Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθίζηση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη, που δεν δίνει συνέχεια στη χθεσινή κίνηση. Κυρίαρχη η απουσία ενδιαφέροντος από τους εμπλεκόμενους. Σε υψηλότερα επίπεδα οι τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζουν ανοδικά ΟΤΕ, Εθνική, Τιτάνας.

Καθίζηση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικές τάσεις στα ευρωπαϊκά, στο «πράσινο» τα futures στη Νέα Υόρκη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών η χθεσινή αντίδραση δεν δείχνει να έχει συνέχεια.

Η περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα, ο χαμηλός τζίρος (*) παραμένουν, ένδειξη πως ούτε νέοι επενδυτές προσελκύσθηκαν ούτε περισσότερα κεφάλαια εισρέουν, με συνέπεια η «ταλαιπωρία» χαμηλότερα των 900 μονάδων να διαρκεί και σήμερα.

Από τις 4.697 (0,26%) τα futures του S&P500, στις 15.767 (-0,29%) ο DAX και στις 893 (0,12%) ο Γενικός Δείκτης.

Μεικτές τάσεις για αγορές-πωλήσεις σε τραπεζικά χαρτιά, blue chips και επιλεγμένα mid&small caps,
με την περιορισμένη ρευστότητα (των 50 εκατ., τις τελευταίες συνεδριάσεις) να ανακυκλώνεται από μία ομάδα μετοχών σε άλλη.

Προβληματική η καθίζηση της αξίας συναλλαγών, όσο και η αδυναμία της αγοράς να ενεργοποιήσει τα επενδυτικά αντανακλαστικά περισσότερων. Σε μία συγκυρία που στην αγορά εταιρικών ομολόγων η προσφορά θα ξεπεράσει το δισ., στην υποκείμενη αγορά μετοχών οι εισροές νέων κεφαλαίων περιορίζονται σε κλάσματα του τζίρου, που διενεργείται εναλλακτικά.

Επίσης ενδεικτικό της απουσίας ενδιαφέροντος, το γεγονός πως στις -σχεδόν- μισές μετοχές είτε δεν είχαν  συναλλαγές περισσότερες μερικών δεκάδων ευρώ είτε δεν είχαν μεταβολή τιμής.

Οριακά στις 580 μονάδες ο ΔΤΡ αλλά με τόσο χαμηλό τζίρο, πολύ δύσκολα να είναι πειστική οποιαδήποτε αντίδραση, ακόμη και πάνω από τις 600 μονάδες.

Εμφανής η αποχή των ξένων, καν hedge funds δεν ασχολούνται, ενώ από την πλευρά των πωλητών είναι αρκετοί θεσμικοί διαχειριστές.

Από τον κλάδο, στην Εθνική σημειώνεται μία κάποια κινητικότητα μετά τις 13:30, με τις εντολές να ανεβαίνουν έως τα 2,847 ευρώ. Αντιθέτως μειώθηκαν οι συναλλαγές στην Alpha Bank, που υποχώρησε χαμηλότερα των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακής. Στην τελευταία πραγματοποιήθηκαν 3 πακέτα για συνολικά 110.000 τμχ. συνολικής αξίας 1,47 εκατ. ευρώ.

Εως τα 15,88 ευρώ ο ΟΤΕ, από τις μετρημένες άξιας αναφοράς κινήσεις των τελευταίων ημερών, έως τα 13,82 ο ΤΙΤΑΝας, που μετά από καιρό εμφανίζει σημάδια αφύπνισης, έως τα 4,505 η Viohalco, στα 15,22 η Mytilineos, στα 13,80 η Motor Oil.

Στις 1.487 (0,29%) ο FTMidCap, με το «γύρισμα» της Attica Bank στο 0,357 (12,44%) να διαμορφώνει την τάση για τον δείκτη, με την προσοχή της αγοράς στις εξελίξεις με επίκεντρο την αμκ.

Εως τα 9,05 ευρώ η Autohellas, στο 1,036 η AVAX, στα 3,89 η Fourlis, από τις λιγοστές περιπτώσεις με σχετικό ενδιαφέρον από τα mid caps.

(*) στις 14:50 η αξία συναλλαγών δεν ξεπερνούσε τα 23,8 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v