Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα όπλα αγοραστών και πωλητών στη μάχη των 900 μονάδων

Θετικό το άνοιγμα για τον ΓΔ με τη ΔΕΗ στο +8%. Τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ αλλά και τις εξελίξεις με ΔΕΔΔΗΕ καλούνται να αποτυπώσουν στο ταμπλό οι επενδυτές. Σε θέση οδηγού οι τράπεζες, η μετοχή-βαρόμετρο της συνεδρίασης και το ενδιαφέρον στα mid caps.

Χρηματιστήριο: Τα όπλα αγοραστών και πωλητών στη μάχη των 900 μονάδων

Σε νέες «μάχες» πωλητές vs αγοραστών, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με στόχο τις 900 μονάδες.

Με «όπλα» ΔΕΔΔΗΕ-ΔΕΘ-Scope Ratings οι πρώτοι και ορίζοντα, οι βραχυπρόθεσμοι τη συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε η λήξη «τριπλής σειράς» στα Παράγωγα, οι αλλαγές/προσθήκες στους δείκτες FTSE2/Russell, η αξιολόγηση της DBRS.

Οι δεύτεροι, με τον «αέρα» απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας, βάζοντας φρένο σε ένα μικρό ανοδικό σερί -δύο συνεχόμενων εβδομάδων- την εμφανή αδυναμία προσέλκυσης νέων κεφαλαίων, που για ένα «ρηχό» χρηματιστήριο -όπως το δικό μας- σημαίνει πως 1-2 μέτρια χαρτοφυλάκια με στοχευμένες εντολές πώλησης μπορούν να πιέσουν χαμηλότερα δείκτες, μετοχές.

Στις 901,13 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, οριακά πάνω από το ψυχολογικό όριο, με τον τραπεζικό κλάδο να επιχειρείται να γίνει η διαφορά και την Πειραιώς να υπεραποδίδει. Στις 561,98 ο ΔΤΡ, στις 2.168,13 ο FTSE25, χαμηλότερα των 1.500 για τον FTSEMidCap -μετά από καιρό-, γράφοντας αρνητικό πρόσημο έναντι της μεγάλης κατηγορίας της αγοράς.

Με μέσο ημερήσιο τζίρο λιγότερο των 55 εκατ. ευρώ -για ακόμη μία εβδομάδα- κατ' αρχάς οι traders θα επιδιώξουν να «τιμολογήσουν» την προσφορά/τίμημα του Macquarie για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Στα 2,1 δισ. για το 49%, με τη ΔEΗ στα 2,3 δισ. και τον ΑΔΜΗΕ στα μόλις 587 εκατ. Εμπειροι διαχειριστές θεωρούν ζήτημα χρόνου και συγκυρίας την άρση των εξόφθαλμων στρεβλώσεων.

Για το οικονομικό επιτελείο, το «ταμείο» είναι συν καθώς με Εγνατία, ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ υλοποιεί ιδιωτικοποιήσεις συνολικής αξίας 4,3 δισ., γεγονός που -μέχρι τώρα- δεν έχει «αγγίξει» το χρηματιστήριο. Ενδιαφέρουσα η αδιαφορία των αγορών, καθώς ελάχιστη είναι η ανταπόκριση ξένων funds, διαχειριστών, «ισχυρών χεριών» για ό,τι συντελείται παράλληλα στο οικονομικό πεδίο.

Με Πειραιώς -καθώς εντάσσεται σε κύριους διεθνείς δείκτες-, με ΟΤΕ, ΔΕΗ και 3-4 blue chips, η προσπάθεια των αγοραστών να επαναφέρουν την αγορά σε τροχιά προς τις 920 μονάδες. Αν και για όλο και περισσότερους, όλο και λιγότερη σημασία έχει το πόσο «γράφει» ο Γενικός Δείκτης.

Εβδομάδα ενδιαφέρουσα και για τα ισχυρά mid caps, καθώς σε άλλα (Quest, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Avax, Intrakat κ.α.) οι αγοραστές είχαν τον κύριο λόγο μέχρι και την Παρασκευή, την ώρα που σε άλλα (Πλαστικά Θράκης, Performance, Profile κ.α.) εγχώριοι θεσμικοί και επενδυτικά σχήματα έπαιρναν μέρος των σημαντικών υπεραξιών τους.

Μετοχή-βαρόμετρο η Coca Cola/hbc, που με το συνολικό μείον 3,71% την τελευταία εβδομάδα επηρέασε σημαντικά τη διακύμανση/τάση για τον FTSE25. Ειδικότερα για τη δεύτερη «βαρύτερη» εισηγμένη, στο ΧΑΑ, η μεθαυριανή ημέρα είναι κρίσιμη και επενδυτικά, καθώς συνεδριάζει η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εάν υπάρχει παράβαση των όρων ανταγωνισμού (μετά από σχετική καταγγελία της ΒΑΠ Παντελής Κούγιος).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v