Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το ταμείο εξαμήνου και οι νέες προκλήσεις

Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα καθώς η εγχώρια αγορά κάνει ταμείο μήνα και εξαμήνου. Οι αποκλίσεις από τις μεγάλες διεθνείς αγορές και οι μετοχές που επιχειρούν να κάνουν τη διαφορά. Στο επίκεντρο η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank.

Χρηματιστήριο: Το ταμείο εξαμήνου και οι νέες προκλήσεις

Δύο και η αυριανή συνεδρίαση της Δευτέρας μένουν, για να κάνουν "ταμείο" στις αγορές. "Ταμείο" μηνός, δεύτερου τριμήνου, πρώτου εξαμήνου με ότι αυτό, ενδεχομένως, να σημαίνει βραχυπρόθεσμα για την στάση traders και επενδυτών. Από Νέα Υόρκη, μέχρι Τόκυο, Σαγκάη και Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο.

Από τα κύρια σημεία αναφοράς αναλυτών και επαγγελματιών των αγορών το δίπολο "επιτόκια/πληθωρισμός", μετάλλαξη του Covid-19 και νέος τύπος "Δέλτα" (Ινδική) με τον S&P500 στις 4.280,70 μονάδες να "μετρά" άνοδο 2,21% στο μήνα, και συνολικά 13,97% από την αρχή του έτους. Στις 15.607,97 ο DAX, με 0,92% και 13,77% στα αντίστοιχα διαστήματα.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στις 907,76 μονάδες ο μήνας "κλείνει" με απόδοση - προσώρας- 3,12% και 12,21% από την αρχή του έτους. Στα καθ' ημάς, γεγονός της εβδομάδος η αναπτυξιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, με το "βιβλίο προσφορών" να ανοίγει από αύριο/Δευτέρα μέχρι και το τέλος Ιουνίου/Τετάρτη.

Αδιαμφισβήτητα η AMK μπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης για τον κλάδο, την αγορά παρά το ότι η υπερκάλυψη του ποσού εμφανίζεται, εκ προοιμίου, διασφαλισμένη. Κρίνοντας από την, ανάλογη, προσφορά στην περίπτωση της Πειραιώς (του 1,35 δισ) το ζητούμενο δεν είναι η υπέρκάλυψη όσο η σύνθεση των ενδιαφερόμενων, οι νέες ισορροπίες στο μ.κ, η αποτίμηση του εγχειρημάτος από τα funds.

Σε σχετικό θέμα αναφέρεται αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, ενώ σε άλλο επιβεβαιώνεται η συμμετοχή των Paulson, Schroeders και Black Rock. Συμπληρωματικά, κατατοπιστική, η αρθρογραφία των Αναστασίας Παπαϊωάννου, Χρήστου Κίτσιου. Στα 1,1255 ευρώ η μετοχή, στις 572,62 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών.

Αυτά για τράπεζες και Alpha Bank, με τον κλάδο να έχει δυσανάλογη στάθμιση στην τελική διαμόρφωση της εικόνας του συνόλου της αγοράς. Με αποτίμηση μικρότερη των 10 δισ. όταν η συνολική των εισηγμένων διαμορφώνεται στα 64 δισ., αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.

Εβδομάδα, που στο "κλείσιμο" της Τετάρτης θα δούμε ποιοι κάνουν "ταμείο" (μηνός/εξαμήνου) σε ποιες εισηγμένες/μετοχές και τα πρώτα δείγματα γραφής για τον Ιούλιο.

Δεδομένου, ότι ο κανόνας να "πουλάμε τον Μάϊο..." δεν είχε την απόλυτη επιβεβαίωση του (και πως θα μπορούσε με τον πλανήτη σε ειδικές συνθήκες) η συνέχεια (Ιούλιος) το πιθανότερο να μας επιφυλάσσει εκπλήξεις (θετικές/αρνητικές).

Εκπλήξεις, απόρροια (και) του γεωπολιτικού "πολέμου", "συγκρούσεων" συμφερόντων διεθνώς όπως λ.χ. αυτή που δώρισε η Μόσχα στους long των αγορών "μετάλλων". Η επιβολή δασμών (15%) στις εξαγωγές μετάλλων, δια χειρός Βλαδίμηρου ήταν το "καύσιμο" για ένα πάρτυ διεθνώς σε εταιρείες του κλάδου. Τα μέγιστα ευνοημένος, στα καθ' ημάς, με 3,88% στα 15,80 ευρώ ακούει στο όνομα Mytilineos.

Και με συναλλαγές 242.000 μτχ, την Παρασκευή. Αναφέρομαι σε αυτή την παράμετρο, για να καταδείξω την σημασία των "γεωπολιτικών", την αλληλένδετη συσχέτιση τους με τα "οικονομικά/επενδυτικά" και πως μέσα σε μόλις μία συνεδρίαση μπορεί να αποδώσουν τεράστιες υπεραξίες (ή να έχουν μεγάλες ζημίες).
Αντίστοιχοι jokers, μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακατέψουν την...τράπουλα, να "γυρίσουν" το παιχνίδι κάτι, που αφορά (πρωτίστως) τους traders. Και λιγότερο τους επενδυτές, όσους ακολουθούν πιο μεσοπρόθεσμη πολιτική.

Με ομολογουμένως θεαματικά αποτελέσματα για το 6μηνο που ολοκληρώνεται την Τετάρτη.
Αναλυτικότερα, από τις 25 μετοχές του FTSE25 απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς έχουν (για το 6μηνο/με τιμές Παρασκευής 25/6) ΤΙΤΑΝ (23%), Alpha Bank (17,64%), Aegean (23,82%), Viohalco (19,65%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (22,34%), ΔΕΗ (23,28%), Coca Cola/hbc (17,15%), ΕΛΠΕ (18,15%), ElvalHalcor (21,76%), ΕΥΔΑΠ (26,06%), Eurobank (48,63%), Motor Oil (22,88%), Mytilineos (32,77%), ΟΠΑΠ (18,63%). Eurobank, Mytilineos, Aegean η πρώτη 3άδα.

Και από τις 20 του FTMidCaps: Cenergy (51,16%), AVAX (69,59%), ΕΛΤΟΝ (28,06%), ΕΥΑΘ (17,08%), ΙΚΤΙΝΟΣ (21,73%), Intrakat (42,80%), Intracom (97,85%), Quest (35,69%), ΚΡΙ-ΚΡΙ (29,97%), ΟΛΘ (16,47%), Τεχνική Ολυμπιακή (18,45%), Autohellas (22,71%), Πλαστικά Θράκης (74,51%), Fourlis (13,63%).
Intracom, AVAX, Πλαστικά Θράκης η πρώτη 3άδα.

Διόλου άσχημα, για τους long αυτής της περιόδου (Ιανουάριος- Ιούνιος) συνεκτιμώντας και τις, μέχρι 3ψήφιες αποδόσεις μετοχών από τα small caps. Ενδεικτικό το ότι τη μεγαλύτερη απόδοση (36,76%) από την αρχή του έτους, καταγράφεται για τον κλάδο "τεχνολογίας" και οι δύο μικρότερες για "οικιακή χρήση" (5,30%) και "τράπεζες" (10,33%).

Τεχνικά, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) επιστροφή στην βάση των 900 μονάδων συνοδεύτηκε από σβήσιμο των τζίρων και των διακυμάνσεων. Όλη η εβδομάδα κινήθηκε σε ένα εύρος 12 μονάδων, υπήρξαν δε και συνεδριάσεις απόλυτα οριακές και ισορροπημένες ως προ το κλείσιμο των τιμών και το ισοζύγιο των κερδισμένων/χαμένων. Παρά την υποχώρηση από τα πρόσφατα υψηλά η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση δεν έχει αναιρεθεί καθώς οι δύο κινητοί μέσοι όροι εξακολουθούν να κινούνται χαμηλότερα (899 μονάδες) έχοντας συγκλίνει ακολουθώντας μια οριζόντια κίνηση. Το ίδιο ισχύει και με τους ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονται στο μέσον των θεωρητικών τιμών τους υποδηλώνοντας ουδετερότητα πηγαίνοντας σε οριζόντια κίνηση.

Ο μόνος τεχνικός δείκτης που έχει μεταβάλει άποψη είναι ο MACD ο οποίος βρίσκεται από την Τρίτη σε θέση πώλησης, μια ένδειξη ωστόσο πολύ εύθραυστη αφού το σήμα ενεργοποιήθηκε πρακτικά από την αδρανή εικόνα της Αγοράς. Συμπερασματικά βρισκόμαστε στο τέλειο σημείο ισορροπίας όπου οι δυνάμεις της Αγοράς είναι απρόθυμες να κινηθούν προς την μία την άλλη κατεύθυνση επομένως η πλάγια κίνηση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι νεωτέρας, δεδομένου και των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνονται την ερχόμενη εβδομάδα από την ΑΜΚ της Alpha Bank.

Τέλος, από αύριο θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών που προέκυψαν από την ΑΜΚ της Σωληνουργίας Τζιρακίαν. Και χωρίς το μέρισμα θα είναι σε διαπραγμάτευση η Έλτον Χημικά (€0,08), την Τρίτη οι Alpha Trust Ανδρομέδα (€1,75) και Μοτοδυναμική (αναμένεται) ενώ την Τετάρτη ακολουθούν οι ΟΛΘ (€1,42) και ΕΥΔΑΠ (€0,47).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v