Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλή στήριξη στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές καλούνται να «δουν» και οι εγχώριοι παίκτες, με την επιβεβαίωση ευρύτερης στήριξης να αφήνει περιθώρια για υψηλότερα. Κλειδί η στάση των ξένων διαχειριστών.

Διπλή στήριξη στο Χρηματιστήριο

Επιστροφή των αγοραστών με ράλι στη Wall Street, από τις 15.380,79 μονάδες ο DAX, μετά τη χθεσινή θεαματική αντίδραση στη Φρανκφούρτη.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μέτρια η εικόνα, με την αξία συναλλαγών των 48,028 εκατ. ευρώ να αποτυπώνει τη στάση που τηρούν, τελευταία, κυρίως οι ξένοι διαχειριστές.

Εχοντας κλείσει βιβλία μέχρι και την προηγούμενη Τρίτη, στην αγορά φαίνεται πως σημαντικό μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας έχει περάσει σε εγχώριους θεσμικούς διαχειριστές. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα και σε δεύτερο χρόνο, σε ορίζοντα εορτών.

Αδιάφορη η χθεσινή συνεδρίαση, ενδεικτικό το εύρος διακύμανσης που για τον Γενικό Δείκτη δεν ξεπέρασε τις 10 μονάδες, με χαμηλή τιμή στις 874,46 μονάδες. Επιβεβαίωση ευρύτερης στήριξης, που αφήνει περιθώριο στους αγοραστές να επιχειρήσουν/δοκιμάσουν προς τις 896/898 μονάδες, όπου και διαμορφώνεται η τάση (σε μέτρηση εβδομάδας).

Ωστόσο, και απογοητευτική η χθεσινή συνεδρίαση, με την αγορά να μην «ακούει» καν στην ανακοίνωση στοιχείων ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, με εύλογο -πλέον- το ερώτημα τι θα μπορούσε να «ξυπνήσει» αυτό το χρηματιστήριο.

Αναπόφευκτο, μονόδρομος θα έλεγα, το stock picking, ελλείψει άλλων προϋποθέσεων ικανών να αφυπνίσουν την επενδυτική κοινότητα, να ενεργοποιήσουν θεσμικούς και λοιπούς διαχειριστές.

Επιλεκτικές, συνεπώς, κινήσεις στοχευμένες σε μετοχές εισηγμένων που έχουν «κάτι να πουν», από τη μεγάλη αλλά και τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

ΟΤΕ, Mytilineos, Motor Oil, ElvalHalcor, ΕΥΔΑΠ ξεχώρισαν από τον FTSE25, που με χορηγία της Coca Cola διαμορφώθηκε (προς το κλείσιμο) στις 2.110,68 μονάδες.

Επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση τον «μη επενδύσιμο» χαρακτήρα, ο τραπεζικός κλάδος παρέμεινε κολλημένος περί τις 16 μονάδες χαμηλότερα των σημαντικών 580 μονάδων.

Μόνη με θετικό πρόσημο η Πειραιώς (1,30), απογοητευτική -για ακόμη μία φορά- η Alpha Bank (1,0375).

Κάπως κινήθηκαν τα μεσαία, με την Intrakat να δημιουργεί περιθώριο για trading και Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, AVAX, Intracom, Τεχνική Ολυμπιακή να βελτιώνουν, κατά τι, τη θέση τους.

Στις 1.476,56 μονάδες ο FTMidCap, με «βαρίδι» το μείον 30% για τη μετοχή της Attica Bank, στο 0,315 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v