Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα... χαρτιά στα χέρια των long

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, κρίσιμη η επιβεβαίωση των 890 μονάδων ως στήριξη. Η ενεργοποίηση των αγοραστών στα χαμηλά και οι μετοχές που «δίνουν» κίνηση. Τα εννεάμηνα και οι δυσοίωνες εξελίξεις με την πανδημία.

Χρηματιστήριο: Τα... χαρτιά στα χέρια των long

Επιφυλακτική άνοδος στη Νέα Υόρκη, από τις 15.878,39 μονάδες ξεκινά η Φρανκφούρτη και για το Χρηματιστήριο Αθηνών μένει να φανεί εάν η ηλιόλουστη ημέρα -όπως ξεκίνησε στην Αττική- μπορεί να ζεστάνει λίγο και τη «ρηχή» αγορά μας.

Νέα δεδομένα από χθες -και τύποις- στη Γερμανία, με πρώτη ενέργεια την εμφανή προσπάθεια του Βερολίνου να αποτραπεί ένα νέο lockdown, διευρύνοντας την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Επί της ουσίας, πρόκειται για κομψή «πόρτα» στην απερχόμενη Μέρκελ, εξέλιξη που ενδεχομένως να αποτυπωθεί (και) επενδυτικά σήμερα-αύριο.

Επιπρόσθετα, στα καθ' ημάς, ο ΧΑΜαιλέων μάς επισημαίνει τα αρνητικά (Christian Lindner) και τα ενθαρρυντικά (Annalena Baerbock) που προφανώς και μας αφορούν σε ζωτικούς τομείς.

Για το ΧΑ, νέες απώλειες για δείκτες, μετοχές, αλλά και εμφανή την ενεργοποίηση αγοραστών από χαμηλότερες τιμές, μετά το διορθωτικό σερί, που φέρνει τον ΓΔ στις 889,58 μονάδες, τον FTSE25 στις 2.133,09, τον ΔΤΡ στις 579,47 και στις 1.535,79 μονάδες τον FTMidCap.

Συναλλαγές, τζίρος σε μέτρια μεγέθη συγκριτικά με τον μέσο όρο των τελευταίων 3 εβδομάδων, επικεντρωμένα σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank και Alpha Bank στην πρώτη 5άδα και Εθνική, Πειραιώς, Mytilineos, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Lamda Development, Intracom, ΑΔΜΗΕ, ΤΙΤΑΝ να ακολουθούν.

Με πλεονέκτημα οι αγοραστές σε μόλις 2 (ΟΤΕ, Jumbo), αλλά με αγορές από τα χαμηλά σε -τουλάχιστον- άλλες 5-6, που συνεκτιμώντας επιμέρους στοιχεία, λ.χ. οικονομικά αποτελέσματα, επιχειρηματικές ενέργειες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν «χαρτιά» στα χέρια των long. Για σήμερα-αύριο, κατ' αρχάς σε «κλείσιμο» εβδομάδας και άμεσα έως και την Τρίτη, οπότε και ολοκληρώνεται ο Νοέμβριος.

Ειδικότερα, αποτελέσματα, κυρίως όμως προοπτικές όπως λ.χ. της Motor Oil μπορεί να επανεργοποιήσουν αγοραστές, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, της Mytilineos κ.α.

«Ασπίδα» στις αρνητικές εξελίξεις αυτής της περιόδου (υγειονομικό, ενεργειακό κ.α.) τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου/εννεαμήνου πολλών εισηγμένων.

Ακρως κατατοπιστική η ανάλυση του Στέφανου Κοτζαμάνη, έρχεται να επιβεβαιώσει την ανθεκτικότητα της... ραχοκοκαλιάς της εγχώριας επιχειρηματικότητας, τη δυναμική αρκετών εισηγμένων τόσο από τη μεγάλη όσο και από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Στοιχείο που αποτυπώνεται (και) χρηματιστηριακά, είτε αφορά την ένταξη/επιβράβευση της Quest στη μεγάλη κατηγορία (τον FTSE25 Large Cap), είτε τα πολυετή υψηλά της Autohellas, είτε ακόμη το θετικό «γύρισμα» της Alumil.

Τεχνικά, για τον ΓΔ η ευρύτερη περιοχή των 890 μονάδων θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ως στήριξη προκειμένου να παραμείνει ενεργή η προσπάθεια των long για ακόμη μία -νέα- προσπάθεια προσέγγισης-υπέρβασης των 930-932 μονάδων σε ορίζοντα πρώτου 10ημέρου Δεκεμβρίου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v