Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κλειδιά για τη συνέχιση της ανόδου στο Χρηματιστήριο

H προεξόφληση της ετυμηγορίας Moody's και η νέα παρέμβαση υπέρ των τραπεζών από την HSBC να αναβαθμίζει συστάσεις και τιμές-στόχους για τις συστημικές, φέρνει τον κλάδο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ποιες άλλες μετοχές μαγνητίζουν.

Τα κλειδιά για τη συνέχιση της ανόδου στο Χρηματιστήριο

«Αδιόρθωτη» η Wall Street, σε διάταξη «μάχης» πωλητές vs αγοραστές για την καταγραφή νέων υψηλών έτους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στις 4.704,54 ο S&P500, από τις 16.221,73 σε λίγη ώρα ο DAX στη Φρανκφούρτη και στην Αθήνα,
από τις 923,07 μονάδες ξεκινά η προσπάθεια των long για κατάκτηση των 932 μονάδων.

«Καύσιμα» σε αυτό το εγχείρημα, η τάση στη Νέα Υόρκη αλλά κυρίως η λήξη της απλής σειράς μηνός Νοεμβρίου στα Παράγωγα, η προεξόφληση της ετυμηγορίας του οίκου Moody's και η νέα παρέμβαση ξένου οίκου υπέρ των τραπεζών, νωρίτερα με την HSBC να αναβαθμίζει συστάσεις και τιμές-στόχους για τις συστημικές.

Σε αυτό το κλίμα προώθησης/υποστήριξης των ξένων συνεκτιμάται η προ ημερών παρέμβαση της Morgan Stanley, με τον αμερικανικό οίκο να σπεύδει να προϊδεάσει για τη σημερινή στάση του έτερου αμερικανικού οίκου Moody's.

Ευνοϊκό σκηνικό για τους long, θυμίζοντας πως ανάλογο είχε στηθεί και πέρυσι, με αποκορύφωμα το year end rally 2020. Μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι εάν αυτή η εμφανής προώθηση από τα ξένα σπίτια θα μπορούσε να έχει ανάλογο αποτέλεσμα.

Προσώρας για τον ΓΔ η εβδομάδα «τρέχει» με 1,05% και με 2,68% σε απόδοση μηνός. Με αιχμή τις τραπεζικές, με τον ΔΤΡ στις 609,37 να «μετρά» 3,76% και 5,06% αντίστοιχα, αλλά και πολύτιμες βοήθειες από τα blue chips.

  • Οι περισσότεροι μπορεί να βγουν πωλητές στη ζώνη των υψηλών (930-935) και όντως το επίπεδο είναι δυνατό τεχνικά. Παρ' όλα αυτά χρειάζεται λίγο υπομονή, μιας και αν κάποιος παρατηρήσει κλαδικά τα γραφήματα, οι στόχοι σε κάποιες περιπτώσεις είναι αισθητά υψηλότεροι. Μία κατοχύρωση του 930-935 μπορεί να δώσει κίνηση στη ζώνη του 960. Το 918 σημαντική κοντινή στήριξη ενώ το στοπ ανέβηκε στο 909 σε κλείσιμο ώρας.

Στις 2.224,80 μονάδες ο FTSE25 με άνοδο 1% σε διάστημα εβδομάδας και 2,24% σε μηνιαίο.

Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής αυτής της φάσης της αγοράς η ΔΕΗ στα 10,29 ευρώ, με τα «ισχυρά χέρια» να απορροφούν τη σημαντική προσφορά των νέων μετοχών -από τα χαμηλά των 9,965 ευρώ-
μεθοδικά να «δένουν» τα 10,05 ως στήριξη και σημείο αναφοράς για αγορές που έφθασαν έως τα 10,29 ευρώ.

Αρωγός ο ΟΤΕ με άνοδο 2,26% στα 15,40 ευρώ και μάλιστα πιστώνοντας -από σήμερα- στους λογαριασμούς των δικαιούχων μετόχων/επενδυτών το έκτακτο μέρισμα. Επιπλέον ρευστότητα στο σύστημα, «καύσιμο» που έρχεται να προστεθεί στον ενισχυμένο τζίρο (των 70 εκατ.) και στις σταθερές ροές -λόγω rebalancing- προς την τελευταία συνεδρίαση μηνός, την Τρίτη 30 Νοεμβρίου.

Παράλληλα traders και επενδυτές ενεργούν με γνώμονα τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, τις επιχειρηματικές διεργασίες, τους σχεδιασμούς και συμφωνίες των εισηγμένων.

ΟΠΑΠ, Aegean αρχές της προσεχούς εβδομάδας είναι 2 όμιλοι-σηματωροί στους κλάδους τους, με την ανακοίνωση των μεγεθών τριμήνου να συγκεντρώνουν ενδιαφέρον.

Κλάδος-κλειδί για τη στόχευση των long ο τραπεζικός, μετά και τη στήριξη της HSBC.

Με τη Eurobank στο 0,98 ευρώ (1,45%), μόλις 0,02 από την τιμή της αμκ (του 2016), με την Εθνική στα 2,84 (0,67%) να υπολείπεται 0,16 από την αντίστοιχη, την Alpha Bank στο 1,134 (2,02%) να πραγματοποιεί τις περισσότερες συναλλαγές -στη χθεσινή συνεδρίαση- και την Πειραιώς στο 1,474 (1,66%) να έχει ξεμείνει μακράν πίσω (σε απόδοση) από τις συστημικές.

Για τον κλάδο συνεκτιμώνται οι εξελίξεις στη μη συστημική Attica Bank, με την αμκ να έχει εισέλθει στο τελευταίο -κρίσιμο- μίλι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v