Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται «ντέρμπι» αγοραστών - πωλητών στο Χρηματιστήριο

Τη «σιωπή» της Moody's αλλά και την επέλαση της πανδημίας καλούνται να αποτιμήσουν οι επενδυτές. Τι δείχνει η αδυναμία υπέρβασης των 930 μονάδων, «κλειδί» το rebalancing αλλά και τα επικείμενα εταιρικά αποτελέσματα.

Ερχεται «ντέρμπι» αγοραστών - πωλητών στο Χρηματιστήριο

Σε δίνη Covid οι ευρωπαϊκές αγορές, επιπρόσθετα σε αποτίμηση της «σιγής ασυρμάτου» της Moody's το Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τις 16.160 μονάδες ο DAX, με διόρθωση από τις 16.282 στις 16.092 μονάδες στις αναταράξεις της Παρασκευής, που προκάλεσε η ανακοίνωση του ολικού αποκλεισμού στην Αυστρία. Ακολούθησαν 2-3 περιφέρειες στη Γερμανία, ενώ τα εκτεταμένα επεισόδια στην Ολλανδία προβλημάτισαν (και) τις αγορές.

Σε ρυθμό διόρθωσης και το «ρηχό» χρηματιστήριό μας, που πλέον των δυσάρεστων εξελίξεων στο υγειονομικό μέτωπο θα κληθεί να αποτιμήσει τη μη βαθμολόγηση του αξιόχρεου της οικονομίας, την Παρασκευή. Ενέργεια μη αναμενόμενη από την πλειονότητα traders, επενδυτών, καθώς προεξοφλούνταν η με κάποιο τρόπο θετική στάση του αμερικανικού οίκου. Μάλιστα η κίνηση της Morgan Stanley να προδικάζει μία τέτοια κίνηση συνέβαλε στο να γίνουν αρκετές συναλλαγές προεξόφλησης. Μένει, συνεπώς, να αποτιμηθεί η «σιωπή» του αμερικανικού οίκου, με σαφείς αναφορές/αιτιάσεις για τον τραπεζικό κλάδο. Για τον οποίο ένας άλλος αμερικανικός οίκος, η JP Morgan, εφιστούσε την προσοχή στα αποτελέσματα 9μήνου των συστημικών ομίλων. Η Πειραιώς άνοιξε την αυλαία, ακολουθούν Eurobank (την Πέμπτη), Εθνική (την Παρασκευή) και κλείνει την προσεχή Τρίτη (30/11) η Alpha Bank.

Στις 606,70 ο ΔΤΡ, με σημεία αναφοράς τις 590 και 620 με ενδιάμεσες τιμές ως βραχυπρόθεσμες (ημερήσιες) στηρίξεις/αντιστάσεις.

Τα οικονομικά αποτελέσματα είναι ένα από τα κριτήρια που καθορίζουν τη στάση (κυρίως) των επενδυτών, με σειρά εισηγμένων-σηματωρών στους κλάδους δραστηριότητάς τους να αποσαφηνίζουν την οικονομική κατάσταση εταιρειών, κλάδων.

ΟΠΑΠ, Motor Oil, Fourlis και Epsilon Net ανακοινώνουν μεγέθη την Τρίτη, Aegean, Quest την Τετάρτη, καλύπτοντας σημαντικό εύρος της επιχειρηματικής/επενδυτικής δραστηριότητας. Αποτελέσματα που θα συνεκτιμηθούν, με τα νεότερα στο μέτωπο του κορωνοϊού, με το σταθερά εκρηκτικό μείγμα στο ενεργειακό, με τον εν γένει προβληματισμό που από την Παρασκευή έχει επανέλθει πάνω από τις ευρωπαϊκές αγορές.

Τεχνικά, για τον ΓΔ η μη υπέρβαση των 930 μονάδων για δύο συνεχόμενες δοκιμασίες μπορεί να μην ακυρώνει το ανοδικό σενάριο, την προετοιμασία για ένα year end rally, πλην όμως η δυναμική μετώπων όπως της Covid-19 δεν επιτρέπεται να παραβλεφθεί.

Η μέχρι τώρα πορεία των αγορών, του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είναι θετική για τον Νοέμβριο. Ωστόσο, οι 7 συνεδριάσεις που μένουν για την ολοκλήρωσή του προοιωνίζονται ντέρμπι μεταξύ πωλητών vs αγοραστών. Τόσο στις ευρωπαϊκές αγορές όσο (συνακόλουθα) και στη δική μας, σε μία συγκυρία που οι αγοραστές είχαν αποκτήσει και ισχυροποιήσει τον έλεγχο, ξεκινώντας την ανοδική αντίδραση από τα τελευταία χαμηλά (894,58 μονάδες) στη συνεδρίαση της 29ης Οκτωβρίου (τελευταία για τον προηγούμενο μήνα).

Παράμετροι που θα συνεκτιμηθούν το rebalancing, οι εισροές στη ΔΕΗ, η έξοδος/είσοδος μετοχών στον δείκτη FTSE (την Τετάρτη).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v