Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα δεδομένα για την κρίσιμη συνεδρίαση της Δευτέρας

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών μετά το ξεπούλημα που προκάλεσε την Παρασκευή η εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον. Οι διαφοροποιήσεις μεταξύ επιμέρους blue chips και η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο. Τα ορόσημα της εβδομάδας.

Χρηματιστήριο: Τα δεδομένα για την κρίσιμη συνεδρίαση της Δευτέρας

Από την "Μαύρη Παρασκευή" στην Δευτέρα της κρίσεως (*). Ριπές εξελίξεων έφεραν τα πάνω- κάτω στις αγορές, την Παρασκευή με το sell off να επιβεβαιώνει τον αυξημένο βαθμό μεταβλητότητας για μετοχές, ομόλογα, πρώτες ύλες.

Μεστή η ειδησεογραφία, που ακολούθησε έκτοτε, από την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος στην Νέα Υόρκη, με τα της νέας μετάλλαξης να κυριαρχούν στα Μέσα. Πλέον, απόγευμα Κυριακής βασικοί "δείκτες" προϊδεάζουν για μία -αν μη τι άλλο- συνεδρίαση κρησάρα, αύριο Δευτέρα. Στις 28,62 μονάδες ο Volatility Index, αλλά και στα 68,17$/βαρέλι το αργό τύπου WTI, με τα futures στην Νέα Υόρκη χαμηλότερα. Η προσοχή στις αγορές της Ασίας, με τα συμβόλαια του Hang Seng χαμηλότερα αλλά με αποκλιμάκωση των "ασφαλίστρων κινδύνου".

Το πιθανότερο, σύμφωνα με ξένους αναλυτές, είναι να χρειαστεί ένα διάστημα 1-3 συνεδριάσεων, μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η σοβαρότητα της κατάστασης -στο υγειονομικό επίπεδο- αποτιμηθούν τα νέα δεδομένα, αρχίσουν να εξισορροπούν οι αγορές.

Εξίσου πιθανότερο, η συντήρηση ενός volatility -ενδεχομένως ηπιότερου σε σχέση με της Παρασκευής- στην προσπάθεια των αγοραστών να επανακτήσουν μέρος των σημαντικών απωλειών. Ενδεχόμενο, που ειδικά/κατ' αρχήν για αύριο θα απαιτήσει αυξημένη προσοχή, γερό στομάχι και απαρέγκλιτη τήρηση ορίου συναλλαγών (stops).

Εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο η μετάλλαξη "Ομικρον" από τη μία, αφορμής δοθείσης σύγκρουση Λαγκάρντ- Βάιντμαν (σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη ανάλυση του Κώστα Σαρρή) σε μία συγκυρία, που ξεκινά ο "πόλεμος" για την κυριαρχία στην Ευρώπη (όπως σημειώνουν οι FT).

Σε αυτό το εντελώς ρευστό σκηνικό, στην Φρανκφούρτη μετά την βουτιά 4,15% στις 15.257,04 μονάδες θα επιχειρηθεί ένα συμμάζεμα θέσεων, κυρίως αυτών που "κλείνουν" την Τρίτη, τελευταία συνεδρίαση Νοεμβρίου. Στο 2,75% οι μηνιαίες απώλειες αλλά στο συν 11,21% το "ταμείο" είναι θετικό για το 2021.

Στις 858,93 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στο Χρηματιστήριο Αθηνών με απώλειες 6,13% στην εβδομάδα αλλά, ακόμη με θετικό πρόσημο 6,17% για το 2021. Ωστόσο, πέραν της γενικότερης και ελάχιστα αντιπροσωπευτικής αποτύπωσης της πραγματικής εικόνας, αυτή διαφοροποιείται ουσιαστικά από κλάδο σε κλάδο, από εισηγμένη σε εισηγμένη. Διαφορετικές, από την έκθεση στα ξένα χαρτοφυλάκια, τις εξελίξεις στα διάφορα μέτωπα, οι οικονομικές καταστάσεις όπως και οι προοπτικές, δικαιολογούν απόλυτα τακτικές "επιλογής" (stock picking).

Ενδεικτικά, για τον Δείκτη Τραπεζών η διόρθωση στις 546,35 μονάδες έχει δημιουργήσει απώλειες
9,95% στην εβδομάδα (αλλά με θετικό ταμείο 5,27% για το 2021), ενώ για τις "Τηλεπικοινωνίες" (4.204,13 μονάδες) είναι μόλις μείον 1,54% (και 15,36%) για την δε "Πληροφορική" (2.025,99) μπορεί να χάθηκε ένα 4,22% την τελευταία εβδομάδα αλλά έχει κερδηθεί ένα 85,47% για το 2021.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως τόσο ξένα όσο εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια κινούνται και "κλείνουν" θέσεις, αύριο-Τρίτη, ανάλογα με την επενδυτική σύνθεση, που έχουν.

Σε γενικές γραμμές, πολύ πιο "γρήγορο χρήμα" είναι τοποθετημένο στα τραπεζικά χαρτιά, σε σχέση με την πλειονότητα των blue chips (με περισσότερα μεσο-μακροπρόθεσμα επενδεδυμένα κεφάλαια) ενώ στα mid-small caps κυρίαρχο είναι το ελληνικό στοιχείο.

Επιλεκτικότητα το πιθανότερο αύριο, και βλέπουμε, με χαρακτηριστική την διαφοροποίηση ακόμη και μεταξύ των σηματωρών. Για παράδειγμα, στον ΟΤΕ η διόρθωση δεν υπερέβη τα 15 ευρώ (-2,50%) την ώρα που, στην ΔΕΗ πλησίασε προς τα 9 ευρώ της αμκ. Στα 9,22 με -4,95% και 1,43 εκατ. τμχ.

Στα 12,17 (-3,11%) η Jumbo, στα 13,70 (-4,13%) η Motor Oil, αλλά στα 1,29 (-1,98%) η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενώ στα 4,68 (-6,77%) η Aegean. Μικρότερες απώλειες για την κατασκευαστική-μεγαλύτερες για την αεροπορική αποτυπώνουν την διαφοροποίηση κλάδων, τομέων δραστηριότητας, εισηγμένων.

Παράλληλα όμως δυνητικά μικρότερο περιθώριο διόρθωσης, για τη μετοχή της Aegean εάν διαφανεί, πως σταθεροποιείται η κατάσταση στις διεθνείς μεταφορές, με μεγαλύτερη πιθανότητα για υπεραπόδωση/δυναμική επαναφοράς.

Ξεχωριστή περίπτωση ο τραπεζικός κλάδος, χαρακτηρίζεται από την -συγκριτικά- ευρύτερη μεταβλητότητα λόγω της παρουσίας hedge funds, επίσης όμως με μεταξύ τους διαφοροποίηση. "Φτερό στον άνεμο" η μετοχή της Alpha Bank στα 1,01 ευρώ (-8,18%), τηρήθηκαν τα προσχήματα σε Εθνική (με -4,80% στα 2,561 ευρώ) και Eurobank (με -5,01% στα 0,8834 ευρώ) με ισχυρό βασικό μέτοχο και πιο "σφικτή" ελεύθερη διασπορά.

Κυρίως εγχώρια επενδυτικά "χέρια" σε μετοχές του FTMidCap, που-κατά κανόνα- κινούνται γρηγορότερα ενώ σε περιπτώσεις που "γράφουν" κέρδη (σε διάστημα 3μηνου-αρχές χρόνου) δεν έχουν ενδοιασμούς να "πυροβολήσουν" λ.χ με 8,52% την Intracom στέλνοντας την στα 1,76 ευρώ, την Intrakat με 8,41% στα 1,96 ευρώ, τον Ικτίνο με 8,25% στα 0,767 ευρώ. Σε αντιδιαστολή η Ευρωπαϊκή Πίστη διόρθωσε 2,67% στα 4,74 ευρώ, η Autohellas 2,92% στα 8,64 , η Quest 2,51% στα 17,06 ευρώ κ.ο.κ

Stock picking και αυστηρά stop losses για την αυριανή συνεδρίαση, με υψηλό volatility.

Βραχυπρόθεσμα, μέχρι και την συνεδρίαση της Τρίτης αυξημένη προσοχή, με επί μέρους ορόσημα την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, την τελευταία συνεδρίαση Νοεμβρίου ημέρα, που θα λάβει μέρος και η αναδιάρθρωση της σύνθεσης δεικτών MSCI.

(*) θα είναι It's A Beatiful Day, που τραγουδούσαν White Bird (1968) ή θα δικαιωθούν οι Boomtown Rats- I Don't Like Mondays. Για να δούμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v