Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Με πολύ χαμηλούς όγκους συναλλαγών και οριακές μεταβολές σε επίπεδο βασικών δεικτών εξελίσσεται η συνεδρίαση, εν αναμονή των μηνυμάτων που θα σταλούν σήμερα από τη FED και αύριο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές, όπως ακριβώς προϊδέαζαν τα futures, ξεκίνησαν τις συναλλαγές οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και είναι περισσότερο από ευδιάκριτο πως οι επενδυτές έχουν επιλέξει τη στάση αναμονής, περιμένοντας τα μηνύματα από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τον Γενικό του Δείκτη να αλλάζει πρόσημα, έχοντας κινηθεί σε ένα εύρος οριακά μεγαλύτερο των πέντε μονάδων, με, μέχρι στιγμής, χαμηλό ημέρας στις 883,89 (-0,17%) και υψηλό στις 889,11 μονάδες (+0,42%).

Εξαιρετικά φτωχός ο τζίρος, δεν δείχνει να αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας για κάποια θετική έκπληξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν 13 λεπτά συνεδρίασης για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο, στο πρώτο ημίωρο ο τζίρος έφθασε στα 2 εκατ. και η πρώτη ώρα στα 4,5 εκατ., με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Είναι πασιφανές ότι οι λίγοι αγοραστές αλλά και οι ελάχιστοι εν δυνάμει πωλητές, προς το παρόν, αρκούνται σε αναγνωριστικές κινήσεις, περιμένοντας το σήμα τέλους της συσσώρευσης, που θα δώσουν τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Τίποτα το άξιο θετικής αναφοράς από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, πλην του γεγονότος ότι δεκάδες μετοχές, μετά την παρέλευση της πρώτης ώρας, παραμένουν με μηδενικές συναλλαγές. Μοιραία το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται στα στενά όρια της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου οι περισσότερες μετοχές «ταλαιπωρούνται» στριφογυρίζοντας πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος.

Με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας, προσπαθούν να διαφοροποιηθούν οι ΕΥΔΑΠ (+1,06%), Jumbo (-1,04%), ΕΧΑΕ (+2,17%) και Σαράντης (+1,16%).

Ενδεικτικό του κλίματος επιφυλακτικότητας που επικρατεί, ακόμα και στις μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE25, είναι ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, 1 μετοχή έχει διακινήσει η ΕΕΕ (+0,17%), 692 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,21%), 1.565 ο ΟΛΠ (+0,23%) και 1.840 τεμ. η Αεροπορία Αιγαίου (-0,90%). Και όταν η συναλλακτική δραστηριότητα είναι στα τάρταρα, για κάποια «βαριά χαρτιά» του ταμπλό, ασφαλώς και δεν μπορεί να περιμένει κανείς κάτι εντυπωσιακά καλύτερο από τις μετοχές των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v