Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση με οδηγό τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος και των διεθνών πιέσεων λόγω Όμικρον. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις, κινήσεις κατοχύρωσης θέσεων στα blue chips. Κόντρα κίνηση από ΕΛΠΕ. Σε ποιες μετοχές καταγράφεται κινητικότητα.

Πτώση με οδηγό τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Πτωτικές τάσεις από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Αθήνα.

Στο «κόκκινο» τα futures στη Νέα Υόρκη και λόγω Όμικρον, ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά και για το Χρηματιστήριο Αθηνών τα σχόλια περιττεύουν.

Κανόνας το «πρώτο στη διόρθωση - τελευταίο στην άνοδο», σήμερα τελευταία συνεδρίαση εβδομάδας και λήξης στα Παράγωγα.

Συνήθεια, πλέον, για αρκετούς θεσμικούς διαχειριστές το «κλείσιμο» θέσεων ακόμη και όταν γράφουν συντηρητική απόδοση, με συνέπεια οι περιορισμένης έκτασης πωλήσεις τους να πιέζουν την αγορά χαμηλότερα. Προφανώς η απουσία -σχεδόν παντελώς- ενδιαφέροντος από ξένους παίκτες επιβαρύνει το ούτως ή άλλως απαξιωμένο κλίμα στα καθ' ημάς.

Τζίρος μεγαλύτερος των 20 εκατ. -νωρίτερα, στις 14:30-, με τη δημοπρασία στο ΧΠΑ να μην έχει επιφέρει ουσιαστικές διαφοροποιήσεις τόσο στην υποκείμενη όσο και στην αγορά Παραγώγων.

Triple witching, τελευταίο για το 2021 και είναι χρόνια που και στις 4 «τριπλές λήξεις» το ενδιαφέρον ήταν τόσο υποτονικό. Πριν λίγο, με τον FTSE25 στις 2.129,53 (-0,75%) στην πρώτη σειρά 2022 ήταν 625 ΣΜΕ με discount (-0,96%) και 27 στη δεύτερη με μεγαλύτερη αρνητική απόκλιση (-1,12%).

Στην υποκείμενη αγορά, μεγαλύτερη η διόρθωση για τα τραπεζικά χαρτιά, χάνοντας το ήμισυ της χθεσινής πρόσκαιρης αντίδρασης. Στις 571,66 (- 1,61%) ο Δείκτης Τραπεζών, με τον κλάδο υπαίτιο -για ακόμη μία, πολλοστή φορά- της απογοητευτικής εικόνας.

Με τον τραπεζικό προβληματικό, οι πωλήσεις σε επιμέρους blue chips αναπόφευκτες.

Εμφανής η μερική κατοχύρωση θέσεων από θεσμικά χαρτοφυλάκια, ειδικά σε ΔΕΗ (9,235), ΟΠΑΠ (12,15), αλλά και σε ΤΙΤΑΝ (13,48), ΕΧΑΕ (3,67) κ.α., με ενδεικτικό πως για μόλις 4 από τα 21 blue chips υπερείχαν οι αγοραστές. Για ΕΛΠΕ (6,19), Jumbo (12,45), OTE (16,40) και Viohalco (4,655).

Επιβάρυνση του κλίματος, όπως αποτυπώνεται και στη διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ μετοχών με θετικό πρόσημο -22- έναντι των 73 με αρνητικό.

Medicon, Intrakat, ΣΙΔΜΑ, Παπουτσάνης, Intracom, Ideal, Real Cons, MIG, EpsiloNet, Ευρωσύμβουλοι μεταξύ των τίτλων με θετικό πρόσημο.

Στα 17,74 (-0,34%) η Quest, μετοχή -και τύποις- του 20άρη, στα 3,68 (-1,60%) με πωλήσεις της τελευταίας στιγμής η ΕΧΑΕ.

Εξοδος/υποβάθμιση από τον FTSE25 Large Cap, με αποτίμηση 222,1 εκατ., ενδεικτική της εν γένει φθίνουσας κατάστασης του ίδιου του χρηματιστηρίου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v