Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδικό ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη

Με... κόπο ακολούθησε χθες η εγχώρια αγορά την ανοδική κίνηση των μεγάλων χρηματιστηρίων, περιορίζοντας τις προσδοκίες για «κάτι καλύτερο» και τον απεγκλωβισμό από το εύρος διακύμανσης του τελευταίου διαστήματος.

Χρηματιστήριο: Ανοδικό ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη

Δεύτερο σερί ράλι στη Wall Street, με τη Βουλή των ΗΠΑ να εγκρίνει το σχέδιο νόμου για την αύξηση του ορίου χρέους. Στη Γερουσία τώρα το θέμα και στις 4.686,75 (2,07%) ο S&P500 -χθες βράδυ- και από τις 4.700 (0,33%) υψηλότερα -πριν λίγο- τα futures του δείκτη.

Από τις 15.817 μονάδες, μετά το χθεσινό άλμα με 2,84% για τον DAX στη Φρανκφούρτη. Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το ζόρι το πενιχρό 1,54% στις 891,94 μονάδες, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα «πρώτο στις διορθώσεις, τελευταίο και ασθμαίνοντας στις ανόδους».

Σε μία συνεδρίαση με όλες τις προϋποθέσεις υπέρ των αγοραστών στο «ρηχό» χρηματιστήριό μας, οι συναλλαγές δεν ξεπέρασαν τις 21,975 εκατ. μτχ., ο τζίρος περιορίστηκε στα απογοητευτικά 50 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, αμφότερα τα μεγέθη της αποχής των ξένων -στην πλειονότητά τους-, της αδυναμίας ενός ασύνταχτου εσωτερικού μετώπου θεσμικών, διαχειριστών κ.λπ. να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στα της αγοράς και μία πολιτική ηγεσία να μη δείχνει ενδιαφέρον.

Με αυτά, όμως, η καθημερινή ενασχόληση περιορίζεται στις μερικές εκατοντάδες επαγγελματιών, οι οποίοι -αναπόφευκτα- επικεντρώνονται σε επιλεκτικές κινήσεις. Από τα ελάχιστα ενθαρρυντικά η ενεργότερη συμμετοχή εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, κυρίως στα mid & small caps, απ' όπου καταγράφουν ικανοποιητικές αποδόσεις.

Συσσώρευση μηνών που δεν λύνεται -είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση-, θέτοντας στο περιθώριο των αγορών το ΧΑ, παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις των ξένων χρηματιστηρίων.

Σε Εθνική, ΔΕΗ, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Mytilineos, Jumbo, Πειραιώς και Lamda Development η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με υπερίσχυση των αγοραστών, τάση που εάν επιβεβαιωθεί σήμερα, θα μπορούσε να ωθήσει την αγορά υψηλότερα των σημαντικών 896-898 μονάδων. Μόνο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, συνδυαστικά με αύξηση τζίρου στα (τουλάχιστον) 60-65 εκατ. ευρώ, θα ενεργοποιούνταν η στόχευση των long για συνέχιση προς τις 905-907 μονάδες.

Πρώτη για το εταιρικό ομόλογο της Noval Property, χθες Τρίτη, έναρξη εγγραφών για της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από σήμερα (μέχρι και Παρασκευή), προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Performance και σε αναμονή για την ενεργοποίηση επενδυτικών αντανακλαστικών, η ενεργή επενδυτική κοινότητα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v