Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stress test κορωνοϊού δοκιμάζουν το Χρηματιστήριο

Σε δίνη-Covid οι επενδυτικές διαθέσεις διεθνώς επηρεάζουν και την εγχώρια αγορά. Σε ρευστή συγκυρία, με το φάντασμα των lockdown να πλανάτε πάνω από την Ευρώπη, οι αντοχές οικονομιών και μετοχών δοκιμάζονται. Οι αιτιάσεις των οίκων.

Stress test κορωνοϊού δοκιμάζουν το Χρηματιστήριο

Με θετικό πρόσημο η τελευταία εβδομάδα, με θετικό ο Νοέμβριος μέχρι και την συνεδρίαση της
Παρασκευής.

Παρά το αρνητικό "γύρισμα" της Παρασκευής, ελέω Βιέννης, στο Χρηματιστήριο Αθηνών όπως στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών οι αγοραστές έκαναν "ταμείο" σε διάστημα εβδομάδος.

Στις 915,02 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 2.206,03 ο FTSE25, στις 606,70 ο Δείκτης Τραπεζών με τον FTMidCap στις 1.508,98 μονάδες, σε "κλείσιμο" εβδομάδος-στην διάρκεια της οποίας θεαματική ήταν η αύξηση συναλλαγών/τζίρου. Κυρίως λόγω της ΔΕΗ με την είσοδο/διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που προέκυψαν από την αμκ, ανεβάζοντας κατά 60,6% τον ημερήσιο μέσο όρο στα 115,6 εκατ.

Ακόμη μία εβδομάδα προσεκτικής ανόδου με παράλληλη ενίσχυση ενεργών επενδυτών, τάση που το πιθανότερο είναι πως θα συνεχισθεί και την προσεχή, με αφορμή-κυρίως- το rebalancing.

Σε μία συγκυρία ρευστή- με τις εξελίξεις στην Αυστρία (και Γερμανικά κρατίδια)- να επαναφέρουν στο κόκκινο τις ανησυχίες για την πανδημία Covid, τις συνέπειες της, τις αντοχές των οικονομιών χωρών-μελών της Ευρωζώνης και μάλιστα σε περίοδο ασφυκτικής ενεργειακής πίεσης η μεταβλητότητα θα είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά των ημερών. Και των εβδομάδων, που ακολουθούν προς το "κλείσιμο βιβλίων" των διαχειριστών επενδυτικών χαρτοφυλακίων, προς τις εορτές των Χριστουγέννων.

Τα νεότερα από την Αυστρία έρχονται να ενισχύσουν την πλευρά Λαγκάρντ, των πολιτικών που ακολουθεί η ΕΚΤ με την Αθήνα να επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από τις αποφάσεις της Φρανκφούρτης.

Για αυτό και η συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου, μας ενδιαφέρει άμεσα.

Περισσότερο μάλιστα, μετά την "σιγή ασυρμάτου" της Moody's, την Παρασκευή. Ο αμερικανικός οίκος προτίμησε να...σιωπήσει θέτοντας τον τραπεζικό κλάδο στο προσκήνιο, προειδοποιώντας για την ποσότητα συμμετοχής του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των συστημικών ομίλων. Εγείροντας ξεκάθαρο προβληματισμό για την δυνατότητα επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας.

Το γεγονός πως ο αμερικανικός οίκος (Moody's) ήρθε να συμπληρώσει- λίγο ως πολύ- τις αιτιάσεις ενός άλλου αμερικανικού οίκου (Standard & Poor's) πριν-σχεδόν- ένα μήνα.

Αιτιάσεις, που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, συνεκτιμώντας τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Την αυλαία άνοιξε η Πειραιώς, ακολουθούν Eurobank (την Πέμπτη), Εθνική (Παρασκευή) με τον ΔΤΡ στο συν 3,30% σε εβδομαδιαίο και στο 16,90% για το 2021.

Κλάδος-κλειδί, και λόγω αυξημένης βαρύτητας στην στάθμιση των δεικτών, με τις 590 μονάδες κοντινή στήριξη και τις 620 κοντινή αντίσταση.

Στα 1,1375 ευρώ η Alpha Bank, με θεαματικό θετικό "γύρισμα" την Παρασκευή, στα 2,83 η Εθνική, στα 0,97 η Eurobank και στα 1,46 ευρώ η Πειραιώς.

Τι να προσέξετε στα αποτελέσματα 9μηνου των τραπεζών, σύμφωνα με την JP Morgan σημειωνόταν σε σχόλιο του euro2day.gr νωρίτερα.

Με την ανακοίνωση μεγεθών τριμήνου δίνεται η δυνατότητα στους επενδυτές να αξιολογήσουν/αποτιμήσουν ανάλογα τις εισηγμένες, με την προσοχή να στρέφεται στη συνεδρίαση της Τρίτης κυρίως στους ομίλους ΟΠΑΠ, Motor Oil και Fourlis (την ίδια μέρα ανακοινώνει και η EpsiloNet. Την Τετάρτη είναι η σειρά της Aegean (πριν την έναρξη της συνεδρίασης) και Quest (μετά την λήξη) ενώ ακολουθούν, όπως αναφέρθηκε Eurobank (Πέμπτη), Εθνική (Παρασκευή).

Συνεκτιμώντας επίσης: την διαπραγμάτευση-αύριο Δευτέρα- της μετοχής της Attica Bank χωρίς το δικαίωμα για την αμκ (έως 240 εκατ.)-25 Νοεμβρίου-8 Δεκεμβρίου η άσκηση δικαιώματος- το χωρίς μέρισμα (0,30/μτχ) της Jumbo-την Τρίτη- την προσαρμογή της μετοχής της EpsiloNet (1/4), την έκτακτη χρηματική διανομή (0,17/μτχ) της Πλαίσιο όλα αυτά στην συνεδρίαση της 23ης Νοεμβρίου και την- την γνωστοποίηση των μετοχών που θα ενταχθούν ή αφαιρεθούν στους/από δείκτες FTSE με το ενδιαφέρον στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, όπου δεν αποκλείονται εκπλήξεις.

Στα 67,1 δισ. η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων στο ΧΑ, στις 930 μονάδες-για τον ΓΔ- η αντίσταση (υψηλό 52 εβδομάδων, στις 931,94 μονάδες) στις 905 και 899 οι στηρίξεις, σε "μέτρηση" εβδομάδος.

Και μία εξέλιξη, που μας αφορά: σύμφωνα με το Focus, ο Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) προορίζεται για νέος υπ.Οικ της Γερμανίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v