Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακό προβάδισμα για τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικότητα, όπως και στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, επικρατεί στο ΧΑ, με τη συνεδρίαση να εξελίσσεται με υποτονικές συναλλαγές. Ανοδικά η ΔΕΗ, πριν την κατάθεση των προσφορών για τον ΔΕΔΔΗΕ. Υψηλότερα και ο τραπεζικός δείκτης.

Οριακό προβάδισμα για τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, με μικρό πλεονέκτημα οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο
Αθηνών. Σε αναμονή για την ανακοίνωση βασικών οικονομικών δεικτών οι επενδυτές, από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, αλλά με την προσοχή (κυρίως) προς τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη.
Ειδικότερα στις ευρωαγορές διαμορφώνεται η εκτίμηση/τάση πως η Φρανκφούρτη θα αρχίσει να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων, σε μία συγκυρία που στο Βερολίνο έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου.

Αναγκαίος ο εκτενής πρόλογος, καθότι (και) αυτά μάς αφορούν άμεσα και έμμεσα, όσον αφορά δε στα της αγοράς, κυρίως τον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο, η επικαιρότητα «βαραίνει» σήμερα λόγω ΔΕΔΔΗΕ, με τη σχετική διαδικασία να έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και αρκετών βραχυπρόθεσμων παικτών.

Ενδεικτικό το διπλό γεγονός, μεγαλύτερου τζίρου και νέας υψηλής τιμής για τη μετοχή της ΔΕΗ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα αλλά και για τη συνέχεια της αγοράς. Συνδυαστικά με τα νεότερα από τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Με τάση από την άνοδο της ΔΕΗ η επαναφορά των 2.200 μονάδων για τον FTSE25, αλλά και με χρήσιμες βοήθειες από Jumbo, Viohalco, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά.

Διαγραμματικά, για τον δείκτη η τάση επανασχηματοποιείται προς long.

Εμφανή τα τεχνικά σημεία, σύμφωνα με τη «μέτρηση» του Ηλία Ζαχαράκη.

Αγοραστές σε Eurobank (0,8362), Πειραιώς (1,406), Alpha Bank (1,162) και ΕΤΕ (2,591), με τον Δείκτη Τραπεζών προς τις 570 (0,66%). Κατ' ελάχιστο ζητούμενη η υπέρβαση των 580 μονάδων, προκειμένου να ενεργοποιηθεί διαδικασία αναστροφής τάσης. Με την πειστική επαναφορά υψηλότερα των 620 μονάδων (ΔΤΡ) διαμορφώνεται long τάση (σε 3μηνιαίο) για τον κλάδο-κλειδί.

Στις 44/22 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 99 μετοχές χωρίς μεταβολή. Σημειωτέον πως (και) για τα mid-small caps ενεργοποιούνται εντολές αγοράς-πώλησης με γνώμονα τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου (εξαμήνου).

Ενδεικτική η περίπτωση των Πλαστικών Θράκης, σε αναμονή των μεγεθών (μέχρι τις 10-15/9), με τους αγοραστές να ανεβαίνουν έως τα 8,50 ευρώ (5,56%), που αποτελούν νέα υψηλά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v