Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά επαναφοράς το Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 870 μονάδες, με κέρδη άνω του 1,4%, ο Γενικός Δείκτης σε μια διευρυμένη αντίδραση μέτριου κόστους. Υπεραποδίδουν με άνοδο άνω του 2% Alpha, Jumbo, ΕλβαλΧαλκόρ και Μυτιληναίος. Βαρίδι η πτώση της Coca Cola.

Σε τροχιά επαναφοράς το Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικά συνεχίζεται η προσπάθεια αποτίμησης των εξελίξεων, με τη στάση των επενδυτών να αποτυπώνεται στην ήπια ανοδική επαναφορά στις αγορές μετοχών, ομολόγων, πρώτων υλών.

Κατ' αρχάς, η με μέτριο κόστος αντίδραση έρχεται περισσότερο για να ανασχεθεί η διόρθωση, να εξισορροπηθούν οι αγορές και σταδιακά, όσο αποσαφηνίζονται καίρια χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης, να διαμορφωθούν βάσεις αναφοράς, παρά για να επιχειρηθεί μία βιαστική ανοδική εκτόνωση.

Τουλάχιστον μέχρις ότου οι ειδικοί αποφανθούν, traders και επενδυτές πιθανότατα θα ακολουθήσουν συντηρητικές κινήσεις είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Παράλληλα το γεγονός πως την Παρασκευή -λογικά- συντελέσθηκε το κύριο «γενικό ξεπούλημα», θα πρέπει ένα μεγάλο μέρος θέσεων που θα χρειαζόταν να «κλεισθούν» μέχρι και αύριο, να έχει καταγράψει τα χαμηλά (Νοεμβρίου). Χαμηλές τιμές, που κρίνοντας από τη μέχρι τώρα εικόνα των αγορών μάλλον θα αποτελέσουν τα χαμηλότατα επίπεδα στήριξης για τη συνέχεια.

Το σοκ των αγορών ήταν την Παρασκευή, σήμερα επιχειρείται μία -κατά κάποιο τρόπο- μετατραυματική αγωγή, που και τον χρόνο της θα χρειαστεί και πιο απτές ενδείξεις λ.χ. για τη σοβαρότητα της μετάλλαξης Όμικρον.

Στην περιοχή των 870 με χαμηλή ημέρας περί τις 6 μονάδες χαμηλότερα για τον ΓΔ και με δυνητική ζώνη στήριξης τις 858 μονάδες -χαμηλότατο Παρασκευής.

Από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της συνεδρίασης, τα 35 εκατ. ευρώ παραπέμπουν σε τεχνικής μορφής αντίδραση, που καλύπτει ένα 25% της «βουτιάς», με τζίρο 120 εκατ. ευρώ. Ο δε αριθμός τεμαχίων δείχνει πως ένα μεγάλο μέρος των εντολών αφορά σε τίτλους τραπεζικών, συγκεκριμένων blue chips και αρκετών mid-small caps.

Σε ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, OTE, ETE, Mytilineos, Πειραιώς, Motor Oil, Jumbo, Lamda Development, Viohalco, αλλά και Cenergy, IntraKat, Πλαστικά Θράκης, Intralot, Profile, ενδεικτικά του εύρους της αντίδρασης σε μεγάλη και μεσαία/χαμηλότερη κατηγορία.

Στις 2.083 μονάδες ο FTSE25, με ζητούμενη -τουλάχιστον- την υπέρβαση των 2.100 μονάδων, στις 556 ο ΔΤΡ, με ελάχιστο όριο που θα πρέπει να υπερβεί τις 570 μονάδες.

Στα 9,38 (1,74%) η μετοχή της ΔΕΗ, στο 1,0395 (2,92%) της Alpha Βank, στα 2,62 (2,30%) της Εθνικής, στο 0,889 (0,63%) της Eurobank, στα 15,27 (1,70%) του ΟΤΕ, στα 14,44 (2,27%) της Mytilineos κ.α

Ικανοποιητική -συγκριτικά πάντα- η εικόνα για την ευρύτερη αγορά καθώς 87 είναι οι μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι 24 με αρνητικό.

Και από τους τίτλους του FTMidCap να ξεχωρίζουν: Attica Bank, Profile, Intracom, Autohellas, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή, Ευρωπαϊκή Πίστη.

Από 0,83% υψηλότερα και τις 4.630 μονάδες τα futures του S&P500, νωρίτερα λίγο, πριν τις 14:30.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v