Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Γιατί η αντίδραση… αύξησε τις ανησυχίες

Οριακή άνοδο για το Γενικό Δείκτη στο ξεκίνημα του μήνα. Πτώση 3,53% για την Alpha Bank, πιέσεις και σε Eurobank, Πειραιώς. Αγοραστές σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Aegean. Στα 55 εκατ. οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Γιατί η αντίδραση… αύξησε τις ανησυχίες

Με θετικά πρόσημα κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς Επενδυτές να περιμένουν τα αυριανά στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία στις ΗΠΑ, νούμερα που, σύμφωνα με Αναλυτές, παρακολουθεί και η Federal Reserve.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, του οποίου ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από “πενταρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, με αθροιστικές απώλειες 2,8%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με ισάριθμες αρνητικές συνεδριάσεις, κατέγραφε απώλειες 3,25%, σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ και FTSE25) να κινηθούν μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μακριά από τα υψηλά ημέρας.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή αντίδραση αντί να διασκεδάσει, μάλλον, ενέτεινε τις υφιστάμενες ανησυχίες, καθώς επιχειρήθηκε με ιδιαίτερα χαμηλή την καθαρή αξία των συναλλαγών, ο Τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας, ενώ στην “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ και στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, οι πτωτικές μετοχές ήταν περισσότερες των ανοδικών, κάτι που άλλαξε με απόλυτα οριακή διαφορά, ακριβώς στο φίνις.

Την ώρα που όλο και περισσότεροι Εισηγμένοι αναφέρονται στις ανατιμήσεις των Πρώτων Υλών και στο μεταφορικό κόστος και κάποιοι σημειώνουν ότι αρχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις Προϊόντων, ήλθαν και οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός Εγχώριων Διαχειριστών να περιμένουν χαμηλότερες τιμές, προκειμένου να μπουν στον προβληματισμό για πιθανές επανατοποθετήσεις.

Από την άλλη, η Εγχώρια Αγορά πληροφορήθηκε τόσο την τιμή της Α.Μ.Κ. για την Alpha Bank (-3,53%), με την μετοχή στο ταμπλώ να σπεύδει να βρει την τιμή της κεφαλαιακής ενίσχυσης, όσο και την δημόσια πρόταση στον ΟΛΘ (-0,74%) για την οποία η στήλη είχε προειδοποιήσει ότι δεν αναμένονται θετικές εκπλήξεις.

Ξεκινώντας, ως συνήθως, από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ και σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), η δουλειά μίας Τράπεζας είναι να χορηγεί δάνεια και με αυτά να λειτουργεί η Οικονομία. Χρησιμοποιεί τα δικά της κεφάλαια, τις καταθέσεις των Αποταμιευτών και τα κεφάλαια από τις ομολογιακές εκδόσεις, για να προβαίνει στη δανειοδότηση της πραγματικής Οικονομίας.

Ο Τραπεζικός κλάδος τα τελευταία 8 χρόνια, λόγω της κρίσης και των “κόκκινων” δανείων, ενώ έκανε σοβαρές αυξήσεις κεφαλαίου που το μεγαλύτερο μέρος το πλήρωσε και θα πληρώνει για πολλά χρόνια ο Έλληνας Φορολογούμενος, συνεχίζει να έχει πρόβλημα κεφαλαίων.

Αυτός είναι και ο λόγος που το τελευταίο διάστημα είδαμε Α.Μ.Κ. τόσο στην Τράπεζα Πειραιώς όσο και στην Alpha Bank, αλλά και εκδόσεις ομολογιακών δανείων που συνοδεύονταν από αλμυρά επιτόκια.

Αν ο Τραπεζικός κλάδος δεν ανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς, πετώντας από πάνω του τα “βαρίδια” των “κόκκινων” δανείων, δε θα μπορέσει να προχωρήσει στη δανειοδότηση της πραγματικής Οικονομίας. Η ανάπτυξη σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από αυτό ακριβώς το σημείο. Καλές οι Δημόσιες επενδύσεις, καλά τα ΕΣΠΑ, καλά τα Ξένα Κεφάλαια που εισρέουν για επενδύσεις στη Χώρα. Αν ο Τραπεζικός κλάδος δεν αρχίσει να δανείζει τις Επιχειρήσεις και τα Φυσικά Πρόσωπα, τότε θα δούμε μειωμένη ανάπτυξη που θα έρθει από τα υπόλοιπα.

Από την άλλη πλευρά οι Ξένες επενδύσεις συντελούν στην αύξηση του ΑΕΠ. Ωστόσο, θα πρέπει να προστατευτεί σε μεγάλο βαθμό και το Ελληνικό Επιχειρείν, αν δεν θέλουμε σε λίγα χρόνια οι Ξένοι να έχουν το απόλυτο έλεγχο σε αυτό.

Κάποιος θα πει ότι γενικότερα ούτως, ή αλλιώς η Ελληνική Οικονομία θα πάει καλά και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Όμως, το να αναπτυχθούμε και από Εταιρείες Ελληνικών μετοχικών συμφερόντων, είναι ένα συστατικό που το έχουμε ανάγκη.

Σήμερα ο Τραπεζικός κλάδος, μετά τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, τις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις ομολογιακές εκδόσεις και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, έχει αρχίσει να σταθεροποιείται πάνω σε στέρεες βάσεις, που θα μπορέσουν τα επόμενα χρόνια να κάνουν τις Τράπεζες και πάλι λειτουργικές.

Μέχρι στιγμής με “ενέσεις και πολύ αίμα”, απλά απέφυγαν τα χειρότερα. Η επόμενη επιτυχημένη ημέρα για να έρθει, θα πρέπει να εισέλθουν και νέα κεφάλαια, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν πρωτίστως την Ελληνική Οικονομία και την ανάπτυξή της.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “η λογική λέει πως αν οι Α.Μ.Κ. των Πειραιώς και ΑΛΦΑ δώσουν κέρδη στους Συμμετέχοντες, τότε πολύ εύκολα οι υπόλοιπες Τράπεζες θα καλύψουν τις επόμενες Α.Μ.Κ. σε υψηλότερες τιμές”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Εθνικής (+2,08%), δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” αυτή της Eurobank (-1,18% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (-3,53%) και Πειραιώς (-1,68% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 559,82 (+0,49%) και 551,91 μονάδων (-0,93%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 552,74 (-0,78%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 550,87 (-1,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 550,93 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,11%.

Να σημειωθεί ότι μετά και το σημερινό κλείσιμο, ο ΔΤΡ συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 4,32%.

Υπενθυμίζεται ότι όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 594 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), η τάση είναι στις διαθέσεις των “sellers”, ενώ το χθεσινό κλείσιμο χαμηλότερα των 566, έδωσε και ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται μόνο με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 600 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 550 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) και 522 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Ισχυροποιημένες οι πρώτες αντιστάσεις στις 606 (gap), 628 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 635, 655 και 688 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, τη μερική συμμετοχή του στην Α.Μ.Κ. της Alpha Bank ανακοίνωσε και επίσημα το ΤΧΣ. Η μερική συμμετοχή του ΤΧΣ (παραμένει ο μεγαλύτερος Μέτοχος της ΑΛΦΑ) στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Alpha Bank, ήταν αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης και συμμετοχής του Ιδιωτικού τομέα

Σαφές προβάδισμα των “πράσινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΕΕΕ (-0,59%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,66%), ΕΛΠΕ (-0,33%) και ΜΟΗ (-0,49%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΛΧΑ και ΕΧΑΕ.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), ικανοποιητικά εξελίσσεται, από πλευράς ενδιαφέροντος, η στοιχηματική δραστηριότητα τόσο στο Επίγειο Δίκτυο, όσο και στο Διαδίκτυο, τον πρώτο μήνα διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι ως τώρα παρατηρείται κίνηση στα πρακτορεία, ανάλογη με αυτή μιας κανονικής περιόδου διεξαγωγής Εθνικών και Διασυλλογικών Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και στις δύο Πλατφόρμες.

Δεδομένου ότι η δραστηριότητα θα συνεχιστεί έως το μέσον Ιουλίου, οι στοιχηματικές Εταιρείες θα δουν το τζίρο τους να αυξάνεται, σε μια περίοδο πρακτικά ανενεργή, γεφυρώνοντας την αδρανή περίοδο που μεσολαβεί από τη λήξη των πρωταθλημάτων, μέχρι την έναρξη των προκριματικών των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων.

Αν και τo φετινό Καλοκαίρι θα διεξαχθεί και η περυσινή αναβληθείσα Ολυμπιάδα στο Τόκυο (23/7 – 8/8) οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σαν Διοργάνωση δεν υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον, ωστόσο δεν παύει να εμπλουτίζει τα γεγονότα του δελτίου, δίνοντας περισσότερες στοιχηματικές επιλογές.

Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν τα μικτά έσοδα του Euro να κινούνται αυξητικά κατά 10% - 15% στα πρακτορεία, σε σχέση με τη διοργάνωση του Champions League, σε κάθε μέρα διεξαγωγής των αγώνων. Σε αυτό έχει συμβάλει και η αύξηση των εμβολιασμών, αλλά και οι καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο, επισημαίνεται πως ως τώρα η έλλειψη ισχυρών εκπλήξεων στη Διοργάνωση, έχει διατηρήσει την αμοιβή των παικτών σε υψηλό επίπεδο, ενώ και οι νέες δυνατότητες πρόωρης αποπληρωμής και “ζωντανού στοιχηματισμού”, έχουν “ροκανίσει” τα περιθώρια.

Παρά την αύξηση του ανταγωνισμού στο Διαδίκτυο, με την ολοκλήρωση της ρύθμισης και την απονομή των αδειών σε online Παρόχους, οι αδειοδοτημένες Εταιρείες εμφανίζουν αυξημένα μεγέθη με αντίστοιχες Διοργανώσεις στο παρελθόν, αναμένοντας μεγάλωμα της συνδρομητικής βάσης και της πίτας που αποτελεί την εν λόγω Αγορά.

Στην πρόσφατη παρουσίαση του ΟΠΑΠ, στα πλαίσια του Συνεδρίου της Ν. Υόρκης, η Διοίκησή του είχε αναφέρει ότι αναμένει φέτος 400 εκατ. ευρώ μικτά έσοδα από την “Stoiximan”, έναντι 262 εκατ. ευρώ το 2020. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι λόγω του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2022, η “Stoiximan” θα είναι σε θέση να επαναλάβει αυτή την επίδοση.

“Ενδεχομένως τα μεγέθη να εξηγούν την ανθεκτικότητα της μετοχής στο ταμπλώ, η οποία θα διαπραγματεύεται από τις 13 Ιουλίου χωρίς το μέρισμα χρήσης των 55 λεπτών ανά μετοχή, με έναρξη πληρωμής στις 3 Αυγούστου. Ο ΟΠΑΠ έως το 2023 δίνει τη δυνατότητα στους Μετόχους του να λάβουν την αξία του μερίσματος σε μετοχές, οι οποίες εκδίδονται με μικρή έκπτωση έναντι της τότε τρέχουσας τιμής”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από δύο διορθωτικές συνεδριάσεις, σήμερα ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+1,10%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, αλλά συνεχίζει να δείχνει ότι κάτι του λείπει προκειμένου να πετύχει την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 13,65 ευρώ. Σε περίπτωση θετικής έκπληξης, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 14,00 και 15,00 ευρώ. Το όποιο πισωγύρισμα, δεν πρέπει να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 12,66 ευρώ, για να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 12,02 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Εν τω μεταξύ η Μυτιληναίος, μέσω του τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), ανακοίνωσε την εξαγορά χαρτοφυλακίου Έργων Ηλιακής Ενέργειας 14 MW σε διαδικασία ανάπτυξης, στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, από την Elgin Energy.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΜΥΤΙΛ (+0,07%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση μικρών κερδών, αλλά θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 15,46 ευρώ, προκειμένου να επιστρέψουν στο στόχαστρο των αγοραστών τα 16,00 και 17,00 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 15,30 και 15,04 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “την πρόθεση αύξησης του ποσοστού της ΓΕΚΤΕΡΝΑ στην Κοινοπραξία ‘Inspire Athens’, που έχει ανακηρυχθεί Ανάδοχος για την κατασκευή του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος με Καζίνο στο Ελληνικό, επιβεβαίωσε επισήμως από το βήμα της γ.σ., ο πρόεδρος του Ομίλου Γ. Περιστέρης. Ο ίδιος ανάφερε πως η Εταιρεία πίστεψε από νωρίς στο project αξιοποίησης του Ακινήτου στο Ελληνικό και πρόσθεσε πως βρίσκεται σε διαπραγμάτευση ώστε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ να αναλάβει την πλειοψηφία της Κοινοπραξίας. Υπενθυμίζεται πως στην Κοινοπραξία συμμετείχε με ποσοστό 35%, με το 65% να ανήκει στη Mohegan”.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και έξι πτωτικές στις τελευταίες επτά, σήμερα ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,11%) έδωσε αναιμική αντίδραση. Η μετοχή θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 9,58 ευρώ, για να κινηθεί προς τα 10,16 (ημερήσιο “stop short”) και 10,95 – 11,25 ευρώ. Πρώτη σημαντική στήριξη στα 8,90 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Inform Λύκος (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2020, €0,04 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,038 ανά μετοχή).

Από σήμερα οι μετοχές της Ελγέκα (+0,27%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών Μετόχων, με έκδοση 28.561.077 νέων (ΚO) μετοχών, σε αναλογία 9 νέες (ΚΟ) μετοχές για κάθε 10 παλαιές (ΚΟ) μετοχές, σε τιμή διάθεσης μετοχής €0,38. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 6/7/2021 έως και 19/7/2021 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίζεται από 6/7/2021 έως και 19/7/2021.

Διευκρινίζεται ότι βάσει του άρθρου 2.6.3. του κανονισμού του Χ.Α. και των αποφάσεων 22 & 26 του Δ.Σ. του Χ.Α., όπως ισχύουν, τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση, ορίστηκαν ως εξής: +30% στην θεωρητική προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: €0,3780 και -30% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης.

Επίσης, από σήμερα τα μερίδια του Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου (Δ.Α.Κ.) “ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap ΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΟΣ ΟΣΕΚΑ”, ήταν διαπραγματεύσιμα χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου, με επανεπένδυση σε νέα μερίδια του Δ.Α.Κ. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μεριδίου: € 21,2700..

Από εκεί και πέρα, το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Fieratex (+5,5,%), CPI (+5,33%), Mevaco (+2,56%), Χαϊδεμένο (+5,71%), Πλ. Κρήτης (+3,55%), Λανακάμ (+2%), Εβροφάρμα (+2,43%) και Βιοκαρπέτ (+6%), αν πετύχει ανοδική διαφυγή με κλείσιμο υψηλότερα των 0,144 ευρώ, επόμενος, τεχνικά, στόχος τα 0,20 ευρώ για την Frigoglass (+5,11%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 24/6 για τον Καραμολέγκο (+3,03%), μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων αντέδρασε η Epsilon Net (+4,29%, επαναπροσεγγίζοντας τα ιστορικά υψηλά), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+3,04%).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασαν Revoil (+2,17%) και Space (+2,88%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για το Κτήμα Λαζαρίδη (+2,15%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Unibios (+2,10%), επιστροφή αγοραστών στον ΛΕΒΠ (+8,57%), “βοήθειες” λόγω Α.Μ.Κ. στην Ελγέκα (+0,27%), ενώ όλα δείχνουν ότι δεν έχουν τελειώσει αποχωρήσεις και είσοδος νέων Επενδυτών στον Τζιρακιάν (-0,45%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Intralot (-5,74%), παρουσία πωλητή σε Νάκα (-2,88%), Ιντερτέκ (-3,25%), Moda Bagno (-3,13%), Ίλυδα (-0,36%), Ναύπακτο (-5,66%), Βιοτέρ (-3,23%) και ΕΚΤΕΡ (-1,29%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Ιντεάλ (-1,85%) και για την Cenergy (-1,83%), τρεις για Ευρωσυμβούλους (-3,48%) και Τεχν. Ολυμπιακή (-2,53%), στις 28/6 το τελευταίο θετικό κλείσιμο για τον Logismo (-1,79%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν τα Πλ. Θράκης (+2,54% και νέα υψηλά 253 μηνών).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, χάθηκαν εν σειρά οι στηρίξεις στις 903 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 895 μονάδες, ενώ επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 885 μονάδων δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 873, 852 (ημερήσιο “stop long”) και 840 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Οι αντιστάσεις στις 919, 950 και 1013 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αποτελεί παρελθόν η ζώνη στήριξης 2188 – 2177 από όπου διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών, ενώ επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 2145 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), δεν αποκλείεται να σπρώξει τον εν λόγω δείκτη προς τις 2138, 2100 και 2046 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 2216, 2230 και 2240 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, οι 2300 μονάδες, θα μπουν στο στόχαστρο των αγοραστών.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Ο Ιούλιος ξεκίνησε με γεμάτη ατζέντα, καθώς οι διαγωνισμοί για Αυτοκινητόδρομο Εγνατίας Οδού, ΔΕΠΑ και ΔΕΔΔΗΕ, πρόκειται να ολοκληρωθούν και να επιταχύνουν τη ροή των ειδήσεων σε ένα μάλλον εποχικά περιορισμένων ειδήσεων μήνα. Στη σημερινή συνεδρίαση σημειώθηκε μείωση της προσφοράς και ήπια άνοδος, στον απόηχο της πετυχημένης αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank”, αναφέρει η Beta Sec.

“Η λήξη του 1ου εξαμήνου συνοδεύεται συχνά από προσπάθεια ‘καλλωπισμού’ των αποτιμήσεων. Όμως φέτος η ενδεχόμενη επάνοδος της υγειονομικής κρίσης, επανέφερε φοβικά σύνδρομα στο Χ.Α. και αύξηση της αβεβαιότητας σε σχέση με το χρόνο επανόδου της επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. Η διάσπαση της στήριξης των 895 μονάδων, επιδεινώνει την τεχνική εικόνα βραχυπρόθεσμα”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔΧΑ πλησίασε την περιοχή πρώτης στήριξης των 870 μονάδων. Οι τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίων αφαίρεσαν ρευστότητα από την Αγορά, η οποία μερικώς αντισταθμίζεται από τις διανομές μερισμάτων. Παράλληλα, ανακοινώθηκε το αντίτιμο για την δημόσια πρόταση του ΟΛΘ, το οποίο ανήλθε στα 26,5 ευρώ ανά μετοχή. Παραμένουμε θετικοί για την Αγορά, αν και αναμένουμε μεγαλύτερες διακυμάνσεις για το 2ο μισό του έτους”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Leon Depolas Sec.

Παρά τις 5 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, τα εξαμηνιαία κέρδη (+9,38%) του Γενικού Δείκτη κρίνονται πολύ ικανοποιητικά. Η νέα χαμένη ευκαιρία του Δείκτη να διαφύγει ανοδικά από το "στοιχειωμένο" επίπεδο των 950 μονάδων, άφησε οπωσδήποτε "πικρή γεύση" και ερωτηματικά για τη συνέχεια, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.

Άπαξ και χάθηκε η ψυχολογική στήριξη των 900 μονάδων, η βραχυπρόθεσμη συναλλακτική δραστηριότητα ίσως δεχθεί “εγερτήριο ξύπνημα” με κύριο άξονα την επιθετικότερη κατοχύρωση κερδών.

Οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι όροι δίνουν πλέον σήματα πώλησης, δημιουργώντας μια "διχοτόμηση" της Αγοράς, τη στιγμή που οι μακροπρόθεσμοι δείκτες συνεχίζουν να "συνιστούν ψυχραιμία".

Στην παρούσα συγκυρία το καλύτερο σενάριο για τους αγορασμένους είναι οι απώλειες να μην πάρουν μορφή χιονοστιβάδας και η εν εξελίξει πλαγιοκαθοδική κίνηση να ολοκληρωθεί "αναίμακτα".

Οι "ταύροι" θα ξαναπάρουν την πρωτοβουλία των κινήσεων εφόσον οδηγήσουν τον ΓΔ υψηλότερα από τον "στροφέα τιμών" (pivot point), που εντοπίζεται πέριξ των 910 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, οι Επενδυτές καλούνται να τοποθετήσουν τη βραχυπρόθεσμη πωλητική πίεση στη σωστή της διάσταση. Ας μην ξεχνούμε το εύρος της, χωρίς βαθιές διορθώσεις ανόδου, που προηγήθηκε, με όση "κόπωση" αυτό συνεπάγεται.

Από θεμελιώδη άποψη, οι πρόσφατες Α.Μ.Κ. απορρόφησαν ρευστότητα από την, κακά τα ψέματα, “ρηχή” Ελληνική Αγορά.

Σε διεθνές επίπεδο τα ρίσκα παραμένουν, με κυριότερα το ύψος των επιτοκίων, την άνοδο της τιμής του Πετρελαίου, την εξέλιξη της πανδημίας και το αν οι προεξοφλούμενοι Παγκόσμιοι ρυθμοί ανάπτυξης όντως θα επιτευχθούν.

“Στην Ελλάδα ερωτηματικά παραμένουν η πορεία της Τουριστικής κίνησης, η δυναμική της Ιδιωτικής κατανάλωσης και η υλοποίηση Δημοσίων επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης”, σημειώνει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σχεδόν απόλυτη επικράτηση των ήπιων απωλειών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αργία στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, για την επέτειο της παράδοσης της πρώην Βρετανικής Αποικίας στο Πεκίνο.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

“Η Συμμαχία ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 2 εκατ. βαρέλια/ημέρα Πετρελαίου στην Αγορά, μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου”, δήλωσε σήμερα πηγή του ΟΠΕΚ+ στο Reuters, καθώς ο Οργανισμός χαλαρώνει τους περιορισμούς, εν μέσω ανάκαμψης της Παγκόσμιας Οικονομίας και ράλι των τιμών Πετρελαίου.

Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας Χρυσός και Ασήμι, προς τα $33450 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2100 το Ethereum.

Πτώση 2,4% σε ετήσια βάση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας τον Μάϊο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας. Σε σχέση με τον Απρίλιο, σε πραγματικούς όρους, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,2%.

“Η Οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να αποφύγει το πιο απαισιόδοξο σενάριο που προβλέφθηκε στην αρχή της πανδημίας, όμως εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού”, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, όπως μετέδωσε το Reuters.

Με ρυθμό ρεκόρ αυξήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο PMI Μεταποίησης αυξήθηκε στις 63,4 μονάδες τον Ιούνιο, από 63,1 τον Μάιο, υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση (63,1). Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από τότε που άρχισε η διενέργεια της συγκεκριμένης έρευνας, τον Ιούνιο του 1997.

“Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Χώρα μας το Δημόσιο χρέος από το 135% του 2019, στο τέλος του 2021 θα αγγίξει το 160% του ΑΕΠ. Είναι πιθανό η φάση αυτή αύξησης του Δημόσιου και Ιδιωτικού χρέους να μην έχει ακόμη τελειώσει”, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Πτώση κατέγραψε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που έληξε στις 26 Ιουνίου. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας βούτηξαν στις 364.000, από 411.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι Αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση στις 390.000.

Ο δείκτης Μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM, για τις ΗΠΑ, υποχώρησε στις 60,6 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 61,2 τον Μάιο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιανουάριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση του δείκτη στις 61 μονάδες τον Ιούνιο.

Μετά από δαιδαλώδεις διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ, 130 Χώρες συμφώνησαν τελικά να στηρίξουν την πρόταση των ΗΠΑ, για την επιβολή ενός ελάχιστου Παγκόσμιου εταιρικού φόρου 15%. Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, τόνισε ότι “η συμφωνία θα διασφαλίσει πως οι Πολυεθνικές θα επωμιστούν το μερίδιο που τους αναλογεί, για την αναγκαία χρηματοδότηση των επενδύσεων σε Υποδομές, στην Εκπαίδευση και στην αντιμετώπιση της πανδημίας”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα παρέμεινε υψηλά τον Ιούνιο, στις 108,7 μονάδες, σχεδόν αμετάβλητος από 108,6 μονάδες τον Μάιο. Πρόκειται, σημειώνει το ΙΟΒΕ, για την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 15 μηνών, με τον δείκτη να βρίσκεται σε επίπεδα προ πανδημίας.

Αναβαθμίζει το επίπεδο των εκτιμήσεών της για την πορεία της ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας φέτος η HSBC, την οποία τοποθετεί πλέον στο 4,5%, από 2,2% και ταυτόχρονα μειώνει την εκτίμησή της από 6% το 2022, σε 5,5%.

H Unicredit αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ σε 5,5% (από 2,5%) για το 2021 και σε 3% (από 5%) για το 2022.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 891,86 μονάδες (+0,79%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 888,95 (+0,46%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 888,13 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,37%.

Ο τζίρος στα 55,3 εκατ., από τα οποία τα 7,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΑΛΦΑ, ΕΝΤΕΡ, ΛΑΜΔΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ) απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΣΑΡ και με το θετικό οι ΕΥΡΩΒ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco και ΟΛΠ και στο χαμηλό οι Eurobank, Motor Oil, Πειραιώς και Ελ. Πετρέλαια.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν ευδιάκριτη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.462 συμβόλαια).

Στα 5.253 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.429 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 4 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 4 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 468, 373 για τον Ιούλιο και 95 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.138) κινήθηκε μεταξύ 2.103,5 και 2.137,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 2 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος 559,5 μονάδες) κινήθηκε μεταξύ 559,5 και 560 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (630), Alpha Bank (8.435), Εθνική (746), Πειραιώς (2.072), Cenergy (107), Lamda Development (110), ΔΕΗ (452), Ιντρακόμ (193), Τέρνα Ενεργειακή (159).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 36.465, MIG 24.304, Alpha Bank 25.877, Πειραιώς 342.586, Εθνική 30.735, ΔΕΗ 16.781.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

               Position Holder                            Name of Issuer                     NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,23%

2021-05-21

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 108.349.668 τεμ., (από 110.409.668 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.622.016 τεμ. (1.602.915), Eurobank 54.658.652 τεμ. (54.657.359), ΟΠΑΠ 1.382.830 τεμ. (1.382.830), Εθνική 10.455.045 τεμ. (10.455.045), Πειραιώς 3.123.452 τεμ. (3.166.989), ΟΤΕ 1.327.952 τεμ. (1.327.952)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v