Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με το βλέμμα στη Φρανκφούρτη

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Καταλύτης το σήμα από ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα. Κλάδος-αισθητήρας των εξελίξεων ο τραπεζικός. Το κλίμα στις αγορές, η συναλλακτική καχεξία και το αυριανό τελευταίο triple witching του έτους.

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με το βλέμμα στη Φρανκφούρτη

Μεικτές τάσεις στις αγορές της Ασίας, αλλά και ράλι για τον Nikkei στο Τόκιο.

Στις 4.733 (0,50%) τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Fed. Από τις 15.476 μονάδες ο DAX, στις 883,36 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Συνεδρίαση χαμηλής συναλλακτικής αξίας η χθεσινή, με τζίρο 40,597 εκατ. ευρώ και 5 κύριες επιλογές Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Mytilineos με τον FTSE25 στις 2.119,64 (-0,35%) και τον Δείκτη Τραπεζών στις 565,41 (-0,84%), με μεγαλύτερες απώλειες απ' ό,τι τα blue chips και εισηγμένες/μετοχές-σηματωροί.

Επενδυτική καχεξία καθώς αποτυπώνεται η γενικότερη επιφυλακτικότητα που επικρατεί στην Ευρώπη, κυρίως όμως στα «εσωτερικά» και λόγω της πανδημίας, με τους ξένους -στην πλειονότητά τους- να απέχουν, έχοντας «κλείσει τα βιβλία» τους και τους Έλληνες -κατά κύριο λόγο- πωλητές σε θέσεις που τους αποφέρουν θετικό πρόσημο για το 2021.

Επιφυλακτικότητα ωστόσο και για τα ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ ως προς τις αγορές ελληνικών ομολόγων (αλλά όχι μόνο), με τον Φίλιππο Πανταζή να αποδίδει απόλυτα την κατάσταση. Η ατζέντα Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής, κυρίως όμως η αναμονή για τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη σημερινή -κρίσιμη- συνεδρίαση.

Εύλογα η αγορά έχει στραμμένη την προσοχή της στη Φρανκφούρτη, προφανώς οι όποιες ανακοινώσεις θα συμβάλουν στη διαμόρφωση τάσης, έστω βραχυπρόθεσμα σε ορίζοντα 1+1 συνεδριάσεων, καθώς αύριο λήγει η τριπλή σειρά στα Παράγωγα.

Κλάδος-αισθητήρας ο τραπεζικός, με την Εθνική στα 2,83 (0,18%), τη μόνη με θετικό πρόσημο από τις συστημικές.

Τελευταίο triple witching για το 2021 αύριο, με δεικτοβαρή χαρτιά σε μεικτή τάση, καθώς ΟΤΕ (16,32), ΟΠΑΠ (12,18) είναι με (ημερήσια) long φορά ενώ Jumbo (12,22), Viohalco (4,395) σε short.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v