Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αποκόμιση κερδών και αναδιάταξη θέσεων

Χαμηλώνει η εγχώρια αγορά. Ένδειξη πως «νέο χρήμα» σε μετοχές, πέραν των προσφορών για την ΑΜΚ της ΔΕΗ, δεν μπαίνει στo σύστημα, με ροή εντολών στα συνήθη επίπεδα των τελευταίων ημερών. Ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και αρκετά βαριά χαρτιά.

Χρηματιστήριο: Αποκόμιση κερδών και αναδιάταξη θέσεων

Σταθεροποιητικά τα ευρωπαϊκά, οριακά υψηλότερα τα futures στη Νέα Υόρκη. Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τελευταία συνεδρίαση μίας άκρως ενδιαφέρουσας εβδομάδας, πωλητές-αγοραστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε θεαματικές ανατροπές.

Περισσότερο σε συνεδρίαση απολογισμού, αναδιάταξης θέσεων/ρευστότητας παραπέμπουν οι πρώτες κινήσεις τους παρά σε προετοιμασία για άμεση αντίδραση ή διόρθωση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να περιμένουμε μεικτές εντολές -σε άλλα χαρτιά, αγορές, σε άλλα, πωλήσεις-, συναλλαγές σε εύρος μεταξύ 902-913 μονάδων. Ενδεχόμενη έξοδος είτε εκτός του χαμηλού είτε του άνω ορίου θα χρειαστεί αναθεώρηση της βραχυπρόθεσμης τακτικής.

Ροή εντολών στα συνήθη, των τελευταίων ημερών, παραπέμποντας σε τζίρο ημέρας των 55-58 εκατ. ευρώ, ένδειξη πως «νέο χρήμα» σε μετοχές -πέραν των προσφορών για την αμκ της ΔΕΗ- δεν μπαίνει στην αγορά.

Παράλληλα το «κλείσιμο» του βιβλίου της αμκ, η μεγαλύτερη των 4 δισ. προσφορά, η πληθώρα των funds ενισχύουν την εκτίμηση πως και ρευστότητα και επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχουν (κυρίως από την πλευρά των ξένων), από τη στιγμή που διαβλέπουν ευκαιρίες και ελκυστικούς όρους συμμετοχής.

Στη ΔΕΗ η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με τις εντολές από τα 9,465 έως τα 9,73 ευρώ (επιβεβαιώνοντας και τον δεύτερο/υψηλότερο στόχο του 9,70 ευρώ, που είχε τεθεί από τη Δευτέρα),
δημιουργώντας ένα «μαξιλάρι» μέχρι την είσοδο των νέων μετοχών (στις 16/11).

Ωστόσο, η Επιχείρηση μπορεί να είναι το «στοίχημα» των ημερών και για τους βραχυπρόθεσμους, πλην όμως σε αρκετά blue chips υπερτερούν οι πωλητές. Με ελεγχόμενες πωλήσεις έως 1,35% χαμηλότερα (Jumbo, Mytilineos), με ρευστοποιήσεις και στις τέσσερις τραπεζικές, με συνέπεια ο FTSE25 να διορθώνει προς τις 2.191 (-0,39%), με τον ΔΤΡ να κλίνει περισσότερο στις 596 (-0,66%).

Με όχι πολλές/πιεστικές συναλλαγές -στα 6,9 εκατ. στα πρώτα 40'-, αλλά με «στήσιμο» των αγοραστών από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Ενδεικτικά, από τις τραπεζικές, για τη Eurobank από το 0,9562 (-0,55%), για την Alpha Bank από το 1,113 (-0,50%) και από τις σηματωρούς, για τη Mytilineos από τα 15,34, για την Jumbo από τα 12,81 ευρώ.
Μετοχή δείκτη ο ΟΤΕ κυμαίνεται στα 15,38 (αρχικά) έως τα 15,15 (πριν λίγο), βαραίνοντας στη στάθμιση του δείκτη.

Με τον ΓΔ στις 905,99 μονάδες, χαμηλότερα 0,30%, η απόδοση διαμορφώνεται στο 0,81% για την εβδομάδα.
Με 35/34 ανοδικές/πτωτικές, με τους πωλητές να διευρύνουν σταδιακά το προβάδισμά τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v