Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μετοχές που δίνουν τάση στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Πρώτος στόχος η επιβεβαίωση των long θέσεων στις τελευταίες συνεδριάσεις, με τη βοήθεια και των διεθνών αγορών. Σε ποια «χαρτιά» έχουν τοποθετηθεί. «Κλειδί» οι τράπεζες. Η ατζέντα.

Οι μετοχές που δίνουν τάση στο Χρηματιστήριο

Με το βλέμμα και στις Βρυξέλλες η σημερινή συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η 12η αξιολόγηση στην ατζέντα του Eurogroup, με τον υπουργό Οικονομικών να συμμετέχει στις συνεδριάσεις σήμερα και αύριο (του Ecofin). Στα της οικονομίας, το «πράσινο φως» στον ESM για την εκταμίευση των 765 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στα κέρδη της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα.

Από τις 879,23 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη η εκκίνηση, με τις ευρωπαϊκές αγορές να μετρούν ήπιες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας αλλά με τα futures του S&P500 από 0,49% υψηλότερα και τις 4.560 μονάδες, πιθανόν να επιχειρηθεί αντίδραση για τον DAX από τις 15.169 μονάδες.

Με το μικρό προβάδισμα που απέκτησαν οι αγοραστές προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας θα επιχειρηθεί -εάν διευκολύνουν και οι διεθνείς αγορές- κατ' αρχάς η επιβεβαίωση όσων θέσεων long διαμορφώθηκαν τις τελευταίες συνεδριάσεις, τόσο σε τραπεζικά χαρτιά όσο σε blue chips αλλά και σε επιλεγμένα mid caps.

Στις 570,42 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με οδηγό την Εθνική (στα 2,763 ευρώ), στις 2.111,31 ο FTSE25, με τον ΟΠΑΠ (12,50) να κάνει τη διαφορά, αλλά και Mytilineos (14,87), Motor Oil (13,60), ΔΕΗ (9,615) να συνδράμουν τους αγοραστές. ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,39), ΕΥΔΑΠ (7,50) με βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά, από τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα και για το ΑΕΠ -με τα στοιχεία τρίτου τριμήνου να διευρύνουν την εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας-, παρότι το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου είναι αυτό που και λόγω αυξημένου κόστους ενέργειας/παραγωγής και κατανάλωσης έχει τη σημασία του.

Δεδομένου ότι οι ξένοι έχουν «κλείσει βιβλία» (με τιμές Τρίτης 30/11) σε αντίθεση με τους δικούς μας θεσμικούς, διαχειριστές που «κλείνουν» προς τις εορτές, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας ωραιοποίησης των χαρτοφυλακίων, αποκόμισης υπεραξιών. Συνδυαστικά με «χτίσιμο θέσεων» σε επιμέρους εισηγμένες.

Εβδομάδα με ακόμη μία έκδοση εταιρικού ομολόγου -αυτή την φορά από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (Τετάρτη 8 - Παρασκευή 10/12) για 300 εκατ. ευρώ, με το ΚΟΔ της Noval Property να προστίθεται στο ταμπλό.

Κλάδος-κλειδί, για όσους ενεργούν με γνώμονα τη διακύμανση των δεικτών ο δεικτοβαρής τραπεζικός.
Τεχνικά, για τον ΔΤΡ όσο συντηρούνται οι 563 μονάδες τόσο η επίτευξη του πρώτου στόχου -στις 585- είναι εφικτή. Με επόμενο για τους long προς τις 610 μονάδες.

Συνδυαστικά, πάντα, με τη Wall Street, καθώς για τον S&P500 οι 4.495 είναι κύρια στήριξη, οι 4.608 μία εφικτή αντίσταση, με τις 4.650 μονάδες πιο φιλόδοξη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v