Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διατηρούν το αβαντάζ οι αγοραστές

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Ενθαρρυντικό το ξεκίνημα τον Νοέμβριο, με το νέο ρεκόρ στη Wall να τροφοδοτεί τις αγορές. Το υψηλό για τον τραπεζικό δείκτη και το στοίχημα... υψηλής τάσης στη ΔΕΗ. Ποιες μετοχές τίθενται στο προσκήνιο.

Χρηματιστήριο: Διατηρούν το αβαντάζ οι αγοραστές

Νέα υψηλά στη Wall Street μετά τις δηλώσεις Πάουελ, «ανάσες» στις αγορές ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου ύστερα από την -εκ νέου- διευκρίνιση Λαγκάρντ για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων το 2022.
Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μία ικανοποιητική συνεδρίαση και για τους πωλητές αλλά και για τους αγοραστές.

Με τον τραπεζοβαρή Γενικό Δείκτη στις 908,12, με υψηλό ημέρας τις 911,78 μονάδες, σαν με... μοιρογνωμόνιο να «μετράται» η προσέγγιση των 913 μονάδων, σημαντικού σημείου αναφοράς για όσους παρακολουθούν, και με γνώμονα την τεχνική ανάλυση, την κάθε συνεδρίαση.

Συναλλαγές 58,384 εκατ. ευρώ, με ΔΕΗ, Eurobank, ETE, ΟΠΑΠ και Alpha Bank στις πρώτες 5 θέσεις, με τα 8,69 εκατ. να αλλάζουν χέρια μέσω 12 πακέτων, τα 6 εξ αυτών στη μετοχή της Eurobank.

Από τις 4.654 μονάδες, οριακά υψηλότερα τα futures του S&P500, νέα σημαντική διόρθωση για τον δείκτη-προπομπό Baltic Dry Index, στις 3.187 νωρίτερα (investing.com), με τον επικεφαλής της Fed να εκκινεί μεν το tapering, να εμμένει, ωστόσο, στη θέση του για παροδικό υψηλό πληθωρισμό. Θέση που διευκολύνει και την επικεφαλής της ΕΚΤ.

Με αυτά, βραχυπρόθεσμα, οι traders μπορούν να διατηρήσουν το πλεονέκτημα που έχουν αποκτήσει από τις 894 μονάδες της 29ης Οκτωβρίου, με τον Νοέμβριο -μήνα παραδοσιακά φιλικό προς τους long- να έχει εκκινήσει με ενθαρρυντικές προϋποθέσεις.

Η προσοχή στη ΔΕΗ, η διαφορά όμως στον τραπεζικό κλάδο καθώς οι 599,68 (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 600,43) αποτελούν «τοπική κορυφή» 5 μηνών. Με τη Eurobank οδηγό, στο 0,9568, όλο και εγγύτερα στην τιμή της αμκ (του 2016), με 16,68% άνοδο στον μήνα και 65,36% για το 2021. Η μετοχή με τη μεγαλύτερη απόδοση από τις 25 του FTSE25 μέχρι τώρα. Συνοδηγός η Εθνική στα 2,80 ευρώ, επίσης τοπικό υψηλό με αγοραστές, οι οποίοι προσβλέπουν -τουλάχιστον οι traders- σε ένταξή της στον δείκτη MSCI Greece. «Κοντός ψαλμός...» -σε μία εβδομάδα θα γνωρίζουν.

Για τη ΔΕΗ τώρα, το χθεσινό έως τα 9,60 ευρώ δικαιώνει όσους έβλεπαν τη διαμόρφωση ενός «μαξιλαριού» πάνω από τα 9 της τιμής συμμετοχής στην αμκ, μέχρις ότου εισαχθούν οι νέες μετοχές.

Στα 9,40 η τελική τιμή, με την αγορά να διερωτάται εάν η θεαματική/πρωτοφανής ζήτηση για συμμετοχή θα μπορούσε να «υποχρεώσει» τη διοίκηση να αντλήσει περισσότερα, λ.χ. 1,5 αντί για 1,35 δισ., δηλαδή διπλάσιο από το αρχικό των 750 εκατ.

Αναμφίβολα στοίχημα «υψηλότατης τάσης», με τα funds στην κυριολεξία να... συνωστίζονται, προκειμένου τόσο να αποκτήσουν μερίδιο μιας «νέας ΔΕΗ» όσο και να συμμετάσχουν στον ευρύτερο ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας. Σε αυτόν που επιμένουμε πως συμμετοχή έχουν όλες οι εισηγμένες επιχειρηματικές δυνάμεις.

Σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό του Ελληνικού, η Πέννυ Κούτρα έχει το ρεπορτάζ για τα έργα υποδομών και τις επόμενες δημοπρατήσεις.

Στα 7,48 ευρώ η μετοχή της Lamda Development, με την αντίδραση από το τελευταίο χαμηλό των 7,07 ευρώ (29/10) να συνοδεύεται από αυξημένες συναλλαγές.

Στα συν της χθεσινής συνεδρίασης, για τους long, το «γύρισμα» του ΟΠΑΠ στα 13,40 (1,44%), η αναμονή του ΟΤΕ στα 15,50 (0,10%), η ισχυρή αντίδραση σηματωρών όπως η Mytilineos στα 15,65 (1,82%), η Motor Oil στα 14,96 (1,77%), η Jumbo στα 12,96 (1,25% ).

Από την περιοχή των 1.460 μονάδων για τον FTMidCap, με την Profile να κάνει τη διαφορά (στα 5,92) και Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, AVAX, Cenergy, Intracom, Papoutsanis, ΟΛΘ να συμπληρώνουν τις μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v