα «κλείσιμο» μηνός για τον ΓΔ πάνω από τις 912-914 και τον ΔΤΡ όσο πιο κοντά στις 600 μονάδες.

Στις 2.195,46 ο FTSE25, με αρκετές βοήθειες από blue chips, μετοχές-σηματωρούς.

Στα 15,80 ευρώ η μετοχή της Mytilineos, που μέσα σε μόλις 2 συνεδριάσεις υπερκαλύφθηκε το αποκοπέν μέρισμα του 0,36 ευρώ αλλά συνέχισε προς πολυετή υψηλά, με στόχευση το all year high.

Διαφορά που μένει να φανεί σε πόσες συνεδριάσεις θα καλυφθεί, για τον τίτλο του ΟΤΕ.

Στα 14,76 -χαμηλά ημέρας την Παρασκευή-, διορθώνοντας 4,87% και κατά πολλούς, δίνοντας χαμηλότερες τιμές-σημεία εισόδου.

Jumbo, ΔΕΗ, Aegean, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development κ.α. πλαισίωσαν την προσπάθεια των long την Παρασκευή.

Παράλληλα, κινητικότητα σε mid&small caps -με συγκεκριμένες περιπτώσεις να «κρύβουν» εξελίξεις-, με ενδεικτικότερες τις περιπτώσεις των Intralot (0,268), Κτήμα Λαζαρίδη (1,68), Profile (5), Reds/Καμπάς (2,25), AVAX (1,16), ΚΛΜ (0,778).

Τριήμερο-φωτιά λοιπόν, από την έκβαση του οποίου θα διαμορφωθεί -σε σημαντικό βαθμό- η στάση traders και επενδυτών για τον Ιούλιο. Που ξεκινά από την Πέμπτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v