Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη για τις 900 μονάδες δίνει με το καλημέρα το Χρηματιστήριο

Με αξιόλογη πτώση ξεκίνησε τη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, που υποχωρεί στα όρια των 900 μονάδων. Μετρά τις αντοχές της η αγορά, με την έξαρση της πανδημίας να βαραίνει το κλίμα διεθνώς. Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Μάχη για τις 900 μονάδες δίνει με το καλημέρα το Χρηματιστήριο

Σε ρυθμούς ανανέωσης της θητείας του Τζερόμ Πάουελ η Νέα Υόρκη, υπό την πίεση της έξαρσης
του τέταρτου κύματος της πανδημίας Φρανκφούρτη, Παρίσι, σε συσσώρευση διαρκείας το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στα καθ' ημάς, επιμένει το Μαξίμου -ούτε lockdown ούτε νέοι περιορισμοί-, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φίλιππου Πανταζή, εν μέσω εκτίναξης των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών σε παράλληλο κλοιό νέου κύματος ανατιμήσεων στις γιορτές, όπως σημειώνει η Σοφία Εμμανουήλ και του SOS που εκπέμπει η βιομηχανία για την εκτόξευση του κόστους ενέργειας, σύμφωνα με την Αθηνά Καλαϊτζόγλου.

Αυτές -κυρίως αυτές- οι τρεις παράμετροι συνθέτουν το σκηνικό της περιόδου, με την επιχειρηματικότητα, επενδυτική κοινότητα και κοινωνία να μετρούν τις αντοχές τους.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι εισηγμένοι καλούνται να ενισχύσουν τα αντισώματά τους -αυτά που τους κράτησαν όρθιους στην υπερ-10ετή μνημονιακή κρίση, να αντεπεξέλθουν.

Η επενδυτική κοινότητα, από την πλευρά της, παραμένει αρωγός υπερκαλύπτοντας τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, προσφέροντας «φθηνό/ανταγωνιστικό χρήμα» στις εισηγμένες.

Noval Properties και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παίρνουν σειρά -μετά την τελευταία της ElvalHalcor- σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου, εξέλιξη που συνεκτιμάται από κοινού με τις όποιες επιχειρηματικές εξελίξεις, τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται αυτή την περίοδο.

Στις 911,43 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη σε εύρος διακύμανσης μεταξύ 909,07-923,37 μονάδων,
με τον τραπεζικό κλάδο οριακά θετικό -... ελέω Attica Bank-, με τον ΔΤΡ στις 607,63 και χαμηλό ημέρας στις 603,03 και τον FTSE25 να διορθώνει 1,13% στις 2.181,03 μονάδες.

Στα χαμηλά ημέρας ο δείκτης, με τις απώλειες τραπεζικών και blue chips να βαραίνουν το κλίμα, ειδικότερα με τη «βουτιά» προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Βραχυπρόθεσμα η προσοχή είναι στραμμένη και στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου (Motor Oil, ΟΠΑΠ, Fourlis, EpsiloNet σήμερα, Aegean, Quest αύριο, Eurobank την Πέμπτη, Εθνική την Παρασκευή).

Στα 50,979 εκατ. μειωμένη η αξία συναλλαγών, συγκριτικά με τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας, διαψεύδοντας όσους περίμεναν κινητικότητα/μόχλευση λόγω rebalancing, αλλαγών στους δείκτες FTSE.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v