Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιστροφή των πιέσεων πρώτος στόχος στο Χρηματιστήριο

Επιστροφή του Γενικού Δείκτη σε κλεισίματα άνω των 928 μονάδων είναι ο πρώτος στόχος των αγοραστών στην εγχώρια αγορά. Οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων και οι προσδοκίες για ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ.

Αντιστροφή των πιέσεων πρώτος στόχος στο Χρηματιστήριο

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές οι βασικοί δείκτες της Wall Street (από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, 15 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό), καθώς δεν ήταν λίγοι οι επενδυτές που προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, περιμένοντας τα στοιχεία για την απασχόληση, που θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας.

«Πιστεύουμε ότι είμαστε ακόμα στην αρχή του κύκλου και ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη, σε συνδυασμό με τα σχετικά χαμηλά επιτόκια το 2022, θα ωθήσουν τις τιμές των μετοχών υψηλότερα, διατηρώντας την bull market», σχολίασε η Wells Fargo σε σχετικό της σημείωμα.

Σχεδόν απόλυτη, πλην Αυστραλίας, επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ για θετικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων. Στα σημαντικότερα μακροοικονομικά νέα της ημέρας που αναμένονται, η ανακοίνωση των δεικτών υπεύθυνων προμηθειών σε Ευρώπη και ΗΠΑ καθώς και των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γενικός του Δείκτης, μετά τη χθεσινή παρένθεση ήπιας διόρθωσης, καλείται να επιστρέψει σε κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, προκειμένου να επαναφέρει τις θετικές προσδοκίες. Η Εγχώρια Αγορά καλείται να τιμολογήσει τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση του Τραπεζικού κλάδου, μετά τις δηλώσεις της Διοίκησης της Eurobank (ανακοίνωσε στην τηλεδιάσκεψη ότι επιδιώκει συζητήσεις με τις Ρυθμιστικές Αρχές για το θέμα του μερίσματος και εκτίμησε ότι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει η συζήτηση είναι όταν ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, δηλαδή στις αρχές του 2022).

Εν τω μεταξύ, αύριο αναμένεται η απόφαση για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία εκτός από τα δημόσια έσοδα θα ενισχύσει τη ρευστότητα των Ελληνικών Πετρελαίων. Το χρονικό όριο υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ λήγει την Παρασκευή, σε μια συναλλαγή που, εφόσον υλοποιηθεί, μπορεί να αλλάξει τον ισολογισμό της ΔΕΗ.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, «με τα ταμειακά διαθέσιμα στα ύψη (μεταξύ 35 και 37 δισ. ευρώ) και την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η διπλή επανέκδοση ομολόγων στην οποία προχωρά ο ΟΔΔΗΧ αναγιγνώσκεται από την Αγορά ως κίνηση τακτικής. Μια κίνηση η οποία, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στόχο έχει να τονώσει τη ρευστότητα στα δύο σημεία της καμπύλης, στην πενταετία και την τριακονταετία, καθώς η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά με την καταλυτική συνδρομή και της ΕΚΤ. Οι επανεκδόσεις των ομολόγων αναμένεται να τρέξουν σήμερα, εκτός απροόπτου».

Για τη σημερινή συνεδρίαση, παραμένει ζητούμενο η επιστροφή του διευρυμένου ενδιαφέροντος, η σταδιακή αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, ενώ ο Γενικός Δείκτης πρέπει, το συντομότερο, να επιστρέψει με κλεισίματα υψηλότερα των 928 μονάδων, για να κρατήσει ανοιχτά τα περιθώρια κίνησης προς τις 949-950 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v