Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο κόκκινο σε κλοιό Covid οι μετοχές

Ψαλιδίζει την υπεραπόδοση της εγχώριας αγοράς έναντι των ευρωπαϊκών η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης εντός και εκτός συνόρων. Πλεονεκτούν οι πωλητές με προσεκτικές εντολές, περιορίζοντας τον τζίρο σε μέτρια μεγέθη. Η διακύμανση των τίτλων.

Χρηματιστήριο: Στο κόκκινο σε κλοιό Covid οι μετοχές

Σε κλοιό Covid και οι αγορές, με τη μείωση θέσεων στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να έχει ως συνέπεια τη διόρθωση δεικτών, μετοχών χαμηλότερα.

Διόρθωση μεν αλλά από πολυετή υψηλά, λ.χ. για DAX, CAC κ.α., σε αντίθεση με το Χρηματιστήριο Αθηνών που οι πωλητές ενεργούν από πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Σε συσσώρευση η «ρηχή» αγορά μας μέχρι τελευταία, ενόσω στις διεθνείς κυριαρχούσαν οι αγοραστές, ωθώντας, μάλιστα, τον S&P500 έως τις 4.743 μονάδες.

Συνεπώς η δικαιολογία πως το ΧΑ διορθώνει λόγω των ξένων είναι ακριβής αλλά κατά το ήμισυ.

Προφανώς οι κάθε λογής ξένοι (αλλά και εγχώριοι θεσμικοί) ρευστοποιούν ακολουθώντας την τάση που είναι σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα τη σημερινή συνέχιση της διόρθωσης, πλην όμως εδώ και μήνες η ελληνική αγορά υποαπέδιδε έναντι των ξένων.

Ετσι και σήμερα, με «ουρά» πωλήσεων -από τη χτεσινή συνεδρίαση- για τον Γενικό Δείκτη οι πρώτες εντολές δόθηκαν από τις 905,85 για να διευρυνθούν σταδιακά έως τις 895,70 μονάδες, επίπεδο κοντά στη σημαντική περιοχή στήριξης 895-892 μονάδων. Επίπεδο όπου ενεργοποιήθηκαν περιορισμένης έκτασης αγορές, με την ψαλίδα να κλείνει λίγο προς τις 899,08 μονάδες.

Διακύμανση, με τους πωλητές να πλεονεκτούν αλλά με τις εντολές τους αρκετά προσεκτικές, περιορίζοντας την αξία συναλλαγών στα μέτρια μεγέθη των 38,2 εκατ. (*).

Σε ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Βank, OTE, Εθνική, ΟΠΑΠ, Jumbo, Mytilineos, Πειραιώς και Motor Oil η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με πωλητές στις 9 από τις 10, καθώς ο ΟΤΕ είναι η πρώτη -και μόνη- από τις 25 μετοχές του δείκτη που «γύρισε» σε θετικό πρόσημο.

Στα 14,91 η χαμηλή τιμή ημέρας, πέρασμα στο συν -μετά τις 14:05- και συνέχιση έως τα 15,14 ευρώ, η διακύμανση για τον «βαρύτερο» τίτλο της αγοράς.

Σε ΤΙΤΑΝ, Aegean, Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Lamda Development οι πωλητές υπερίσχυαν μεν, αλλά ζήτηση από αγοραστές έβγαινε σε τιμές όχι χαμηλότερα του μείον 1%.

Σε αντίθεση με Viohalco (4,63), ΑΔΜΗΕ (2,53), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (9,89), ElvalHalcor (1,89) από τα blue chips.
Σαφές το προβάδισμα των πωλητών και στο ευρύτερο μέρος της αγοράς, καθώς σε μόλις 19 μετοχές πλεονεκτούσαν οι αγοραστές. Εναντι 96 που διόρθωναν χαμηλότερα.

(*) στις 14:15

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v