Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μάχες στο «οχυρό» των 900 μονάδων

Στη δίνη των κινήσεων αποκόμισης κερδών ο Γενικός Δείκτης, υποχωρεί προς το κρίσιμο ορόσημο των 900 μονάδων. Στη μετοχή της ΔΕΗ, που ενισχύεται σχεδόν 2%, ο μισός τζίρος της συνεδρίασης. Πτώση για τράπεζες και blue chips.

Χρηματιστήριο: Μάχες στο «οχυρό» των 900 μονάδων

Οριακές διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά, διευρύνεται το premium για τα futures του S&P500,
αλλά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι πωλητές είναι αυτοί που ελέγχουν τη ροή της συνεδρίασης.

Μέτριες συναλλαγές, αργός ρυθμός εντολών, σε μία -σχεδόν- μονομετοχική ημέρα, καθώς ο περίπου μισός τζίρος πραγματοποιείται στη ΔΕΗ.

Με τη ΔΕΗ πάνω αλλά την πλειονότητα των blue chips χαμηλότερα, για τον Γενικό Δείκτη διαγράφεται κλίση από τις 910,29 έως και οριακά κάτω από το όριο των 900 μονάδων.

Στα 30 εκατ. η αξία συναλλαγών νωρίτερα, με τις συναλλαγές στον τίτλο της Επιχείρησης να έχουν υπερβεί το 1,3 εκατ. τμχ., με τις εντολές να δίνονται μεταξύ 9,465-9,73 ευρώ.

Όμως, πέραν της ΔΕΗ ελάχιστα, καταδεικνύοντας για πολλοστή φορά τόσο τη «ρηχότητα» του χρηματιστηρίου μας όσο και την απουσία ουσιαστικής παρέμβασης των εγχώριων διαχειριστών, θεσμικών έναντι των ξένων και κάθε λογής funds.

Από τη στιγμή που για τους ξένους υπάρχει μόνο η ΔΕΗ -αυτή τη εβδομάδα-, το υπόλοιπο της αγοράς παραμένει στο περιθώριο -πλην βεβαίως συγκεκριμένων εξαιρέσεων.

Διαγραμματικά, για τον ΓΔ ενδεχόμενη απώλεια (σε κλείσιμο) των 902-900 μονάδων ενισχύει το ενδεχόμενο δοκιμασίας προς τις 895-892 μονάδες, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλεται η βραχυπρόθεσμη φορά. Παραμένει ανοδική σε διάστημα μηνός.

ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Mytilineos, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Motor Oil, Jumbo κ.α. παραμένουν με πωλητές. Ελεγχόμενη μεν η διόρθωση αλλά και εμφανής η απουσία αγοραστών σε υψηλότερες τιμές.

Ενδεικτική εικόνα για τον FTSE25 το ότι εκτός από τη ΔΕΗ, σε άλλες μόλις 3 μετοχές υπερτερούν οι αγοραστές. Σε Aegean, Sarantis, ElvalHalcor και αυτό είναι όλο.

Κάπως διαφορετικά για τα «μεσαία», καθώς στις 10 από τις 20 του δείκτη πλεονεκτούν οι πωλητές.

Ξεχωρίζουν με αγορές Attica Bank, Intracom, IntraKat, ΕΛΤΟΝ, Ευρωπαϊκή Πίστη, ενώ για άλλες πέντε η τιμή παραμένει χωρίς μεταβολή.

Στις 45/60 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με την Intralot στο 0,685 (με 7,03% να συμπληρώνει την 3άδα της ανόδου μετοχών/εισηγμένων συμφερόντων Κόκκαλη).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v