Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη για τη σωτηρία των 900 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Απόλυτο πλεονέκτημα στη σημερινή συνεδρίαση για τους πωλητές, με τις τράπεζες να ηγούνται της διορθωτικής κίνησης. Τιτάν και ΕΛΠΕ προσπαθούν να αποφύγουν το «κόκκινο», από τις τάξεις των blue chips. Υποτονικός και σήμερα ο τζίρος.

Μάχη για τη σωτηρία των 900 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Σε αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ και με την αβεβαιότητα για τη δυναμική/αντοχή της διαφαινόμενης ανάπτυξης σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι επενδυτές κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους. Επιπρόσθετα, για τη Φρανκφούρτη συνεκτιμάται η εκλογική αναμέτρηση της 26ης Σεπτεμβρίου, με τον DAX να διορθώνει χαμηλότερα των 15.700 μονάδων.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι πωλητές δεν άφησαν την αφορμή να χαθεί, με συνέπεια από την αρχή της συνεδρίασης να έχουν τον έλεγχό της. Με μέτριες συναλλαγές όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση, ελλείψει αρκετών αγοραστών, ο ΓΔ διόρθωσε έως τις 894,83 μονάδες, με τζίρο ούτε καν 2 εκατ. να εξαερώνεται χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 700 εκατ. ευρώ. Παθογένεια μίας «ρηχής» αγοράς, όπως η δική μας και χωρίς συγκροτημένο εσωτερικό θεσμικό επενδυτικό μέτωπο.

Μετά από, περίπου, τρεισήμισι ώρες, η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνούσε τα 25 εκατ., αφαιρούμενων δε των 4,73 εκατ. (μέσω 2 πακέτων στην Jumbo), ο τζίρος για το σύνολο των εισηγμένων περιορίζεται σε 20 εκατ. Θυμίζοντας πως χθες δεν υπερέβη τα 37,5 εκατ. ευρώ. Απογοητευτικά μεγέθη, που αποθαρρύνουν κάθε σοβαρή προσπάθεια προσέγγισης.

Για τον τραπεζικό κλάδο, οι περισσότερες συναλλαγές/ισχυρότερες πιέσεις καθώς είναι ο περισσότερο ωφελημένος από τα γενναία προγράμματα (υπο)στήριξης της ΕΚΤ, εδώ και 16 μήνες.

Στο 1,82% και τις 552 μονάδες για τον ΔΤΡ, με Alpha Bank και Εθνική να διορθώνουν στο 1,135 (-1,09%) και στα 2,538 (-3,13%), με απώλειες -με λιγότερες συναλλαγές- για Πειραιώς στο 1,354 (-1,53%) και Eurobank στο 0,823 (-1,91%).

Συγκριτικά μικρότερη η διόρθωση για τα blue chips, με τον FTSE 25 στις 2.161 (-1,05%) με αρνητικό πρόσημο και για τα 21 μη τραπεζικά, μέχρι τις 12:00, διάστημα που ενεργοποιήθηκαν λίγες αγορές από τα χαμηλά σε ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ, οι μόνες δύο με θετικό πρόσημο νωρίτερα. Οπως και σε Aegean, ElvalHalcor, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil.

Ενδεικτικό πως με συναλλαγές λιγότερες των 5,5 εκατ. απορροφήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς για την πλειονότητα των blue chips, με ενδείξεις διάθεσης αναστροφής. Μερική βελτίωση της εικόνας στα mid caps, καθώς σε μετοχές των Πλαστικών Θράκης, Intracom, Papoutsanis, Τεχνική Ολυμπιακή, Intrakat, BriQ υπερίσχυαν οι αγοραστές.

Στις 24/84 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με άξια αναφοράς την αντίδραση μετοχών όπως η Alumil, η Δομική Κρήτης, η RealCom., η Performance, η Ελινόιλ, η Byte, η Qual.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v