Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν βγαίνει αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Δεν είχε συνέχεια το ανοδικό ξεκίνημα στην εγχώρια αγορά καθώς σταδιακά κινητοποιήθηκαν οι πωλητές. Πειραιώς, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΔΕΗ σε αρνητικό έδαφος. Αντίβαρο από Alpha Bank και Eurobank. Μέτριες οι συναλλαγές.

Δεν βγαίνει αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Με θετικά πρόσημα, κάνουν ποδαρικό στον καινούργιο μήνα οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, προσπαθώντας να καλύψουν τις χθεσινές απώλειες και ταυτόχρονα να τιμολογήσουν τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα το λάβει αυτό υπόψη στις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική. Την επόμενη Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει για τον ρυθμό των αγορών ομολόγων στο ερχόμενο τρίμηνο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος σε ισπανική εφημερίδα. Παρά το θετικό κλίμα στην Ευρώπη και το ανοδικό ξεκίνημα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι πρωινοί αγοραστές, αργά αλλά σταθερά, δείχνουν να μένουν από δυνάμεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να έχει απωλέσει τα αρχικά κέρδη και να έχει γυρίσει σε οριακές απώλειες, μη βρίσκοντας βοήθειες από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Εν τω μεταξύ, άνοιξαν τα βιβλία για τα ελληνικά 5ετή και 30ετή, με το αρχικό guidance σε ό,τι αφορά την απόδοση να διαμορφώνεται στο Mid Swap συν 43 μονάδες βάσης, ή 0,1%, για την επανέκδοση (re-opening) του 5ετούς τίτλου και Mid Swap +145 μονάδες βάσης ή απόδοση 1,75% για το 30ετές.

Από την άλλη, τα στοιχεία της έρευνας PMI του Αυγούστου υπέδειξαν σημαντική βελτίωση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα και συγκεκριμένα την ισχυρότερη που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2000. Ο κύριος δείκτης PMI έκλεισε στις 59,3 μονάδες τον Αύγουστο, τιμή υψηλότερη από τις 57,4 μονάδες του Ιουλίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 928,87 (+0,62%) και 922,33 μονάδων (-0,09%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 14 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας καταγράφουν οι Πειραιώς (-1,26%), ΑΔΜΗΕ (+1,50%), Ελλάκτωρ (-1,35%), ΕΛΧΑ (+1,02%), ΟΛΠ (-1,43%) και TITC (+1,01%). Όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης περιστρέφονται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, με οριακές μεταβολές.

Στάση αναμονής από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου ξεχωρίζουν θετικά Πλαίσιο (+5,94%) και Profile (+5,88%).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v