Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό ρεκόρ τριμήνου στο Χρηματιστήριο

Πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης. Πτώση σχεδόν 1% σήμερα, με μεγαλύτερες πιέσεις για Alpha Bank, Jumbo, EΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Ανοδος για Πειραιώς. Η μετοχή του εξαμήνου.

Αρνητικό ρεκόρ τριμήνου στο Χρηματιστήριο

Οι κινήσεις “profit taking” δείχνουν να επικρατούν στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και αυτό σε συνδυασμό με την κρατούσα επιφυλακτικότητα, που έχουν φέρει οι νέες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ωθούν τους Ευρωπαϊκούς δείκτες προς χαμηλότερα επίπεδα.

Ευνόητο είναι ότι η “νότια” κίνηση των Ευρωπαϊκών Αγορών, δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο, το “ευαίσθητο” σε τέτοιες κινήσεις Ελληνικό Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, τόσο για τον Γενικό Δείκτη, όσο και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το “πενταρέ” πτωτικών συνεδριάσεων έχει αφαιρέσει από τον ΓΔ 2,8% και από τον ΔΤΡ 3,25%, ενώ οι πέντε συνεχόμενες “κόκκινες” συνεδριάσεις του Γενικού Δείκτη, σηματοδοτούν αρνητικό ρεκόρ τριμήνου, παραπέμποντας στην περίοδο από 17 έως και 23/3/2021.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σχετικά καλύτερη εικόνα, σε σχέση με χθες, στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επικεντρωμένη προσοχή των Traders στην μετοχή της Alpha Bank, προσπαθώντας να ψυχανεμιστούν την πιθανή τιμή της Α.Μ.Κ. που ολοκληρώνεται σήμερα, η συνεχιζόμενη αδρανοποίηση των λεγόμενων “Περιφερειακών Δυνάμεων”, η απόλυτη έλλειψη διάθεσης, έστω και για στοιχειώδες “window dressing”, λόγω λήξης χρηματιστηριακού εξαμήνου και βέβαια, η εμμονή της Εγχώριας Αγοράς, στην χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις, έχουν προσθέσει οπαδούς την επιφυλακτική σχολή σκέψης, όχι μόνο γιατί παραμένει η συναλλακτική “απονεύρωση”, ενώ είναι “επί θύραις” και η επερχόμενη Θερινή ραστώνη, αλλά και διότι παραβιάζονται με χαρακτηριστική ευκολία, οι στηρίξεις των δεικτών, αναγκάζοντας τους Αναλυτές να αναπροσαρμόσουν τις τεχνικές τους εκτιμήσεις.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό, ότι λίγες εβδομάδες πριν οι Αναλυτές, στην συντριπτική τους πλειονότητα, προέβλεπαν την άμεση κίνηση του ΓΔ προς τετραψήφια νούμερα και τώρα τον βλέπουν να μην μπορεί να ανακτήσει ούτε το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων (!)

Μπορεί να έχουν λιγοστέψει, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν και οι συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, η επιστροφή της Αγοράς σε επίπεδα μέσου ημερήσιου τζίρου 40 – 50 εκατ. ευρώ, ξύπνησε μνήμες από το πρόσφατο μίζερο παρελθόν του Χ.Α., αλλά και κάποιες γκρίνιες για την εικόνα που παρουσιάζουν τα περισσότερα “χαρτιά” στο ταμπλώ.

Η αλήθεια είναι, ότι σε μια Αγορά περιορισμένης ρευστότητας, που περιορίζεται έτι περαιτέρω από “νηοπομπή” Α.Μ.Κ. και ομολογιακών εκδόσεων, είναι δύσκολο να κρατηθεί ο ημερήσιος ρυθμός συναλλαγών των 80 εκατ. ευρώ χωρίς να δούμε κάποια “στάση για ανάσες”.

Από το ξεκίνημα της χρονιάς η άντληση κεφαλαίων κοντεύει να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ (1,3 δισ. ευρώ Τρ. Πειραιώς, 800 εκατ. ευρώ Alpha Bank, 200 εκατ. ευρώ ομόλογο Motor Oil, 100 εκατ. ευρώ ομόλογο Costamare, 60 εκατ. ευρώ Αεροπορία Αιγαίου, 3 εκατ. Τζιρακιάν) χωρίς σε αυτά τα μεγέθη να λαμβάνονται υπόψη οι διεθνείς εκδόσεις ομολόγων των ΔΕΗ, Μυτιληναίου, Τρ. Πειραιώς κ.λ.π.), γεγονός που δείχνει μεν ισχυρό ενδιαφέρον για την Αγορά Ελληνικού ρίσκου, έχει όμως επιπτώσεις στη ρευστότητα της υποκείμενης Αγοράς. Λεφτά υπάρχουν, απλά δεν είναι άπειρα όπως θα θέλαμε να ήταν.

Ακόμα και έτσι το Χρηματιστήριο κλείνει σήμερα το εξάμηνο με κέρδη 10%, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται οι πολλές και πλούσιες μερισματικές αποδόσεις από 51 Εισηγμένες.

Η κόπωση που απόλυτα φυσιολογικά διαπιστώνεται στις τελευταίες δύο εβδομάδες, δεν συνάδει με την ένταση των επιχειρηματικών νέων που διατηρούν ψηλά το ενδιαφέρον εκτός marketας.

Υπάρχει δε η προοπτική, ο Ιούλιος να συνεχίσει να δίνει νέα με παρελκόμενες προεκτάσεις σε μετοχές, αφού μέσα στο μήνα έρχεται το κλείσιμο της Αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, η ανάδειξη του Αναδόχου της Εγνατίας Οδού, μια πιστοληπτική αξιολόγηση χρέους και τα “τεστ αντοχής” των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, από τα οποία μόνο καλά νέα αναμένονται (πλέον) για τις Ελληνικές Τράπεζες.

Το μεγαλύτερο ίσως κέρδος αυτών των πρώτων έξι μηνών, είναι ότι σταδιακά ανακτάται η εμπιστοσύνη του Επενδυτικού Κοινού, όπως τουλάχιστον καταγράφεται από την κινητικότητα των κωδικών, με τον Μάρτιο και τον Μάιο οι ενεργοί κωδικοί να ξεπερνούν τις 36.000, επιδόσεις που είναι οι καλύτερες από το Καλοκαίρι του 2014.

Η ολική επαναφορά της Αγοράς δεν έχει ωστόσο συντελεστεί, αφού το Χρηματιστήριο παραμένει “άγνωστος τόπος” για τη μεγάλη Μάζα του Επενδυτικού Κοινού.

Αν εξαιρέσει κανείς την εμφάνιση πολλών νέων Οικονομικών και Επενδυτικών Sites, στα παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης (Τηλεόραση και Ραδιόφωνο) το Χρηματιστήριο δεν υφίσταται ως καθημερινό νέο.

“Έχουμε λοιπόν πολύ δρόμο μπροστά μας για να διανύσουμε και ως είθισται τα πρώτα μέτρα αυτού του δρόμου έχουν και τη μεγαλύτερη δυσκολία, γιατί κουβαλάνε τις εκκρεμότητες και την κακοδαιμονία του παρελθόντος”, σημειώνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 0,824% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο, από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,39%, από -0,36% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του μήνα, αλλά και του χρηματιστηριακού εξαμήνου.

Ο Ιούνιος αποδείχθηκε δεύτερος συνεχόμενος πτωτικός μήνας, αποχαιρετώντας τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με μηνιαίες απώλειες 1,11%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 0,89%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 9,38% και ο ΔΤΡ κέρδη 7,35%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού εξαμήνου η Μπήτρος, με απόδοση 147,25%.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος της Eurobank (-1,16%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-3,75%), Εθνική (-2,40%) και Πειραιώς (+1,71%).Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 567,58 (+0,15%) και 554,46 μονάδων (-2,17%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 556,54 (-1,80%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 557,11 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,70%.Υπενθυμίζεται ότι όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 594 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), η τάση είναι στις διαθέσεις των “sellers”, ενώ το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 566, έδωσε και ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται μόνο με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 600 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 550 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) και 522 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Ισχυροποιημένες οι πρώτες αντιστάσεις στις 606 (gap), 628 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 635, 655 και 688 μονάδες.

Σαφώς βελτιωμένη, σε σχέση με χθες, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (+2,72%), ΒΙΟ (+0,91%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1%), ΕΛΠΕ (+0,16%), ΜΟΗ (+0,35%), ΜΥΤΙΛ (+0,66%), ΟΛΠ (+0,51%) και ΤΕΝΕΡΓ (+2,41%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ και ΣΑΡ.

Να σημειωθεί ότι τρία “πακέτα” πέρασαν μέσω του Χ.Α. για τη μετοχή του Ελλάκτωρα, σωρευτικά 6.071.183 μετοχών, ή του 2,8% της Εταιρείας, στα 1,7 ευρώ ανά μετοχή. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 10,32 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-4,28%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,24 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,228 ανά μετοχή).

Η μετοχή της Εταιρείας Ύδρευσης, ήταν η μοναδική από όλο τον FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “πάνω από το 50% του συνολικού επενδυτικού προγράμματος των ΕΛ.ΠΕ. των 3,5 δισ. - 4 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν στα επόμενα 5 - 10 χρόνια στην Καθαρή Ενέργεια. Αυτός θα είναι ο δεύτερος Πυλώνας στον οποίο θα βασιστεί ο Όμιλος, στο πλαίσιο της προσαρμογής του σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, κατά την εποχή της ενεργειακής μετάβασης. Θα φέρουμε τον Όμιλο από το χθες, στο αύριο. Η βασική δραστηριότητα του Ομίλου στα Πετρελαιοειδή θα διατηρηθεί, αλλά θα βελτιωθεί και θα αναβαθμιστεί, για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Ομίλου κατά 50%, έως το 2030’ είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας στην ετήσια γ.σ., η οποία ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής τις 5 Ιουλίου”.

Αδύναμη προσπάθεια αντίδρασης μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για τον τίτλο των Ελ. Πετρελαίων (+0,16%). Πρώτος στόχος των “buyers” παραμένουν τα 6,70 και αμέσως επόμενος τα 7,00 ευρώ. Η όποια διόρθωση, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 6,00 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Σαφώς πιο επιθετικοί σήμερα οι πωλητές στην Jumbo (-3,80%), που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short”, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 15,83 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 14,12 ευρώ θα επιδεινώσει έτι περαιτέρω την τεχνική εικόνα και δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 13,50 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ (+2,41%), προσπαθώντας να αντιδράσει στο “τρίο” πτωτικών συνεδριάσεων που είχε προηγηθεί. Ο τίτλος έχει γυρίσει τόσο σε daily, όσο και σε weekly, “short” με “stop” τα 12,44 ευρώ και με επόμενες στηρίξεις στα 11,60 και 11,45 ευρώ.

Κατεβαίνοντας στα “σκαλιά” των κεφαλαιοποιήσεων, από σήμερα οι μετοχές του ΟΛΘ (-6,25%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2020, €1,42 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €1,349 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον στην ΣΙΔΜΑ (+18,92%), βγήκαν εντολές αγορών σε ΑΝΕΚ (+2,47%) και Mevaco (+0,26%), συνεχίζεται η κίνηση ασανσέρ σε ΞΥΛΚ (+3,72%) και Intralot (-5,43%), ανέβασε συναλλαγές η Unibios (+6,45%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Κρι Κρι (-2,73%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Μινέρβα (+2,38%), Premia (+1,74%), Fieratex (+2,13%), Moda Bagno (+1,59%), Μουζάκη (+4,93%) και Ελινόιλ (+1,56%), στις 23/6 το τελευταίο θετικό κλείσιμο για την Foodlink (-2,70%) και στις 17/6 για την Τζιρακιάν (-2,19%).

Επιστροφή αγοραστών σε Frigoglass (+3,01%) και Ιντρακόμ (+0,13%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Ιντεάλ (-2,70%) και Space (-2,79%), παρουσία πωλητή σε Βιοκαρπέτ (-5,06%), Λανακάμ (-6,83%), Νάκα (-0,95%), Επίλεκτο (-2,65%), Logismo (-3,45%), BriQ (-1,98%) και Τεχν. Ολυμπιακή (-3,15%, μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις της Εισηγμένης), ενώ μένει να φανεί αν θα δικαιωθούν τα χαρτοφυλάκια που παίρνουν θέση στην Δομική Κρήτης (+2,56%) βάζοντας σύσταση για τον τίτλο “stay long” (!)

Συνεχώς επιδεινούμενη, η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη χάθηκαν εν σειρά οι στηρίξεις στις 903 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 895 και 885 μονάδες και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 873, 852 (ημερήσιο “stop long”) και 840 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Οι αντιστάσεις στις 919, 950 και 1013 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αποτελεί παρελθόν τόσο η ζώνη στήριξης 2188 – 2177 από όπου διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών, όσο και η επόμενη στήριξη στις 2145 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών). Η αμέσως επόμενη στήριξη στις 2138, 2100 και 2046 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 2216, 2230 και 2240 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, οι 2300 μονάδες, θα μπουν στο στόχαστρο των αγοραστών.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Αν δει κάποιος το εβδομαδιαίο γράφημα του ΓΔ θα παρατηρήσει πως από το 2018 μέχρι σήμερα το επίπεδο 900+ έχει δοκιμαστεί 3 φορές. Καμία από αυτές δεν κατάφερε να το κατοχυρώσει σε χρόνο. Είναι λογικό σαν επίπεδο να είναι συγκεντρωμένοι αρκετοί πωλητές, που κάθε φορά δεν αφήνουν τον δείκτη να κάνει την υπέρβαση. Θα θυμίσουμε από την άλλη, ότι όταν η Αγορά πηγαίνει καλά βρίσκεται η ευκαιρία να γίνουν Α.Μ.Κ., ή και να εκδοθούν νέα ομόλογα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απορροφάται η ρευστότητα και η Αγορά να δυσκολεύεται να αναρριχηθεί υψηλότερα. Είναι λογικό να χρειάζεται χρόνο και νέα κεφάλαια για να συμβεί αυτό. Οι προοπτικές της Οικονομίας όχι μόνο είναι καλές, αλλά δείχνουν σημάδια μίας μακροπρόθεσμης ανόδου. Υπομονή και επιμονή λοιπόν για την συνέχεια, μιας και με σύνεση και στρατηγική μπορούν να βγουν σημαντικές αποδόσεις στο μέλλον. Το 880 είναι ένα επίπεδο στήριξης, με την Αγορά να μοιάζει διορθωτική. Κάλο θα ήταν να βρεθεί και πάλι πάνω από τις 900 μονάδες και αν θέλει να πάρει καλύτερη τάση να κατοχυρώσει το 915. Σε κάθε περίπτωση, ένα σοβαρό ‘stop’ είναι το 852, σε εβδομαδιαίο γράφημα”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Η επάνοδος της υγειονομικής κρίσης, επαναφέρει την αβεβαιότητα στην Ελληνική Οικονομία και ακυρώνει τα αισιόδοξα σενάρια γρήγορης οικονομικής ανάκαμψης, με όπλο τον Τουρισμό. Έτσι, το Ελληνικό Χρηματιστήριο οπισθοδρομεί και αναζητείται το εγγύτερο όριο στήριξης για τον ΓΔ, ώστε σύντομα να ανακτηθούν οι 900 μονάδες. Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία της Α.Μ.Κ. της Alpha Bank, με το βιβλίο των Διεθνών Επενδυτών να σημειώνει σημαντική υπερκάλυψη, σηματοδοτώντας το ενισχυμένο πλέον ρόλο των Ξένων Επενδυτών στη Διοίκηση της Τράπεζας”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Επενδυτική Κοινότητα συνεχίζει να επικεντρώνεται στα εισερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία επισφραγίζουν την ανοδική πορεία των Οικονομιών, διατηρώντας την αυξημένη διάθεση για ρίσκο. Για τον ΓΔΧΑ, υποχώρηση μέχρι και την περιοχή των 870 μονάδων κρίνεται φυσιολογική, αν συνεκτιμήσουμε και τις αποκοπές μερισμάτων. Στην περίπτωση περαιτέρω πτώσης τιμών, ενδέχεται να παρουσιαστούν βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες στο ταμπλώ, εφόσον το διεθνές επενδυτικό κλίμα παραμένει υποστηρικτικό”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

Η μεγάλη εξάρτηση της Χώρας μας από τον Τουρισμό, σε συνδυασμό με την αργή πρόοδο των εμβολιασμών και την φυσιολογική κυριάρχηση της μετάλλαξης “Δέλτα” και στην Ευρώπη, αποτέλεσαν την αφορμή της πρόσφατης οπισθοχώρησης της Αγοράς, σύμφωνα με την άποψη του Νικόλα Πετράκη.

Η Θερινή απραξία φαίνεται πως επιβαρύνει την κατάσταση, με τους ημερήσιους τζίρους να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με την Α.Μ.Κ. της ΑΛΦΑ να συμβάλει και εκείνη αρνητικά στην ρευστότητα της Αγοράς.

Τεχνικά, η απώλεια των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη ακύρωσε το ανοδικό σήμα αγοράς των τελευταίων εβδομάδων, με την μεσοπρόθεσμη στήριξη των 888 μονάδων να “τεστάρεται” στην σημερινή συνεδρίαση. Η γρήγορη ανάκτηση των 900 μονάδων κρίνεται απαραίτητη, για την επαναφορά του ανοδικού σήματος για τον ΓΔ, ώστε να αποφευχθεί το μεσοπρόθεσμο σήμα πώλησης και η κρούση με τα χαμηλά τριών μηνών και τις 870 μονάδες.

Την στήριξη των 565 μονάδων απώλεσε σήμερα ο δείκτης Τραπεζών, με την μετοχή της ΑΛΦΑ να βρίσκεται πιο κοντά στο θεωρητικό άνω εύρος της επερχόμενης Α.Μ.Κ., με ότι αυτό συνεπάγεται. Η στήριξη των 540 μονάδων αποτελεί και το σημαντικότερο “οχυρό” του κλαδικού δείκτη, με την τάση του όμως να είναι πλέον πτωτική. Αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκτηση του αγοραστικού σήματος, αποτελεί η υπέρβαση των 580 μονάδων, αρκετά αισιόδοξο σενάριο δεδομένων των συνθηκών.

“Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την πορεία των διεθνών δεικτών και τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία, καθώς παραμένουν οι δύο βασικοί παράγοντες επηρεασμού του Χ.Α. Η Θερινή ραστώνη φαίνεται πως έχει καθηλώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών συναλλακτικά, με το ενδιαφέρον των Επενδυτών να είναι ιδιαίτερα περιορισμένο”, όπως επισημαίνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, ελεγχόμενες απώλειες για το Ευρώ.

Αναιμική προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά για Χρυσό και Ασήμι, προς τα $35000 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2100 το Ethereum.

“Πάνελ του OPEC+ προειδοποίησε για σημαντικές αβεβαιότητες και για τον κίνδυνο μιας δυνητικής ανισορροπίας στην Παγκόσμια Αγορά Πετρελαίου, μετά τον Απρίλιο του 2022”, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση που έχει δει το Reuters.

Το πάνελ, γνωστό ως Κοινή Τεχνική Επιτροπή, βλέπει μια πλεονάζουσα ποσότητα Αργού μέχρι τα τέλη του 2022, κάτω από διάφορα σενάρια που εξετάζουν την προσφορά και ζήτηση στην Αγορά Πετρελαίου, σύμφωνα με την έκθεση.

Μικρή πτώση κατέγραψε ο δείκτης που παρακολουθεί την Μεταποίηση στην Κίνα τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε στις 50,9, από τις 51 μονάδες τον Μάιο. Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών έκαναν λόγο για 50,7 μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο πληθωρισμός στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ μειώθηκε στο 1,9% τον Ιούνιο, από 2% τον Μάιο, όσο προέβλεπαν οι Αναλυτές και ακριβώς εντός του στόχου της ΕΚΤ για πληθωρισμό χαμηλότερα, αλλά κοντά στο 2%. Ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,9%, όπως περίμεναν οι Αναλυτές.

Ο Ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ δημιούργησε θέσεις εργασίας με ταχύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν τον Ιούνιο. Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 692.000, έναντι προβλέψεων για άνοδο κατά 550.00.

Άνοδο κατέγραψαν οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάιο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2005. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών, οι πωλήσεις πραγματοποίησαν άλμα 8%, σε σχέση με τον Απρίλιο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν πτώση 1%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “στα 1,00 ευρώ κλείδωσε η τιμή της μετοχής για την Α.Μ.Κ. της Alpha Bank, που αντιστοιχεί σε 0,43 φορές την ενσώματη καθαρή θέση της Τράπεζας, μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση και την εξυγίανση του ισολογισμού της. Σύμφωνα με πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’ η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Στο ξένο βιβλίο, όπως έγραψε νωρίτερα το ‘Euro2day.gr’, η ζήτηση έφθασε τα 1,45 δισ. ευρώ, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε η ζήτηση και στο Ελληνικό βιβλίο”.

Το ΔΣ του European Financial Stability Facility αποφάσισε σήμερα να μειώσει στο μηδέν το επιτοκιακό περιθώριο για την Ελλάδα, για την περίοδο από 1/1 έως 17/6/2021, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης χρέους που συμφωνήθηκαν το 2018. Η αξία της πέμπτης διαδοχικής μείωσης ανέρχεται στα 103,3 εκατ. ευρώ και θα εκταμιευτούν προς την Ελλάδα από τον EFSF.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης, o European Stability Mechanism (ESM), ενεργώντας ως Εκπρόσωπος των Χωρών της Ευρωζώνης, μετά την έγκρισή τους, θα εκταμιεύσει 644,42 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, από τα έσοδα που προκύπτουν από τη διακράτηση Ελληνικών ομολόγων, από τις Χώρες - Μέλη του Ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 895,44 (+0,21%) και 883,96 μονάδων (-1,08%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 885,43 (-0,91%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 884,89 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,97%.

Ο τζίρος στα 78,5 εκατ., όμως από αυτά τα 13,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΟΛΠ, ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Σαράντης και TITC.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές, έναντι 72 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Αξιοπρόσεκτης υποχώρησης συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.861 συμβόλαια).

Στα 5.429 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.517 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 4 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 764, 716 για τον Ιούλιο και 48 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.124) κινήθηκε μεταξύ 2.117 και 2.154,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: μία μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 4, 4 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος 566 μονάδες) κινήθηκε μεταξύ 566 και 566 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.488), Alpha Bank (2.761), Εθνική (8.381), Πειραιώς (7.367), ΓΕΚ (335), Cenergy (210), Lamda Development (307), ΔΕΗ (423), ΟΤΕ (174), ΑΔΜΗΕ (217), MIG (100), Ιντρακόμ (172), Jumbo (141), Viohalco (125), Μυτιληναίο (293).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 37.335, MIG 24.354, Alpha Bank 25.033, Πειραιώς 346.073, Εθνική 33.585, ΔΕΗ 16.843.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                Name of Issuer                  NSP               Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,23%

2021-05-21

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 110.409.668 τεμ., (από 109.221.668 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.602.915 τεμ. (1.602.915), Eurobank 54.657.359 τεμ. (55.857.359), ΟΠΑΠ 1.382.830 τεμ. (1.382.830), Εθνική 10.455.045 τεμ. (10.494.977), Πειραιώς 3.166.989 τεμ. (3.167.949), ΟΤΕ 1.327.952 τεμ. (1.327.952)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v