Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οπισθεν ολοταχώς κάτω από τις 900 το Χρηματιστήριο

Χωρίς σοβαρή αντίσταση η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες απώλειες, πτώση 5% για ΕΤΕ. Υποχωρούν άνω του 2% Coca Cola, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Motor Oil.

Οπισθεν ολοταχώς κάτω από τις 900 το Χρηματιστήριο

Εισαγόμενες πιέσεις αλλά και εσωτερικές ανησυχίες «ρίχνουν» το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Χωρίς σοβαρή αντίσταση και με συναλλαγές 5,5 εκατ. ευρώ -στα πρώτα 15' της συνεδρίασης- διαμορφώνουν τη διορθωτική τάση για την πλειονότητα των μετοχών.

Εκτός, οι επιφυλάξεις για την πολιτική της Fed στο θέμα του tapering συνδυαστικά με εξελίξεις σε άλλα μέτωπα -η περίπτωση της κινεζικής Evergrande είναι ένα από αυτά- ενεργοποιούν πωλήσεις σε όλα τα κύρια χρηματιστήρια. Με τον DAX στη Φρανκφούρτη να χάνει περισσότερο από 2%, διορθώνοντας προς τις 15.176 μονάδες.

Εντός, οι πωλήσεις λόγω των έξω αλλά και φήμες που από νωρίς συζητιούνται σε χρηματιστηριακά γραφεία εκδηλώνονται με τη μορφή ρευστοποιήσεων, κατ' αρχάς στη μετοχή της Εθνικής. Μεγαλύτερες του 4% οι απώλειες, στα 2,531 ευρώ η μετοχή με πιεστικές πωλήσεις από την προσυνεδρίαση κιόλας.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει αποδειχθεί πως φήμες/σενάρια για αμκ ενεργοποιούν αντανακλαστικά πωλήσεις στον κλάδο, συνεπώς απαιτείται άμεση αποσαφήνιση του όλου κλίματος.

Με την Εθνική -που από το προσυνεδριακό την είχαμε θεωρήσει σηματωρό για τον κλάδο και την αγορά- στο -4,13%, εύλογα ρευστοποιούνται θέσεις και σε Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, με συνέπεια τη διόρθωση, για τον ΔΤΡ, έως 2,67% στις 563,76 μονάδες.

Σε Εθνική η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με Alpha Βank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Eurobank να ακολουθούν όλες στο «κόκκινο», όπως και Πειραιώς, ΟΤΕ, Mytilineos, Motor Oil, Jumbo.

Ενδεικτικό το ότι στις 10:55, με τζίρο 7,2 εκατ. (μεγαλύτερος αναλογικά σε σχέση με τις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας) οι πωλητές υπερτερούσαν σε 79 μετοχές, έναντι μόλις 12 που πήγαιναν -προσώρας- κόντρα στη διόρθωση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v