Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ειδήσεις από Φρανκφούρτη περιμένει το Χρηματιστήριο

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Εμφανής η επιφυλακτικότητα των επενδυτών, που εστιάζουν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις με βάση τα εταιρικά νέα. Τις αποφάσεις της ΕΚΤ περιμένει η αγορά για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Ειδήσεις από Φρανκφούρτη περιμένει το Χρηματιστήριο

Τρίτη σερί διόρθωση για τον Dow Jones στη Νέα Υόρκη, σε αναμονή Φρανκφούρτη, Παρίσι, μετά και τη διόρθωση σε Τόκιο, Σανγκάη και λόγω Fed.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μπορεί να διασώθηκαν οι 900 μονάδες, πλην όμως η ανησυχία παραμένει. Σε μία κομβική συγκυρία (και) για τη χώρα μας και ενόσω προβληματισμός επικρατεί και σε «κεντρικό επίπεδο» στις Βρυξέλλες. Ενδεικτικά τα όσα, από νωρίς, μας μεταφέρει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου από τη Φρανκφούρτη, με τη θέση της επικεφαλής της ΕΚΤ να διαμορφώνει -κατ' αρχάς- βραχυπρόθεσμα στάση και τάση στις αγορές μετοχών, ομολόγων κ.α. Και αυτό μόλις λίγες ημέρες πριν τις Ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.

Σε αυτό το περιβάλλον, traders και επενδυτές εύλογα τηρούν στάση αναμονής, παραμένουν επιφυλακτικοί αλλά και τρέφοντας προσδοκίες πως οι ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας θα είναι ανάλογες των εκτιμήσεων των αγοραστών.

Στα 60,4 εκατ. η αξία συναλλαγών, με τα 10,2 εκατ. να αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές (σε μετοχές των Jumbo, Mytilineos, ΟΛΘ, Πειραιώς, Prodea, ΦΦMezz) και συγκριτικά αυξημένο τζίρο από την πλευρά των αγοραστών σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Eurobank, Viohalco, Coca Cola αλλά και σε τίτλους των Intracom, Πλαστικών Θράκης κ.ά. Από την πλευρά των πωλητών, σε Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Motor Oil κ.α., με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών να διαμορφώνεται στις 49/61, με 59 μετοχές χωρίς μεταβολή.

Με χαμηλό, τις 894,83 για τον ΓΔ φάνηκαν στην εξέλιξη της συνεδρίασης εκείνοι οι βασικοί μέτοχοι, οι επενδυτικές δυνάμεις που στήριξαν τα χαρτιά τους, ενεργοποιώντας εντολές αγοράς από τις 11:30-12:00 και σταδιακά προς το «κλείσιμο» της συνεδρίασης. Χρήσιμη και η χθεσινή συνεδρίαση για τη διαμόρφωση εικόνας όσων δεν αφήνουν τις μετοχές τους βορά στις περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις ορισμένων θεσμικών ή μικρών ξένων funds.

Ενα από τα εργαλεία-ρυθμιστές της στάσης traders, επενδυτών είναι τα οικονομικά αποτελέσματα. Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε EBITDA 204,8 εκατ. και προμέρισμα 0,10 με δυνατότητα επανεπένδυσης, στα 13,12 (1,71%) με αγοραστές η μετοχή. Αποτελέσματα και για Autohellas (16,9 εκατ. καθαρά κέρδη), Quest (23,39 εκατ.), με τις μετοχές στα 7,35 και 14,36 αντίστοιχα (αμφότερες με πωλητές).

Πριν τη συνεδρίαση ανακοίνωσαν το εξάμηνό τους τα Πλαστικά Θράκης, με τη μετοχή σε νέο υψηλό (8,74 ευρώ) να «τρέχει» ένα 128,38% από την αρχή του έτους.

Τεχνικά οι 897/894 είναι η πρώτη στήριξη για τον ΓΔ, με καταληκτικό του εύρους τις 885/880 μονάδες. Αντιστάσεις στις 905/907 και στις 920 plus η δυσπρόσιτη πριν το υψηλό 52 εβδομάδων, στις 931,34 μονάδες.
Κυρίως traders αλλά και επενδυτές διαμορφώνουν τις κινήσεις τους -ειδικά οι πρώτοι- ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ και δευτερευόντως τα futures στη Νέα Υόρκη.

Αμυντική στάση, επιφυλακτική -λογικά- μέχρι τις 14:00 (περίπου) και στη συνέχεια ανάλογα, ή του... ύψους ή του... βάθους. Πολύ πιθανή η αυξημένη μεταβλητότητα από το δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v