Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ι. Κιουμής: Οι διαφορές μεταξύ «κανονικής» και «πρόχειρης» ΜΕΘ

Κλίνες ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν υπό ορισμένες προϋποθέσεις δεν πληρούν τα στάνταρ εντατικής θεραπείας, όπως ορίζονται από το νόμο, λέει ο καθηγητής. Ο εισαγγελέας ας ρωτήσει τη διοίκηση.

Ι. Κιουμής: Οι διαφορές μεταξύ «κανονικής» και «πρόχειρης» ΜΕΘ
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Με την επίμαχη αναφορά του σε «πρόχειρες» ΜΕΘ, που στήθηκαν χωρίς επαρκή στελέχωση, με αποτέλεσμα την αυξημένη θνητότητα ασθενών, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Θόδωρος Βασιλακόπουλος περιέγραψε κάτι το αυτονόητο. Αυτό επισημαίνει o καθηγητής Πνευμονολογίας - Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ και μέχρι πρότινος διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Ιωάννης Κιουμής, εκφράζοντας την απορία του για το ότι οι σχετικές δηλώσεις προκάλεσαν εισαγγελική παρέμβαση.

«Δεν χρειάζεται μετάφραση κατά την άποψή μου. Ο κ. Βασιλακόπουλος είπε το αυτονόητο: όταν δημιουργείς κάποιες κλίνες ΜΕΘ που δεν υπήρχαν προηγουμένως, είναι επόμενο ότι αυτές οι κλίνες ΜΕΘ και κυρίως αυτό το προσωπικό που στελεχώνει τις κλίνες ΜΕΘ δεν είναι ισάξιο με εκείνο που υπήρξε στις οργανωμένες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», τονίζει και προσθέτει: «Αν δεχόμασταν ότι αυτό δεν έχει καμία επίπτωση στη λειτουργία της συγκεκριμένης κλίνης και στην περίθαλψη του ασθενούς, θα ήταν σαν να αποδεχόμαστε μια παραδοξότητα: ότι η εντατική θεραπεία τελικά δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία».

Ο κ. Κιουμής εξηγεί με παραστατικό τρόπο τη διαφορά μιας οργανωμένης ΜΕΘ από μια που στήθηκε εκτάκτως για να εξυπηρετήσει τις πιεστικές ανάγκες: «Από τη μια, σε περιθάλπει ένα team ανθρώπων -νοσηλευτών και γιατρών- που ξέρουν τη δουλειά, έχουν τα σωστά αντανακλαστικά, έχουν τη συνεργασία μεταξύ τους, τεκμηριωμένη και βιωμένη, δηλαδή ξέρουν να κάνουν ακριβώς ό,τι πρέπει να κάνουν την κατάλληλη στιγμή, χωρίς να ανταλλάσσουν πάρα πολλές κουβέντες και εξηγήσεις. Από την άλλη, έχεις μια κλίνη ΜΕΘ που την έφτιαξες εδώ κι εκεί και έχεις μαζέψει δυο-τρεις ανθρώπους που έχουν μια ιδέα εντατικολογίας, μπορεί να είναι και ένας από αυτούς εντατικολόγος, και πέντε νοσηλευτές που κάπου πέρασαν από εντατική θεραπεία για λίγο ή κάτι καταλαβαίνουν και τους βάζεις από δίπλα για να κάνουν αυτή τη δουλειά».

Ο καθηγητής επισημαίνει πως στη δεύτερη περίπτωση, οι κλίνες που δημιουργήθηκαν υπό ορισμένες προϋποθέσεις δεν πληρούσαν τα στάνταρ εντατικής θεραπείας όπως ορίζονται από το νόμο.

«Να το πω διαφορετικά: αυτή τη στιγμή διασωληνώνονται ασθενείς σε κλίνες χειρουργείου. Είναι αυτό κλίνη εντατικής θεραπείας; Ο εισαγγελέας γιατί δεν μιλάει γι' αυτό; Άρα λοιπόν τι κάνουμε; Κάνουμε κάποιες παραδοχές γιατί μας ωθεί η ανάγκη», σημειώνει και προσθέτει: «Αν θέλει λοιπόν ο κ. εισαγγελέας ας ρωτήσει τη διοίκηση με τον τρόπο που ξέρει να ρωτάει, αν και κατά πόσο ήταν υποχρεωμένη να ανοίξει αυτές τις κλίνες, γιατί αυτή η ζήτηση υπήρχε. Νομίζω ότι δεν θα δυσκολευτεί η διοίκηση να δώσει απάντηση».

Καταγραφή θανάτων: Η διαφορά αδρής - αποδοτέας θνητότητας

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε χθες πως η Ελλάδα θα κατέγραφε 20% λιγότερους θανάτους, αν ακολουθούσε το μοντέλο άλλων χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που μετρούν αυτούς που συμβαίνουν μέχρι 28 μέρες από τη διάγνωση.

Ο κ. Κιουμής υποστηρίζει, αντίθετα, ότι οι θάνατοι θα ήταν περισσότεροι. «Ας πούμε ότι ένας ασθενής μεγάλης ηλικίας περνάει από την οξεία φάση Covid και βγαίνει από αυτή. Όπως ξέρουμε, οι ασθενείς αυτής της ηλικίας έχουν και συννοσηρότητες. Βγαίνοντας λοιπόν από την οξεία φάση και πηγαίνοντας είτε σε μια κοινή κλίνη ή ακόμα και στο σπίτι του, ο ασθενής, λόγω των συννοσηροτήτων, μπορεί μέσα στις 28 μέρες να κάνει μια καρδιαγγειακή επιπλοκή, ένα έμφραγμα μυοκαρδίου για παράδειγμα. Αυτό θα χρεωνόταν στην Covid, ενώ μέχρι τώρα δεν θεωρείται άμεσο αποτέλεσμα της Covid, γιατί ο ασθενής είχε αρνητικοποιηθεί», είπε.

Για να γίνει πιο κατανοητός, ο καθηγητής εξηγεί τις έννοιες της αδρής και της αποδοτέας θνητότητας. «Σε μια κοινή πνευμονία, που υπήρχε προ τhw Covid και θα υπάρχει και μετά, οι περισσότεροι ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους, τη χάνουν όχι ΑΠΟ την πνευμονία, αλλά ΜΕ την πνευμονία», λέει, προσθέτοντας πως η πρώτη είναι η αποδοτέα και η δεύτερη η αδρή θνητότητα.

Με ύφεση προς τα Χριστούγεννα, αν προσέξουμε

Ο κ. Κιουμής εκτιμά πως βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας και πως από τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσει η κατιούσα πορεία. Αυτό όμως θα συμβεί υπό την προϋπόθεση της μη χαλάρωσης.

«Αν το μήνυμα ότι είμαστε στην κορύφωση και θα αρχίσουμε να παίρνουμε σιγά σιγά την κατιούσα μεταφραστεί από τον κόσμο ως ‘εντάξει, παιδιά, ξεσαλώστε’, αυτό δεν θα γίνει. Αν όμως συνεχίσουμε με συνέπεια, με τήρηση των μέτρων και αύξηση των εμβολιασμών, έχω την αίσθηση ότι θα δικαιωθεί η πρόγνωση», σημείωσε για να προσθέσει: «Στη Θεσσαλονίκη τα στατιστικά στοιχεία των κρουσμάτων δείχνουν μια αρχή επιπέδωσης της καμπύλης. Αν η τάση που έχει ο ιός να μειώσει τα κρούσματά του γιατί έκαψε την καύσιμη ύλη που είχε αντισταθμιστεί από μια αντίστοιχη απελευθέρωση των πολιτικών μας και κατάργηση των μέτρων, προφανώς δεν θα συμβεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v