Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αμετακίνητος ο Γενικός Δείκτης

Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η εγχώρια αγορά, με την άνοδο της Coca Cola να «καλύπτει» τις πιέσεις σε τράπεζες και blue chips. Ποιο είναι το «ελληνικό παράδοξο». Ξεχωρίζει από τα mid caps η Intrakat, με άνοδο σχεδόν 10%.

Χρηματιστήριο: Αμετακίνητος ο Γενικός Δείκτης

Με θετικό πρόσημο τα ευρωπαϊκά, επανάληψη του «ελληνικού παράδοξου» στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές -με μικρό πλεονέκτημα των αγοραστών- σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, ενώ στο ελληνικό χρηματιστήριο με το που ανακοινώθηκαν τα -ομολογουμένως- θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ, ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης, με συνέπεια τη διόρθωση από τις 883,08 σε άμεσο χρόνο 4-5 μονάδες χαμηλότερα.

Στα 2,8 εκατ. η αξία των συναλλαγών στο διάστημα αυτό, σε σύνολο μόλις 15,2 εκατ. ευρώ νωρίτερα, στις 14:30.

Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά, αντιθέτως παρατηρήθηκε αρκετές φορές στη διάρκεια της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου/εννεαμήνου, χρηματιστές έκαναν λόγο για παράξοδο της αγοράς μας.

Σε πλείστες όσες περιπτώσεις υγιών επιχειρήσεων ανακοινώνονται θετικά μεγέθη, ακολουθεί ομοβροντία ρευστοποιήσεων, διόρθωση τιμών/χρηματιστηριακής αξίας. Περίεργη «επιβράβευση», που σύμφωνα με τους ίδιους οφείλεται σε πωλήσεις από την πλευρά (κυρίως) θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Ανάπτυξη 13,4% το τρίτο τρίμηνο και όμως το αποτέλεσμα στο χρηματιστηριακό ταμπλό είναι αντίθετο με την κοινή οικονομική λογική.

Σε τραπεζικές και blue chips η επικέντρωση των πωλητών, με συνέπεια ο ΔΤΡ να διορθώνει στις 568,74 (-0,28%) και ο FTSE25 οριακά στις 2.113,22 μονάδες.

Απογοητευτική η εικόνα όπως αυτή αποτυπώνεται σε συναλλαγές, τζίρους, μεταβλητότητα, με τον αρχικό βραδύ ρυθμό αμείωτο μέχρι πριν λίγο.

Σε ΔΕΗ, Alpha Bank, OTE, ETE, Intrakat, Eurobank, Mytilineos, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Fourlis, Entersoft, Jumbo κ.α. ο -συγκριτικά πάντα- ικανοποιητικός τζίρος.

Με αγορές σε ΟΤΕ (15,45), Πειραιώς (1,298), Jumbo (15,26), αλλά με την Intrakat να προσδίδει λίγο ενδιαφέρον -ειδικά σε όσους παρακολουθούν τον όμιλο- στην κατά τ' άλλα άνευρη συνεδρίαση. Αγορές έως 9,14% στα 2,15 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές που πλησιάζουν το μισό εκατομμύριο τεμάχια. Από τις μετοχές των mid caps με την ισχυρότερη αντίδραση, μία από τις 38 με θετικό πρόσημο.

Στην ίδια κατηγορία, τίτλοι των ΑΝΕΚ, Μοτοδυναμική, Lavipharm, Intracom, Minerva κ.α.

Με πωλητές σε 63 μετοχές, με 64 χωρίς μεταβολή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v