Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα ορόσημα για το Χρηματιστήριο

Στη σκιά της πορείας των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων, η εγχώρια αγορά τεστάρει τις κινήσεις μετά από άλλη μια πτωτική συνεδρίαση την Πέμπτη. Οι μέτριοι τζίροι και η αδυναμία για ουσιαστική ενεργοποίηση περισσότερων «ισχυρών χεριών».

Τα νέα ορόσημα για το Χρηματιστήριο

Νέα υψηλά, με το βλέμμα στην απασχόληση στη Νέα Υόρκη. Νέα αδυναμία αντίδρασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 917,06 μονάδες, με συναλλαγές 17,192 εκατ. τμχ. αξίας 45,458 εκατ. ευρώ, με ΟΤΕ, Jumbo, Eurobank, ΟΠΑΠ και Εθνική στην πρώτη πεντάδα, βάσει συναλλαγών/τζίρου.

Μέτριοι οι τζίροι, δεν παραπέμπουν σε ουσιαστική ενεργοποίηση περισσότερων «ισχυρών χεριών», πέραν όσων είχαν επανακάμψει επενδυτικά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Μη επαρκείς, σύμφωνα με τους αναλυτές, για να επιτευχθεί πειστική επαναφορά και υπέρβαση των 945-950 μονάδων, που είναι και το στοίχημα των αγοραστών, όσων τοποθετήθηκαν στην αγορά από τα επίπεδα των 880 μονάδων, από τις 19/8 και μετά.

Πρακτικά αυτό καθιστά περισσότερο πιθανό το ενδεχόμενο της συσσώρευσης, σε εύρος μεταξύ 908-922 μονάδων, για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για blue chips, τραπεζικά χαρτιά και δευτερευόντως για mid και small caps.

Στις δύο τελευταίες κατηγορίες εμφανής ήταν, κυρίως χθες, η τακτική της μερικής κατοχύρωσης υπεραξιών ενώ για τις πρώτες δύο, η προσοχή εστιάζεται σε συγκεκριμένες εισηγμένες όπου τρέχουν εξελίξεις και στην «επόμενη ημέρα» μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου (πρώτου εξαμήνου).

Η Eurobank ήταν τελευταία, από τον κλάδο-κλειδί, την Τρίτη, με την αγορά να έχει ευρύτερη εικόνα για την κατάσταση του εγχώριου συστήματος, κυρίως όμως των όσων θα πρέπει να επισπευσθούν μέχρι το τέλος του 2021.

Τεχνικά, για τον ΔΤΡ το χθεσινό «κλείσιμο» (566,18) μπορεί να αφήνει υποσχέσεις στους long για προσέγγιση των 580 μονάδων (ελάχιστου ζητούμενου για την απαρχή σχηματισμού αναστροφής), με Eurobank (0,8296) και Εθνική (2,587) να πραγματοποιούν τον μεγαλύτερο τζίρο σε ανοδική αντίδραση της μετοχής.

Ωστόσο, το στοίχημα (και) για την αγορά εξελίσσεται στον ενεργειακό κλάδο, με τους διαγωνισμούς για ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ να λογίζονται ως ρυθμιστές τάσης (και) επενδυτικά.

Κυρίως για τη διαδικασία που αφορά στη διάθεση του 49% του Διαχειριστή, ενώ για τη ΔΕΠΑ Υποδομών η ενέργεια του ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσει βελτιωμένη προσφορά μάλλον προδικάζει το αποτέλεσμα.

Είναι, όμως, η περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ που «μετρά» (και) για την αγορά, για πολλούς και ευνόητους λόγους.
Παράλληλα, για τους επενδυτές ορόσημα θεωρούνται τόσο η ανακοίνωση της πρόβλεψης για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου (Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου) όσο η συνεδρίαση της ΕΚΤ (Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν πως με τον ΔΕΔΔΗΕ σήμερα και με τα δύο ορόσημα της προσεχούς εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί μεγαλύτερο μέρος των ξένων επενδυτών. Είτε ως πωλητές είτε ως αγοραστές, συνεκτιμώντας πως οι ανακοινώσεις για τον διαγωνισμό του Διαχειριστή θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v