Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Χρηματιστήριο

Σε χαμηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, χάνοντας τα πρωινά κέρδη, καθώς επικρατούν λογικές κλειδώματος κερδών σε blue chips και τράπεζες. Διατηρούνται τα κέρδη σε ΔΕΗ, Σαράντη, σε θετικό έδαφος η ΕΤΕ, πιέσεις για ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Χρηματιστήριο

Συντηρείται η άνοδος στα ευρωπαϊκά, «γύρισε» λίγο χαμηλότερα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Θετικό, σε συγχρονισμό με τις διεθνείς αγορές, το ξεκίνημα της συνεδρίασης, αλλά με επάνοδο πωλητών και πιέσεις σε συγκεκριμένα blue chips.

Από τις 916,64 έως τις 920,61 μονάδες στο πρώτο ημίωρο, με σταδιακές ρευστοποιήσεις στη συνέχεια και διολίσθηση προς τις 910 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φτάνει τα 14,2 εκατ. νωρίτερα (στις 13:25).

Στα «τοπικά υψηλά» της αρχής βγήκαν πωλήσεις από θεσμικό χαρτοφυλάκιο, με συνέπεια δεικτοβαρείς μετοχές να περάσουν σε αρνητικό έδαφος, καθώς δεν υπήρξε ουσιαστική αντίδραση από την πλευρά των αγοραστών.

Πωλήσεις και σε τραπεζικά αλλά και σε blue chips, με τον ΔΤΡ από τις 577,10 να διολισθαίνει περί τις 5 μονάδες και τον FTSE25 από τις 2.212,59 προς τις 2.192 μονάδες.

Με βάση τη μέχρι τώρα εξέλιξη της συνεδρίασης, νέοι επενδυτές δεν φαίνεται να είναι εντός παιδιάς, επιπλέον ρευστότητα δεν εισρέει -προσώρας-, με αποτέλεσμα να είναι αρκετή η εντολή ενός-δύο ισχυρών πωλητών για να αναστραφούν τάση και κλίμα.

Σε Πειραιώς, Εθνική, Mytilineos, ΔΕΗ, Αlpha Bank η μεγαλύτερη δραστηριότητα και με Motor Oil, Eurobank, OTE, Intracom, Profile να ακολουθούν.

Εμφανής η μερική κατοχύρωση θέσεων, η δυσανάλογη ζήτηση, τάση που δεν περιορίζεται στα τραπεζικά ή στα blue chips, αλλά εκτείνεται και σε mid-small caps που υπεραποδίδουν.

Από τo 1,40 στo 1,383 η μετοχή της Πειραιώς, από τo 1,18 στo 1,163 της Alpha Bank, από τα 13,82 στα 13,45 της Motor Oil, από τα 16,10 στα 15,85 του ΟΤΕ κ.α., για να αποδοθεί καλύτερα η σύνθεση του «γυρίσματος» σε μετοχές του δείκτη.

Αλλαγή ισορροπιών όμως και στα στρατόπεδα αγοραστών-πωλητών, καθώς από τις 51 έναντι 21 (στις 11:05) μεταβλήθηκε σε 33 προς 71 μετοχές.

Σημειωτέον πως για την πλειονότητα των μετοχών με θετικό πρόσημο η τρέχουσα τιμή διαμορφώνεται χαμηλότερα της αρχικά υψηλής.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v