Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οπισθοχωρεί προς τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο απογοητευτικός τζίρος και η πτώση στη χθεσινή συνεδρίαση καταδεικνύουν την αδυναμία προσέλκυσης σημαντικών κεφαλαίων, παρά τα θετικά νέα για την οικονομία. Απειλούνται από το ξεκίνημα οι 900 μονάδες.

Οπισθοχωρεί προς τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Νέο υψηλό για τον Nasdaq, φυσιολογική διόρθωση για τον S&P500 και η προσοχή των αγορών
επικεντρώνεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Κοινή εκτίμηση πως οι ανακοινώσεις Λαγκάρντ θα επηρεάσουν -κατ' αρχάς- βραχυπρόθεσμα αγορές μετοχών, ομολόγων, με τα ευρωπαϊκά εύλογα σε στάση αναμονής.

Στα κελεύσματα της επικεφαλής της ΕΚΤ φαίνεται πως θα ανταποκριθούν ανάλογα οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίοι χθες δεν «άκουσαν» τα της θεαματικής αύξησης του ΑΕΠ -για το δεύτερο τρίμηνο- ούτε τα ξένα σπίτια, που αποτιμούν ως φθηνές τις ελληνικές μετοχές.

Στα μόλις 37,9 εκατ. η αξία συναλλαγών, εντελώς απογοητευτικός τζίρος καταδεικνύει την αδυναμία προσέλκυσης σημαντικών κεφαλαίων, επενδυτών, παθογένεια που προφανώς έχει λόγους και αφορμές.
Στις 909,29 μονάδες, με απώλειες 0,69% για τον Γενικό Δείκτη και διόρθωση από το τοπικό υψηλό ημέρας -των 917,62-, με μόλις 16-17 εκατ. ευρώ, απόρροια στοχευμένων ρευστοποιήσεων σε τραπεζικές και συγκεκριμένα blue chips.

Διόρθωση με αυτούς τους τζίρους επιβεβαιώνει τη «ρηχότητα» της αγοράς, καθώς αρκεί ένας θεσμικός ή ένα μικρό ξένο fund για να «ρίξει» την αγορά. Αγοραστικό ενδιαφέρον ελάχιστο και αυτό χωρίς να ανανεώνεται ρευστότητα και δίχως να βιάζονται οι long να απορροφήσουν την προσφορά σε τιμές έστω λίγο υψηλότερα των 920 μονάδων.

Οι όποιες επιχειρηματικές εξελίξεις, η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, είναι παράμετροι που συντηρούν το όποιο υποτονικό ενδιαφέρον. Αλλά αυτά δεν αρκούν, δεν συνιστούν επενδύσιμη αγορά.

Εστω, σήμερα ανακοινώνει τα οικονομικά μεγέθη 6μήνου ο ΟΠΑΠ, με τη μετοχή να διορθώνει 2,27% στα 12,90 ευρώ, που ήταν και η χαμηλή ημέρας. Αποθαρρυντική, τεχνικά, η εικόνα για τον τίτλο του Οργανισμού, μένει να φανεί εάν μπορεί να βγει αντίδραση σήμερα-αύριο. Τα 13,22 ευρώ είναι η κοντινότερη αντίσταση.
Αύριο, πριν τη συνεδρίαση, ανακοινώνουν αποτελέσματα τα Πλαστικά Θράκης, με τη μετοχή αρχικά σε νέα υψηλά (8,55) και διόρθωση προς το «κλείσιμο» στα 8,37 ευρώ, επίσης χαμηλό ημέρας.

Προφανές πως ορισμένοι παίρνουν μέρος των κερδών τους και αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν είναι όμως λογικό να μην ενεργοποιείται ουσιαστικό επενδυτικό ενδιαφέρον, ικανό να φτάσει σε αξία συναλλαγών, καν, τα 50 εκατ. ευρώ. Και μάλιστα σε μία συγκυρία, που συντρέχουν λόγοι για κάτι τέτοιο.

Βραχυπρόθεσμα, οι αναλυτές εκτιμούν πως σήμερα traders, επενδυτές θα παραμείνουν εντός του συνήθους εύρους 910-890 μονάδων, σε αναμονή των όσων θα αποφασισθούν στην ΕΚΤ. Το μείον 1,23% για τον Δείκτη Τραπεζών, στις 567,43 μονάδες και η μικρή επιβάρυνση για τα ομόλογα «δείχνουν» τους πιο ευαίσθητους τομείς στις κινήσεις της Φρανκφούρτης.

Η μεικτή εικόνα στις αγορές της Ασίας δεν διαφοροποιεί την τάση στα ευρωπαϊκά, με τον DAX στο επίκεντρο. Από τις 15.843,09 (-0,56%) ξεκινά σήμερα η συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη, στην τελική ευθεία για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 26ης Σεπτεμβρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v