Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς κατεύθυνση και τζίρο το Χρηματιστήριο

Κίνηση σε στενό εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη, με χαρακτηριστικό της συνεδρίασης τις περιορισμένες συναλλαγές. Σε ΟΠΑΠ, Viohalco οι μεγαλύτερες απώλειες, κίνηση υψηλότερα για Motor Oil. Εικόνα απαξίωσης στα small caps.

Χωρίς κατεύθυνση και τζίρο το Χρηματιστήριο

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς είναι πασιφανές ότι οι επενδυτές έχουν επιλέξει τη στάση αναμονής, περιμένοντας την αυριανή ανακοίνωση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, ενδεχομένως να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με εμφανώς χαμηλότερα την καθαρή αξία συναλλαγών και με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, μην έχοντας βοήθειες από τις θεωρούμενες Βαρύδεικτες μετοχές.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι ελάχιστα πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συναλλαγών, ο Δείκτης έχει κινηθεί σε ένα εύρος οριακά μικρότερο των πέντε μονάδων, με μέχρι στιγμής υψηλό στις 921,3 (+0,35%) και χαμηλό στις 916,47 μονάδες (-0,18%), ενώ ο τζίρος φθάνει στα 7 εκατ., από τα οποία το 1,8 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ).

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και αυτό φαίνεται στην αναλογία ανοδικών (36) - πτωτικών (46) μετοχών, ενώ δεκάδες τίτλοι παραμένουν με μηδενικές συναλλαγές.

Μοιραία, το ενδιαφέρον περιορίζεται στα στενά όρια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας κινούνται μόνο οι Viohalco (-1,08%), Motor Oil (+1,17%), Σαράντης (1,25%) και ΟΠΑΠ (-1,43%).

Τεχνικές ανησυχίες από την εικόνα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που δείχνει να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα από την πρώτη στήριξη των 2.200 μονάδων, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στις 2.167- 2.154 μονάδες.

Η εικόνα που παρουσιάζει η Αγορά μπορεί να θεωρείται εύκολα αναστρέψιμη, όμως θα χρειαστούν κάποιες περισσότερες πρωτοβουλίες από πλευράς των αγοραστών και εντολές αγορών σχετικού «ειδικού βάρους», σε Βαρύδεικτες μετοχές.

Στα αρνητικά της συνεδρίασης και η απόσυρση των “buyers”, από τους περισσότερους τίτλους των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, εικόνα που μειώνει ακόμα περισσότερο το περιορισμένο ενδιαφέρον.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v